Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 26. září 2000 připravila Kateřina Brezovská.

Demonstrace odpůrců globalizace jsou hlavním tématem českých deníků. Komentátoři se však zamýšlejí i nad tím, zda aktivisté mají nějaké znalosti o činnosti Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), proti nimž protestují.

Podle Práva nikdo nezjistí, kolik z těch velkých dětí kráčejících demonstrovat do Prahy proti MMF a SB vůbec tuší, o co jde v procesu globalizace. "Společnost usedlých páprdů nezklamala," míní list. Udělala bubu na hranicích, pozdržela jeden vlak a stáhla do Prahy i posledního policistu. Jestli něco této velké show chybí, pak je to opravdové nebezpečí, aby se velké děti mohly cítit chlapsky. Až skončí pražské globalizační slavnosti mohli by se podle listu demonstranti vypravit do Turecka, kde úřady drží ve vězení na smrt nemocného spisovatele. Ten dostal 16 let vězení za to, že při diktování nějakého článku použil zakázané slovní spojení "kurdský lid". Demonstranti by mohli na transparenty napsat, že věznit nevidomého člověka pro nic za nic je špína a hnus (stejně jako ten kapitalismus). Dobrodružství je zaručeno, míní list. "Turečtí policajti jsou jiný kafe než ti naši slabingři. A jejich kriminály ani zdaleka nepřipomínají evropskou Ruzyň. To by ovšem demonstranti přestali být velkými dětmi, to by byli v mžiku dospělí," končí Právo.

Tématem Zemských novin a Českého slova je povědomí české veřejnosti o pražském zasedání MMF a SB. Listy se zamýšlejí nad výsledky průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, podle něhož povědomí české veřejnosti o MMF a SB není na špatné úrovni. Podle listů to však "s naší znalostí MMF a SB nebude tak slavné". I když MMF a SB nezná jen každý desátý, dalších 40 procent Čechů, neví, co si o jejich činnosti má myslet. Není proto divu, že třetina lidí nedokázala odpovědět, zda hodnotí zasedání obou institucí kladně, či záporně. Ještě že mají občané převážně jasno v tom, že při protestních akcích odpůrců globalizace by měla policie postupovat rozvážně a přiměřeně. Pokud masové demonstrace opravdu budou a nezvrhnou se v násilí, je naděje, že se ta část veřejnosti, která žije v očekávání brutálních střetů, více soustředí i na informace o průběhu jednání finančníků, uzavírají ZN a Slovo.

Hospodářské noviny poukazují na to, že odpůrci globalizace protestují proti chudobě, která postihuje třetinu obyvatel Země, ale je jasné, že sami podvýživou netrpí. Neřeší tedy svou tíživou situaci, ale nahlas deklarují, že jim jde o onu třetinu lidstva. Navíc jejich znalosti o důsledcích činnosti MMF a SB jsou podle listu různé kvality. I když argumenty různých hnutí proti globalizaci jsou různorodé, nelze jim odepřít zásluhu na tom, že mocní mužové finančního světa si byli nuceni všimnout, že s jejich programy a půjčkami není vše v pořádku. Své demonstrace organizuje Iniciativa proti ekonomické globalizaci, mladí anarchisté, křesťané a komunisté. "V hlavě se honí otázky: Skutečně nevědí mladí levicoví radikálové nejen z Itálie, kteří se o víkendu přidali k českým komunistům, že se dodnes potýkáme se zbytky jimi zasetého lidského i ekonomického marasmu? Nebo se jim jen líbí společně vyjít do ulic?" končí Hospodářské noviny.


V komentáři o penzijní reformě Hospodářské noviny soudí, že se už nyní dá tušit, že schvalování státního rozpočtu bude opět víceméně komedií. "Zemanův kabinet nepochybně předloží návrh s přesně 20miliardovým deficitem, kterým limitoval souhlas politický partner v opozici," předpokládá list. "Několik poslanců ODS možná zase pohovoří o nutnosti reformovat sociální systémy, ale pak pojedou dál močálem černým kolem bílých skal," doplňuje list. Jak HN pokračují, předseda ODS Klaus se sice rozhorlil, že Zemanův kabinet připravil návrh rozpočtu, který je nepřijatelný pro míru socialistického přerozdělování, ale nakonec se ODS ani nepokusila navrhnout některá opatření. HN soudí, že její poslanci si buď nebyli jisti vlastními argumenty, nebo se obávali další ztráty popularity.


