Pražští symfonikové vstupují do sezony, v níž oslaví 70 let

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK otevře jubilejní sedmdesátou sezonu v úterý 7. září večer pod širým nebem na Staroměstském náměstí koncertem, při němž zazní Janáčkova a Sukova hudba. Sedmdesátému výročí založení tělesa pak bude především věnován slavnostní podzimní koncert. Ve Smetanově síni při něm budou 12. října na programu skladby připomínající původní oblasti činnosti, vyjádřené písmeny FOK - film, opera, koncert.

Vedle scén ze Smetanovy Prodané nevěsty a Dvořákova Te Deum tak Pražští symfonikové uvedou ten den rovněž známé melodie ze slavných českých filmů, například z Měsíc nad řekou nebo ze seriálu Nemocnice na kraji města.

Zakladatelem FOK byl na podzim roku 1934 dirigent a hudební organizátor Rudolf Pekárek. Díky nahrávání hudby k většině českých filmů 30. let a pravidelným vystupováním v živém vysílání Československého rozhlasu vešel orchestr F.O.K. ve známost a byla zajištěna jeho ekonomická existence. To umožnilo postupný rozvoj koncertní činnosti, jejímž hlavním protagonistou byl od samého počátku Václav Smetáček. Stál pak v jeho čele od roku 1942 jako šéfdirigent 30 let.