Pražská záchranka bude o svátcích fungovat naplno, stávky nebudou

Pražská záchranná služba bude o svátcích fungovat naplno. Záchranáři ve čtvrtek slíbili primátoru Pavlu Bémovi, že práci nepřeruší. Od požadavku na odvolání ředitele záchranky Zdeňka Schwarze však neustoupili. Budou s ním vyjednávat do konce ledna o kolektivní smlouvě. Pokud budou nespokojeni, budou znovu žádat jeho hlavu.

"Jsem mimořádně spokojen. Záchranka bude fungovat na 150 procent během vánočních svátků. Nikdo nebude stávkovat, všechna výjezdová stanoviště budou v plné pohotovosti," řekl po jednání s vedením záchranky a odboráři novinářům primátor Bém, který se ve sporu s odbory postavil na stranu ředitele.

Se zástupci 21 výjezdových stanovišť i odboráři hovořil Bém o tom, co by si přáli do budoucnosti, aby se v pražské záchranné službě zlepšilo. Od odborářů očekává analýzu problémů. Znovu se s nimi sejde na přelomu ledna a února. "Budeme v jednáních pokračovat, aby problémy nezapadly pod stůl a jejich řešení přineslo záchrance kvalitu a dobrý rozvoj," uvedl Bém.

Situaci po nedávném vzbouření členů jedné ze tří odborových organizací vidí ředitel Schwarz "pozitivně". Podle něj se udělala tlustá čára, je dohoda s odbory na krocích, které je třeba udělat do konce ledna. Pak se znovu všichni sejdou s primátorem. "Teď máme první úkol hned po svátcích se sejít nad kolektivním vyjednáváním, aby se uzavřela kolektivní smlouva, což přispěje k uklidnění situace," řekl Schwarz ČTK.

Část zaměstnanců pražské záchranné služby si již delší dobu stěžuje na údajnou šikanu a na neúnosné podmínky řadových pracovníků. Petici s výhradami vůči vedení prý podepsalo asi 150 ze 490 zaměstnanců, mezi členy výjezdových skupin většina.