Představitelé Brna i kraje uctili památku obětí srpna 1968 a 1969

Představitelé Jihomoravského kraje i Brna si položením kytic k památníkům na různých místech ve městě připomněli oběti demonstrací proti sovětské okupaci v srpnu 1968 a 1969. Ve městě při nich zemřelo pět lidí a 40 utrpělo zranění. "Kdo je odpovědný za smrt těchto našich občanů, se stále neví. Nezbývá nám nic jiného, než si alespoň připomínat jejich památku," řekl ČTK jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Sovětskou okupaci města popisuje publikace Brno srpen 1968, 1969, kterou loni nechal na své náklady vydat brněnský magistrát. Historické snímky v ní doplňuje komentář historika Jana Břečky.

Brno bylo okupováno podobně jako celé Československo již od ranních hodin 21. srpna 1968. V noci signalizovala dvě civilní letadla nad tuřanským letištěm nouzová přistání. Po příletu se náhle vyrojili ozbrojení civilisté - zřejmě příslušníci KGB. Nato následoval přílet asi 75 velkých dopravních letadel typu Antonov, ve kterých přiletělo 7500 vojáků. Postupně pak obsadili všechny důležité objekty v Brně, popisují okupaci autoři nové knihy.

V srpnu 1968 zemřeli v nejrůznějších situacích kvůli okupaci Josef Žemlička, Viliam Debnár a Karel Chalupa. Zranění utrpělo 14 lidí. Při okupaci vznikly přímé škody 2,2 milionu korun. Na dalších 103 milionů vyčíslily ztrátu brněnské podniky. O rok později se konaly demonstrace k ročnímu výročí okupace. Zemřeli při nich Danuše Muzikářová z Brna a Stanislav Valehrach z Koválovic. Dalších 20 lidí bylo zraněno.