Přehled tisku


Hospodářské noviny v článku "Investiční pobídky jsou špatné" citují komisaře Evropské unie Maria Montiho, který kritizoval Českou republiku za to, že zatím nesplňuje požadavky unie v oblasti poskytování státní pomoci. České předpisy umožňující pobídky pro zahraniční investory vedou podle Montiho k významným daňovým úlevám. "Mým poselstvím je toto - přestaňte s těmito praktikami, jež jsou v rozporu s legislativou unie," prohlásil podle Hospodářským novin Monti. Jeho slova vyvolala v Praze překvapení. Státní pomoc se podle stanoviska ministerstva financí řídí platnými zákony, které jsou v souladu s předpisy unie. "Rovněž systém investičních pobídek je upraven zákonem, který má Evropská komise minimálně dva roky k dispozici a nemá k němu výhrady," uvedl tiskový mluvčí ministerstva financí Libor Vacek.

Armáda pošle tento týden do Kosova skupinu odborníků, kteří budou měřit radiaci v prostoru, který před dvěma lety bombardovaly letouny NATO, informují Zemské noviny. Akci nařídil náčelník generálního štábu armády, protože se v poslední době stále častěji mluví o balkánském syndromu. Někteří vojáci NATO, kteří se zúčastnili mírových misí v oblastech, kde byla použita munice s ochuzeným uranem, onemocněli nebo dokonce umřeli. Osmičlenná skupina odborníků vybavená speciální technikou odletí do Kosova 25. ledna v rámci výměny mírových jednotek. Ve skupině budou odborníci z 9. roty chemické ochrany, ale i příslušník královéhradecké lékařské akademie se speciálním přístrojem, který je schopen měřit i velmi nízkou úroveň radiace. Pro věrohodnost přizvala armáda také civilní specialisty z úřadu pro jadernou bezpečnost s jejich vlastní technikou.

Dobříšská průmyslová zóna bude zajímavá pro investory, uvádějí Hospodářské noviny. Radnice v Dobříši oficiálně oznámila, že letos se začně budovat nová průmyslová zóna Dobříš - sever. Podle dobříšského starosty Stanislava Vacka tam vznikne 500 až 800 nových pracovních příležitostí. Jako první projevila o zónu zájem společnost Beroha CT, která je významným tuzemských obchodníkem zejména s ocelovými trubkami a dalšími hutními materiály. Radnice však už začíná jednat i s dalšími potenciálními investory. Na příbramském okrese, kde Dobříš leží, jsou zatím ve stádiu přípravy dvě průmyslové zóny - Dobříš - sever a příbramská Na Balonce. Příbram počítá se vznikem až několika set nových pracovních příležitostí.

O signálech prorůstání organizovaného zločinu do státní správy se v rozhovoru pro dnešní Právo zmiňuje šéf sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Jan Klas. V ČR podle Klase nefunguje ochrana utajovaných skutečností. V roce 1998 byl přijat zákon, podle něhož se ČR stala členem NATO. Zákon ukládá zabezpečit prostřednictvím Národního bezpečnostního úřadu v rámci celé ČR důslednou ochranu těchto dat. Problém je ale v tom, že nejsou peníze ani na technické prostředky. Je to otázka času, ale také vyškolených lidí a dostatku vyhovujících objektů. Zpravodajské služby států, které nejsou s námi zrovna v přátelském vztahu, vycítily, že Česká republika, Polsko a Maďarsko jsou jako nejmladší členové NATO zároveň nejsnáze zranitelní, řekl Jan Klas v Právu.

Stále více Čechů považuje internet za nedílnou součást svého života, píší dnešní Lidové noviny. Počet tuzemských uživatelů počítačově sítě se za poslední čtyři roky zvětšil pětinásobně a jako pracovní nástroj, komunikační prostředek či zdroj informací a zábavy ji nyní používá každý pátý Čech. Podle dlouhodobých průzkumů přitom ještě počátkem loňského roku užívalo internet 16 procent dotázaných a v roce 1998 pouhá čtyři procenta. Na druhé straně celých sedmdesát procent Čechů se s webovými stránkami nebo elektronickou poštou nikdy nesetkalo. Mezi nejčastější důvody nezájmu patří skutečnost, že lidé nemají možnost připojení k internetu nebo vůbec přístup k počítači. Málo rozvinutou síť spolu s realtivně malým počtem lidí, kteří vlastní osobní počítač, případně technologickou zaostalost označila za hlavní překážku rozšíření internetu v zemích střední a východní Evropy i loňská studie britské společnosti Economist Intelligence Unit, uvádějí Lidové noviny. V rámci hodnocení celkem šedesáti států zařadila analýza Českou republiku do skupiny zemí, kde k plnému rozvoji internetu dojde v horizontu tří až pěti let.

