Právo: Zřízení týmu Mlýn umožnil bývalý ministr vnitra Vodička

Zřízení policejního týmu Mlýn umožnilo nařízení bývalého ministra vnitra Jindřicha Vodičky (ODS). Dokument ministerstva vnitra z roku 1997 byl tajný. Informuje o tom sobotní Právo, které má kopii dokumentu k dispozici. Podle deníku je v textu Vodičkova nařízení stanoveno, že mohou takový tým zřídit ředitelé útvaru policie, policejní prezident nebo ministr vnitra. Specializovaný tým se podle nařízení zřizuje "k zabezpečení odhalování a objasňování trestných činů, které je vzhledem k jejich rozsahu a složitosti obtížné, vyžádá si značné úsilí a nelze je náležitě provést běžnými kriminalistickými postupy a prostředky". Týmu má podle Práva velet policista, který je na odhalování dané trestné činnosti specializován. Vedoucí je podřízený "pouze tomu, kdo svým rozhodnutím tým zřídil, a jemu podává informace o činnosti týmu".

Tým Mlýn zřídil premiér Stanislav Gross v době, kdy byl ministrem vnitra. Podle tisku pro něj policejní skupina sbírala informace. Gross to však odmítá a ve čtvrtek navrhl, aby byly zveřejněny případy, kterými se Mlýn zabýval. Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun podal v úterý kvůli existenci utajovaného policejního týmu Mlýn trestní oznámení. Chystá i další, tentokráte pro podezření ze zločinného spolčení.

Podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra Františka Bublana se tým věnoval podezření, že někteří policisté předávají citlivé informace lidem vyšetřovaným v hospodářských kauzách. Kauzy Investiční a Poštovní banky či televize Nova, o kterých spekuloval tisk, však prý podle ministra nešetřil. Důvod, proč Mlýn vznikl a proč se kauzami nezabývala Inspekce ministra vnitra, vysvětlil Bublan tím, že inspekce nebyla v roce 2002 na dobré úrovni. Neměla prý specialisty na šetření hospodářských kauz. O tom, zda policejní tým existoval v souladu se zákony, jednali ve čtvrtek členové sněmovního branného výboru. Neshodli se.