Lidové noviny se věnují předvolební senátní kampani premiérova poradce Miroslava Šloufa. "Škola ve vaší obci potřebuje tělocvičnu? Už mnoho let a žádané dotace jsou v nedohlednu? Nabízím vám řešení: kontaktujte svého 'senátora nového typu'," radí list s tím, že tento senátor, dříve neoprávněně nazývaný stranický tajemník, vše zařídí po stranické linii. Celý systém je podle listu dokonalý, má však jednu chybu, ve všech volebních obvodech nejsou senátoři stejného typu. Obvody, které nemají to štěstí, tím pádem ztrácejí možnost získat prostředky ze státní kasy. Strana neusíná na vavřínech a usilovně pracuje na nápravě. Pokud to někomu připomíná historky z doby "strany a vlády" je to podle Lidových novin podobnost čistě náhodná. "V našem státě přece neexistuje demokratická politická strana, která by kdy zneužila toho, že je momentálně u moci," míní list. "Pokud se mnou nesouhlasíte, bude to tím, že vám ještě nepřešly do krve demokratické pořádky, které jsme před deseti lety zavedli. Ne nadarmo se říká, liška mění srst, nikoli zvyky," uzavírají LN.


Dokument Olovo, který měl zdiskreditovat místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou, napsal podle dvou na sobě nezávislých znaleckých posudků člověk s letitou praxí v aparátu komunistické instituce. Uvádí to Mladá fronta Dnes s tím, že jde o další nepřímý důkaz proti jednomu z premiérových poradců Vratislavu Šímovi. List připomíná, že Šíma před rokem 1989 pracoval v ústředním výboru Socialistického svazu mládeže a zabýval se propagandou. A právě Šímu označil do policejního protokolu za původce Olova další z poradců premiéra Miloše Zemana Zdeněk Šarapatka. Analýzu pro MfD vypracovali bohemista Alexandr Stich a soudní znalkyně Václava Musilová. Ti se podle listu shodli, že autor Olova byl s největší pravděpodobností muž. "Text nese rysy vyjadřování okruhu profesionálních politických pracovníků 80. let. Takto se psaly texty, které pocházely ze stranického nebo odborového svazáckého aparátu," řekl Stich. Podle obou odborníků je prakticky vyloučeno, že se někdo snažil pouze napodobit sloh stranických sekretariátů z dob komunismu, píše Mladá fronat Dnes. O materiálu, který analyzuje slabé stránky Buzkové, informovala MfD již před časem. Podle ní vzešel dokument z okruhu poradců premiéra, odkud ho list také získal. Kvůli materiálu podala Buzková trestní oznámení pro pomluvu a Úřad vlády pro podezření z poškození a zneužití záznamu na nosiči informací. Úřad vlády podezírá z trestného činu mimo jiné i redaktory MfD. Zeman původně odmítal, že by materiál označovaný jako operace Olovo vznikl na Úřadu vlády. MfD však uvedla, že Zemanův poradce Zdeněk Šarapatka vypověděl do policejního protokolu, že dokument sepsal další ze Zemanových poradců Vratislav Šíma. Rozhodnutí o tom, jestli bude někdo za přípravu kampaně proti Buzkové obviněn, museli vyšetřovatelé odložit. "Státní zastupitelství nám uložilo provést ještě nějaké úkony. Lhůtu k jejich splnění máme do října," řekl Mladé frontě Dnes vedoucí odboru vyšetřovatelů Pavel Osvald.


Netradiční léčbu rakoviny, při níž vědci z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky v Liběchově u Mělníka podvazují nádory, které tím přijdou o živiny, přestanou se rozrůstat a změní se ve vazivo, ověřují nyní odborníci. Píší o tom Zemské noviny. Mezitím vědci z Liběchova zkouší tento postup na dalších zvířatech. "Metoda nejde jedním slovem odmítnout a není možné o ní říct, že je to nesmysl. Nejde o šarlatány, ale o projekt z pracoviště na určité vědecké úrovni," řekl Vuk Fait z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Informace v médiích však v současnosti považuje za škodlivé. "Bylo by nezodpovědné říkat, že to zachraňuje životy. I kdyby metoda fungovala, nelze k ní upínat brzké naděje. Aby taková léčba byla bezpečná, může se začít provádět až po čase ověřování," uvedl onkolog Fait. Chirurg Karel Fortýn metodu objevil již před čtyřiceti lety, od té doby se až do nedávné návštěvy onkologů z Brna nedočkal u odborné veřejnosti žádné odezvy. Načerno vyléčil dvacet lidí a bezpočet zvířat. "Naše fenka měla obrovský nádor na mléčné žláze. Veterináři s tím nechtěli nic dělat. Po operaci v Liběchově ale okamžitě ožila," řekla Hana Všetečková. Její patnáctiletý pes podstoupil zákrok minulý týden. Ani přes mnohé úspěchy však Fortýnův postup nelze uvést do praxe. Tým brněnských onkologů bude nejprve měsíc čekat na výsledky ukázkové operace na zvířeti. "Kdyby něco bylo v nepořádku, tento způsob léčby by se ihned zdiskreditoval. Pokud se pokus podaří, odpoví pouze na jednu z mnoha otázek," doplnil Vuk Fait. Onkologové potom začnou uvažovat o klinických zkouškách na lidech. Ty ale nemusí znamenat, že metoda funguje, budou prý pouze důkazem, že nikoho nezabije. Tolik Zemské noviny.