Přehled tisku

Z českých deníků s datem 4. srpna 2000 vybírala Renata Prátová.

Lidové noviny informují o tom, že představitelé evropské a izraelské židovské obce podali žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku v kauze židovského pohřebiště v pražské Vladislavově ulici. "V této v kauze se porušuje právo na svobodné vykonávání náboženských úkonů, které zaručuje Evropská úmluva o lidských právech. Dochází tu ke zneuctění hřbitova, což je pro Židy svatá půda," vysvětlila listu právnička Šimona Mašková. Ta ve sporu zastupuje Výbor pro zachování židovských hřbitovů v Evropě, ve kterém jsou sdruženi významní představitelé evropské i izraelské židovské obce. Výbor žaluje u evropského soudu český stát pro porušování lidských práv. Zároveň žádá soud, aby předběžným opatřením zastavil stavbu budovy České pojišťovny na místě bývalého židovského pohřebiště ve Vladislavově ulici. Česká pojišťovna chce kosterní pozůstatky z židovského hřbitova z patnáctého století, které byly ve Vladislavově ulici objeveny, zalít do betonového sarkofágu. Pod ním plánuje vystavět tři patra provozních budov a podzemních garáží a nad ním vytvoří pietně upravené atrium. Podzemní stavbu však Židé považují za znesvěcení hřbitova. Jeden z členů výboru Herschel Glück dokonce přirovnal stavbu podzemních garáží pod pohřebištěm k podkopání hrobu Williama Shakespeara. "O tom, že se může stavět pod tímto betonovým sarkofágem, rozhodla už v březnu vláda a představitelé židovské obce s tím tehdy souhlasili," uvedl ve čtvrtek mluvčí pojišťovny Michal Urban. Představitelé vlády ve čtvrtek žalobu výboru označili za neopodstatněnou. Podle ministra kultury Pavla Dostála nejde na staveništi o hřbitov, ale o bývalé pohřebiště zrušené v roce 1478. "Žaloba by se tím pádem musela týkat všech staveb, které na tomto místě od roku 1478 stály," uvedla mluvčí ministerstva kultury Dita Fuchsová. Ministerstvo se podle ní už ve sporu nehodlá angažovat, píší Lidové noviny.

O plných 48 procent se letos oproti první polovině loňského roku v České republice zvýšil počet zjištěných deliktů spáchaných ochránci zákona, kteří mají bdít nad jeho dodržováním, upozorňují Hospodářské noviny. V uplynulém roce přitom počet evidované zločinnosti v řadách policie dosáhl rekordní výše, a to od roku 1993. Listu to potvrdil ředitel inspekce ministra vnitra Mikuláš Tomin s tím, že 285 kriminálních činů se v uvedeném období dopustilo 181 osob. Policisté se sice nedopouštějí nejtěžších zločinů, jako jsou vraždy či znásilnění, jejich napojení na nejrůznější mafie však vnitro nepopírá. "Většina trestné činnosti z oblasti organizovaného zločinu nám většinou uniká," přiznal Tomin. Dodal, že jeho podřízení se proto zaměří na tuto sféru. I šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous Hospodářským novinámřekl, že mafie využívají stále více podplacených policistů. Právě úplatkářství provází jejich trestnou činnost na každém kroku a souvisí především se zneužíváním pravomoci veřejného činitele. Větší počet zločinů, kterých se nejčastěji dopouštějí příslušníci pořádkové, dopravní a cizinecké služby, je nezpochybnitelný. Delikvence policistů podle ředitele inspekce způsobila jen v uplynulém půlroce škody za desítky miliónů korun. Bylo to zejména zneužívání pravomoci veřejného činitele, podvody, pojistné podvody, obchod s narkotiky, krádeže či zpronevěry, uzavírají Hospodářské noviny.

Inspekce ministra vnitra odložila vyšetřování legálnosti červnového policejního zásahu při uvalení nucené správy na Investiční a Poštovní banku, uvádí deník Právo. Učinila tak na pokyn Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které v této souvislosti konstatovalo, že policie při zásahu nepochybila. Listu to potvrdil zástupce ředitele inspekce Jiří Zábrodský. Podle něj ve věci nejde o podezření z trestného činu zneužívání pravomocí veřejného činitele ani žádného jiného trestného činu. Nezákonným obě instituce neshledaly ani nasazení 13 příslušníků protiteroristického komanda URNA, dodává deník Právo.

