Předsunutá jednotka libereckých chemiků míří do Kuvajtu

Liberecká protichemická jednotka, Foto: ČTK

Přípravy na odlet českých vojáků, kteří se účastní vojenské akce Trvalá svoboda, vrcholí. V úterý se s vojáky oficiálně rozloučili ministři obrany a zahraničí, předseda sněmovny a místopředseda senátu. Přesné datum odletu armáda tají, podle některých informací byl už zahájen transport vojenského materiálu. Více podrobností má Jaromír Marek.

Liberecká protichemická jednotka,  Foto: ČTK
Do vojenské akce bude zapojeno 250 českých vojáků z liberecké roty protichemické obrany. Úkolem českých vojáků, zapojených do akce Trvalá svoboda, bude chránit organizační štáb. Další úkoly jednotky specifikoval místopředseda senátu Přemysl Sobotka, který se zúčastnil úterního rozloučení s vojáky.

"Tato jednotka má svůj jasný účel a cíl. Je to týlová jednotka, která bude provádět chemický, biologický a jaderný monitoring celé této zóny."

V oblasti protichemické a radiační ochrany budou spolupracovat s německými chemiky. Podrobnosti o vojenské misi jsou přísně tajné a tak už se objevila i řada nepravdivých informací. Například agentura AFP s odvoláním na kuvajtského ministra obrany v minulých dnech uvedla, že několik stovek českých vojáků už v zemi je. Tato informace však nebyla pravdivá. Čeští vojáci odjedou nejspíš začátkem března, více Přemysl Sobotka:

Liberecká protichemická jednotka,  Foto: ČTK
"Jednotka odjede začátkem března. V rámci utajení se neříká kudy pojede nebo poletí, ale ví se, že cílová stanice je Kuvajt. Celá akce proti terorismu je v rukách a ve velení USA. Už prezident Bush řekl, že existuje určitá osa terorismu a jmenoval řadu zemí. Začal Severní Koreou a skončil výčet u Iráku a Íránu. Myslím si, že vše nyní musíme nechat na velitelích, nespekulovat a nestrašit veřejnost. Boj proti terorismu je celosvětová akce a musí se zasáhnout v každé zemi, kde by hrozba terorismu mohla překročit únosnou mez."

Mise potrvá šest měsíců a podle odhadů přijde stát na více než půl miliardy korun. Česká armáda už dříve nabídla pro boj s terorismem i vojenskou nemocnici a speciální jednotku. Zatím na Střední východ odjíždí jen prapor chemické ochrany.