Praha se možná dočká velkého oceanária s mořskými živočichy

Praha se možná dočká obrovského akvária s mořskými živočichy. Ve zdevastovaných podzemních prostorách bývalého Stalinova pomníku v Letenských sadech v Praze 7 je chce vybudovat společnost Underwater World Oceanarium. Vedení města záměr podporuje. Příští týden posoudí memorandum, jež má stvrdit zájem obou stran na tom, aby se stavba uskutečnila, informoval novináře radní Pavel Klega.

Stavba by podle radního byla pro Prahu nesporně výhodná. Vyřešila by problém nevyužitých prostor pomníku na Letné, které jsou léta v havarijním stavu a město nemá na jejich úpravy peníze. Metropole by navíc získala atraktivní mořské expozice, které by byly magnetem pro domácí i zahraniční turisty.

Oceanárium za 20 milionů amerických dolarů (přes půl miliardy koruun) nemá stát Prahu ani korunu. Stavbu se zavázala plně uhradit firma, která je dceřinou společností Oceanis Australia. Společnost vlastní a provozuje oceanária v Autrálii, Číně a Thajsku a nedávno uzavřela smlouvy na výstavbu a provoz podobných zařízení v Paříži, Teheránu, Řecku, Spojených arabských emirátech a na Novém Zélandu.

Projekt prvního mořského akvária ve střední Evropě představil zahraniční investor už v červnu 2002. Už tehdy měl podporu pražského zastupitelstva i Prahy 7. Plány ale odsunuly srpnové záplavy, které krátce nato přišly. Nyní bude záležet na tom, zda společnost sladí svůj projekt s platnými zákony a územním plánem. První studie totiž nevyhověla legislativě o životním prostředí.