Právo: Česká zbrojovka koupila amerického výrobce zbraní

Největší tuzemský výrobce střelných zbraní, společnost Česká zbrojovka Uherský Brod, získala prostřednictvím své dceřiné společnosti CZ-USA stoprocentní kontrolu nad americkým výrobcem krátkých palných zbraní Dan Wesson. Píše to čtvrteční Právo. Výrobky pod značkou Dan Wesson budou i nadále určeny hlavně pro severoamerický trh. Česká zbrojovka získala nákupem jak samotnou značku Dan Wesson, tak i výrobní kapacity a hmotný majetek společnosti. Podle vedení české firmy bude hlavním úkolem obnovit prestiž značky a postupně oživit prodej její nové americké akvizice, uvedlo Právo.

Zakladatel firmy Dan Wesson byl podle firemních webových stránek vnukem Daniela Wessona, který spolu s Horacem Smithem v roce 1852 založil značku Smith & Wesson. Ta je nyní jedním z největších výrobců ručních palných zbraní v USA.

A.s. Česká zbrojovka v Uherském Brodě patří mezi největší světové producenty ručních palných zbraní. Výrobky vyváží do přibližně 100 zemí všech kontinentů, mezi největší importéry patří USA, země západní Evropy a Latinské Ameriky a Slovensko.