O tom, že má Česká republika v zahraničí potíže se zkrácenou verzí vlastního jména, píše Mladá fronta Dnes. V tuzemsku pomalu vítězí Česko, ale v cizině, kde dominuje angličtina, převládají podle listu rozpaky. Na první pohled se zdá, že získává navrch Czechia. Toto slovo například používali britský ministr zahraničí Robin Cook nebo Jos Chabert, prezident Výboru regionů Evropské unie, při svých návštěvách Prahy minulých měsíc. A stejné označení zavedla i CNN ve svém internetovém zpravodajství. Avšak nedávný skandál na Světové výstavě EXPO 2000 v Hannoveru, kdy organizátoři v anglické verzi oficiálního plánku výstaviště označili český pavilon jako čečenský, ukazuje, že slovo Czechia se ještě nevžilo, konstatuje Mladá fronta Dnes.

Stejný list také informuje o celobanátské české pouti ke Svaté Anně, kterou v městečku Bela Crkva v jugoslávské Vojvodině uspořádala tamní česká menšina. Při začátku poutní mše bylo v kostele možná více než tisíc lidí, což je číslo jistě úctyhodné. Zvláště proto, že počet Čechů v celém Banátu - tedy jugoslávském i rumunském - dosahuje maximálně šesti tisíc a navíc se teplota vzduchu v době poutě blížila ke čtyřiceti stupňům ve stínu. Josef Votýpka, předseda bělocrkvanské farní rady a jeden z těch, kdo měl na setkání největší zásluhy, Mladé frontě Dnesřekl, že podle pamětníků, byla taková účast na pouti naposledy za války. Poprvé zde také zazněla čistě česká mše. Jak Josef Votýpka podotkl, českého kněze a učitele by potřebovali stále, neboť bez nich v Banátu český živel v příští generaci zanikne, píše Mladá fronta Dnes.

Hospodářské noviny přinášejí rozhovor s prezidentem Českých aerolinií (ČSA) Miroslavem Kůlou o chystaném zapojení jeho společnosti do Sky Teamu - tedy do druhé největší letecké aliance na světě. Jednání jsou podle Kůly v závěrečném stadiu. Alianční začlenění přinese podle něj cestujícím komplexnost služby, i při těch nejsložitějších letech budou potřebovat jen jednu letenku a podstoupí pouze jedno odbavení. ČSA si vybraly Sky Team, protože jde o novou alianci a České aerolinie do ní vstoupí téměř na začátku její činnosti, řekl Hospodářským novinám prezident ČSA Miroslav Kůla.

Lidové noviny informují o vývoji rozvodovosti v České republice. Lidé se v Česku rozvádějí v průměru po 12 letech. Psychologové uvádějí jako nejkritičtější obodobí deset let trvání svazku. Nejvíce rozvodů je na Ostravsku a v Praze, nejméně je jich na Jihlavsku a Karlovarsku. Rozvodovost v České republice od roku 1990 hodně klesla, ale ve srovnání s jinými zeměmi je stále vysoká. Vyšlo také najevo, že lidé často od rozvodu ustupují kvůli špatným ekonomickým podmínkám. Stále častěji se totiž rozmýšlejí, jestli mají riskovat samotu v době, kdy si nejsou jisti stabilním výdělkem. Důkazem jsou například údaje z Jesenicka, kde je vysoká nezaměstanost: loni tam soudci rozvedli jen necelou stovku manželských párů. Odborníci připomínají jeden pozitivní trend - postupně doháníme vyspělé země především ve věkové hranici, kdy mladí lidé vstupují do prvního svazku. A jak Lidové noviny dodávají, v číslech o rozvodovosti také zaniká jeden základní fakt: totiž, že tři čtvrtiny manželských párů spolu zůstává navěky.

Díky deštivému počasí houby v českých a moravských lesích stále rostou, i když hromadné nálezy byly spíše záležitostí posledních dvou červencových týdnů, uvádějí Zemské noviny. Jak listu řekl jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha, pokud bude nadále dost vlhko, mohou se houbaři z lesů vracet s bohatými "úlovky" i na konci srpna a na počátku září. Už nyní lidé nacházejí vedle letních hub i druhy, které rostou obvykle na podzim, jako václavka obecná a některé čirůvky. Smotlacha upozornil, že vedle jedlých hub rostou i jedovaté. Varoval, že je třeba dát pozor na muchomůrku zelenou nebo její bílou formu, které se místy objevily masově. Otrava houbami už není v České republice tak častým jevem, jako například na Ukrajině či v Rusku. Přispívá k tomu účinná osvěta: lidé se radí s odborníky v mykologických poradnách a navštěvují výstavy, které je učí houby znát, dodávají Zemské noviny.

Autor: Renata Prátová
spustit audio