Praha se v příštích týdnech představí v Chicagu

Chicago

Do Chicaga ve Spojených státech se v těchto dnech chystá velká výprava českých umělců. V úterý 5. června zde totiž začnou Dny Prahy. Až do 29. června tu pak budou probíhat koncerty vážné, jazzové i populární hudby, výtvarné výstavy, filmový festival nebo seminář o obchodních a turistických příležitostech v Česku.

Chicago
Pražskou přehlídku ve Spojených státech pořádá pražský magistrát a do Chicaga se tak vypraví i náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová. Zajímalo nás, proč si Praha vybrala právě Chicago:

"S Chicagem máme dlouhodobě dobré vztahy, jsme sesterská města, je tam také velká česká komunita. A vůbec máme zájem mít partnery ve Spojených státech. Také jeden z těch známých starostů Chicaga byl českého původu."

Jaký bude program Dnů?

"Velmi bohatý. Budou to samozřejmě kulturní akce, bude tam zahájení výstavy Davida Černého a také Oldřicha Kulhánka. Všechno vyvrcholí slavnostním galavečerem s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers."

Zapojí se do Dnů i čeští krajané žijící ve Spojených státech?

"Určitě, protože to je i s jejich velkým přispěním. A myslím si, že se na to všichni nesmírně těší. Tam budou příští týden i jiná města, ale pražské dny jsou zdaleka nejdelší."

Kdo se vypraví do Chicaga za pražský magistrát?

"Bude to samozřejmě pan primátor, budu to já, protože mám na starosti zahraniční vztahy, a možná ještě někdo z rady."

Chystáte do budoucna také Dny Chicaga v Praze?

"Určitě. Už v tuto chvíli probíhá fotografická výstava v Clam-Galassově paláci, která je právě o Chicagu. Tu pořádá Chicago v Praze, aby se představilo Pražanům."

Ze známých českých umělců v Chicagu kromě Ondřeje Havelky vystoupí například zpěváci David Koller nebo Lenka Dusilová. Na Českém národním hřbitově v Chicagu proběhne na závěr Dnů pietní akce, při které pražský primátor Pavel Bém vzpomene na slavného chicagského starostu českého původu Antonína Čermáka. Kladenský rodák vedl město s početnou českou a slovenskou komunitou ve 30. letech minulého století. Dodnes se po něm jmenuje jedna z hlavních chicagských tříd Cermak Road.