Praktičtí lékaři kritizují způsob rozdělování vakcín

Společnost všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, která sdružuje asi 5000 praktických lékařů, kritizuje rozdělování vakcín. Krajští koordinátoři podle ní preferují velká očkovací centra. Podle dat ministerstva zdravotnictví se do 3600 ordinací registrovalo přes 470.000 zájemců o vakcínu. Se zástupci praktických lékařů se dnes sejde premiér Andrej Babiš (ANO).

"Na praktické lékaře a jejich sestry je svalována vina za neschopnost koordinátorů očkování zajistit ochranu nejzranitelnější části populace," napsala společnost v prohlášení. Ordinace ale podle ní nedostaly příležitost očkování pro své pacienty zajistit. Na termín očkování čeká přes 40.000 lidí nad 80 let a 90.000 lidí ve věku 70 až 79 let, většina z nich právě v ordinacích. Očkování je přitom otevřeno v centrech pro všechny starší 45 let.

"Koordinátoři ve většině krajů nebyli schopni zajistit distribuci vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna do ordinací praktických lékařů s argumentem, že je to logisticky nemožné, ačkoliv pár kilometrů za hranicemi je to běžné," uvedli lékaři. Dostatečná podle nich není ani distribuce pro ně určených vakcín. U AstraZeneky navíc musí přesvědčovat pacienty, kteří mají o bezpečnosti vakcíny pochybnosti kvůli prověřování v souvislosti s krevními sraženinami.