Předseda Evropského parlamentu odpoví Klausovi až příští

Předseda Evropského parlamentu Josep Borrell odpoví až příští týden na dopis českého prezidenta Václava Klause. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jacques Nancy. Podle nejmenovaného zdroje v EP se v pátek na odpovědi v Borrellově sekretariátu pracovalo, nebyl však dokončen její překlad do češtiny. Nancy ČTK ještě dopoledne tvrdil, že Borrell v pátek zajisté odpoví.

Klaus v dopise označil kritiku svých názorů na Evropskou unii a ústavní smlouvu ze strany místopředsedy EP Aleja Vidal-Quadrase a předsedy ústavního výboru EP Jo Leinena za urážlivou a vyzval Borrella, aby k tomu zaujal stanovisko. Oba europoslanci se dopustili "hrubých urážek vůči mé osobě, jakožto demokraticky zvolenému prezidentu České republiky", napsal Klaus.

"Kdyby byl napsal mně, s radostí bych mu odpověděl. Napsal však Borrellovi a jsem přesvědčen, že dostane odpověď od něj," řekl v pátek večer Vidal-Quadras ČTK. Hněvivá Klausova reakce ho překvapila. "Debatu začal on tím, že napsal onu předmluvu k textu profesora Coughlana. Pochopili jsme z toho, že chce diskutovat. Jeho velmi ostré a agresivní názory dělaly dojem, že si přeje vyvolat spor, zvedli jsme tedy onu rukavici, což je v demokracii něco zcela přirozeného." Ukázalo se však, pokračoval, že Klaus nechápe rozdíl mezi úlohou prezidenta jako hlavy státu a politika. Pokud si myslí, že zastupuje celou Českou republiku a všechny její občany, nemá se plést do sporů. A pokud se do nich pustí, na což má plné právo, nemůže se dovolávat postavení prezidenta. "Prostě nechápe rozdíl mezi těmito dvěma rolemi." Španělský konzervativec si také nemyslí, že by se mělo s Klausem diskutovat jen na české půdě. "O evropských věcech se má mluvit v celé unii a my europoslanci jsme představiteli nejen svých voličů, ale všeho evropského lidu. Pokud jsem tedy nějak přispěl k rozvoji oné debaty, jsem tomu rád, protože naším úkolem je se starat, aby lidé ústavní smlouvu znali, aby o ní přemýšleli a měli možnost si o ní se znalostí věci udělat názor."

Nancy řekl, že Borrell příští týden odpoví také na dopis europoslanců Jana Zahradila (ODS) a Vladimíra Železného (klub Nezávislí/Demokraté), kteří se před časem pozastavili nad Leinenovými výroky ohledně Klausových názorů na euroústavu v rozhovoru pro Lidové noviny.