Přehled tisku

Radek John y Karolína Peake
0:00
/
0:00

Lidové noviny se věnují situaci v koalici a před vypršením ultimáta Věcí veřejných, kdy nebylo jasné, zda bude koalice pokračovat spekulovaly o možnostech. Jejich analýza situace zůstává platná i po dnešním obratu ve vývoji. Pod titulkem Dobře utajená válka se totiž deník věnuje situaci v sociální demokracii. Ačkoli byla situace v pravicové vládní koalici v posledních týdnech a měsících vyhrocená, možnosti jiného řešení se podle deníku nenabízely.

Radek John a Karolína Peake
Lidové noviny se věnují situaci v koalici a před vypršením ultimáta Věcí veřejných, kdy nebylo jasné, zda bude koalice pokračovat spekulovaly o možnostech. Jejich analýza situace zůstává platná i po dnešním obratu ve vývoji. Pod titulkem Dobře utajená válka se totiž deník věnuje situaci v sociální demokracii. Ačkoli byla situace v pravicové vládní koalici v posledních týdnech a měsících vyhrocená, možnosti jiného řešení se podle deníku nenabízely. "Představiteleé ODS a TOP09 mimo mikrofony přiznávají, že by bylo lepší odříznutí VV a dohoda se socialisty. Například na vytvoření menšinového kabinetu ODS a TOP09, který by ČSSD výměnou za částečné osekání reforem a a třeba dohodu na předčasných volbách za dva roky mohla tolerovat. Jenže zároveň jsou si vědomi, že se stávající sociální demokracií rozštěpenou na stoupence předsedy Bohuslava Sobotky a prvního místopředsedy Michala Haška je jakákoliv dohoda prakticky nemožná." Proto podle deníku koaličním stranám nic jiného než pokračování nezbývá.


Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Hospodářské noviny komentují spor o zahraniční politiku mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a vládou. Fakt, že vláda - jmenovitě premiér Nečas a ministr obrany Vondra - vrátila dokument s koncepcí ministrovi k přepracování, bychom podle autora mohli vnímat jako bouři ve sklenici vody, zdaleka nejdůležitější totiž je, jak bude Česká republika reagovat na přicházející reálné problémy. "Napříkload na odstředivé pohyby v Evropské unii vyvolané krizí eurozóny. Nebo na znejistění transatlantické vazby." Mezi známé problémy domácí zahraniční politiky patří podle autora to, že se dělá souběžně na několika místech, na ministerstv zahraničí, na Hradě, a teď ještě na ministerstvu obrany. zahraniční politika se také stává rukojmím vnitrostranických půtek. Dnes proti sobě stojí "dva někdejší souputníci a přátelé Alexandr Vondra a Karel Schwarzenberg. první nesoulad mezi nimi byl cítit už za vlády Mirka Topolánka v roce 2009, kdy Shcwarzenberg usedl na ministerstvo zahraničí a Vondrovi byla svěřena evropská agenda." Podle komentátora Vondra nese úkorně, že nesedí v černínském paláci, sídle české diplomacie. Přitom by se oba politici mohli skvěle doplňovat, jeden má renomé v Evropě, druhý v USA. "Místo tandemu tady máme duel. Jeho obětí je česká zahraniční politika bez jednotného politického zadání."


Česká zbrojovka z Uherského Brodu má podle Hospodářských novin dodat kolem 20.000 kusů pistolí, samopalů a pušek policejnímu sboru v jedné z arabských zemí, pravděpodobně Spojených arabských emirátech nebo Saúdské Arábii. Hodnota kontraktu, který je podle informací HN těsně před uzavřením, je zhruba 1,2 miliardy korun. "Nechci teď k tomu nic říkat. Můžu jen potvrdit, že jednáme s významným zákazníkem a jsme v závěrečných fázích dohody,"řekl HN generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. Součástí jedné z největších zakázek, kterou zbrojovka v posledních letech získala, jsou i nové zbraně dodávané české armádě. Obsahem dodávek mají být podle informací, které HN získaly ze zbrojařských kruhů, mají být především modernizované pistole řady CZ 75, těch má zbrojovka dodat zhruba 10.000 kusů.


Bývalé vedení liberecké krajské nemocnice odešlo se zlatými padáky. Celkem si její manažeři rozdělili několik milionů korun. Například bývalý ředitel Luděk Nečesaný dostal odchodné šest měsíčních platů, celkem přes tři miliony korun, píše liberecká příloha Mladé fronty Dnes. Současné vedení nemocnice nyní čelí kritice, že špatně hospodaří. Od začátku roku je nemocnice ve ztrátě téměř 11 milionů korun. Na zadlužení se podle nového managementu podílely i odměny pro předešlé vedení. Vysoké odměny dostali i další členové bývalého vedení - ekonomická náměstkyně Miroslava Tanečková dostala podle informací deníku odchodné 2,2 milionu korun, technický ředitel Aleš Stránský necelé dva miliony. Přes milion korun našli na výplatních páskách bývalý lékařský náměstek Martin Zítek a hlavní sestra Ladislava Kohoutková. Ti dva v nemocnici zůstali. Podle Nečesaného odměny zadlužení nemocnice nezpůsobily. "Jako standardní součást smlouvy jsme měli šest průměrných platů při ukončení pracovního poměru dohodou. A kvůli tomu já také nemůžu šest měsíců ve zdravotnictví pracovat. I když mám spoustu nabídek, tak je v podstatě nemohu přijmout,"řekl listu Nečesaný. Podle serveru tyden.cz to ovšem již neplatí. Nečesaný sice kvůli konkurenční doložce původně nesměl šest měsíců nikam nastoupit, dozorčí rada nemocnice mu ji ale v úterý zkrátila na čtyři měsíce. Nečesaný by tak měl již od srpna pracovat v Karlovarské krajské nemocnici. Rada navíc zkrácení doložky zatím nepodmínila vrácením poměrné části odchodného, tedy milionu korun. Největší zdravotnické zařízení v kraji má od března nové vedení v čele s neurologem Zdeňkem Konrádem. V současné době čelí kritice, že špatně hospodaří a uzavírá nestandardní smlouvy.


Čeští fotbaloví fanoušci nejspíš neuvidí v televizi zápasy mistrovství Evropy, které se uskuteční příští rok v Polsku a na Ukrajině. Napsaly to Hospodářské noviny, podle nichž na požadovanou cenu za vysílací práva nechce žádná z českých televizních stanic přistoupit. UEFA spolu s Evropskou vysílací unií (EBU) původně za šampionát chtěly 130 milionů korun. Posléze začaly slevovat, přesto se českým televizím zdá cena přemrštěná. Navíc zatím zdaleka není jisté, zda česká reprezentace na turnaj postoupí. "Cena, kterou po nás majitelé vysílacích práv chtějí, je nemorální. Snaží se zlevnit, ale deset procent dolů nic neřeší. Mám nějaký rozpočet a do něho se musím vejít,"řekl listu šéf kanálu ČT4 Jiří Ponikelský. "Přitom už jsem byl docela optimista. Na konci dubna jsme se domluvili na ceně, která byla slušná, odpovídala hodnotě našeho trhu. Včera nám ale řekli, že to vedení UEFA neodsouhlasilo," dodal Ponikelský. Zástupci Novy a Primy nechtějí jednání komentovat, podle HN se ale k zájmu o ME stavějí váhavě.