První geriatrickou kliniku v České republice otevřela Všeobecná nemocnice v Praze, uvádí dnešní Právo. "V naší zemi je nyní téměř čtrnáct procent lidí starších 65 let. To je asi 1,5 milionu obyvatel. V roce 2020 jejich počet ale stoupne již na dvaadvacet procent, tedy přes dva miliony. Medicína, která by se speciálně věnovala seniorům, není ještě v centru zájmu společnosti, ale během krátké doby se tak stát musí," řekl při otevření kliniky její přednosta docent Jiří Neuwirth. Geriatrická klinika sídlí v Londýnské ulici v Praze. Pro léčbu starých občanů byla původní chirurgická klinika přestavěna nákladem necelých dvou milionů korun. Má 121 lůžek, z toho 35 je vyhrazeno pro pacienty po úrazech, operacích a akutních onemocněních. Dohromady zde jeden pacient může být až sto dní. Klinika se soustřeďuje i na prevenci. Učí pacienty udržet si psychickou i fyzickou kondici. Klinika zajistí také výuku geriatrie studentům medicíny a lékařům v postgraduální specializaci.

V evidencích úřadů práce v oblastech s vysokou nezaměstnaností výrazně přibývá lidí nad pětačtyřicet let, uvádí se v Mladé frontě Dnes. Tito lidé hůře zvládají rekvalifikaci a obtížněji shánějí novou práci. Například v Ostravě bylo v roce 1998 bez práce tři tisíce lidí sedm set lidí starších 45 let, na konci minulého roku jich už byl dvojnásobek. Věk bývá největší diskriminační zátěží, s níž nezaměstnaný hledá práci. Starší nezaměstnaní bývají proto bez práce většinou velmi dlouhou dobu. Psycholožka ostravského úřadu práce Jitka Hodaňová se obává, že v příštích letech zůstanou nezaměstnaní nad pětačtyřicet let velkým problémem.

Řidiči častěji porušují pravidla, uvádí dnešní České slovo. Policisté jsou přitom nyní postaveni do role bezmocných statistů. Nová zákonná úprava silničního provozu jim neumožňuje odebrat motoristům za vážný dopravní přestupek na místě řidičský průkaz. To od Nového roku spadá do kompetence okresních úřadů. "Je to, jako kdyby někdo usekl dopravním policistům jednu ruku," komentovala první zkušenosti na silnicích mluvčí okresního policejního ředitelství v Pardubicích. "Zjišťujeme, že vzrůstá počet dopravních přestupků. Řidiči nedodržují zejména rychlost v obci. Opustil je strach ze zadržení řidičského průkazu," doplnil šéf plzeňské dopravní policie v dnešním Českém slovu.

Dvacet a půl hodiny je hodnota nového rekordu ve spaní, uvádějí dnešní Lidové noviny. O rekord v sobotu usilovalo osm účastníků soutěžního maratonu Ospalec 2000. Vítězkou se stala třináctiletá Jana Libotovická z Kladna. Loňský rekord tak překonala o jednu hodinu a dvacet minut. Podle realizátorů soutěže měli účastníci nárok na oddechový čas vždy po šesti hodinách od posledního bdění, nejvýše však na dobu 20 minut. Soutěž vznikla jako přesný opak maratonů v tanci, volejbalu či aerobiku. "Proč bychom museli 24 hodin jen stále něco dělat? Stejně tak těžké, ne-li těžší, může být nic nedělat, přiblížila motiv soutěže Gabriela Podoužková z realizačního týmu.

O unikátní operaci zraku u samice paviána Polly z brněnské zoologické zahrady píše Mladá fronta Dnes. Slepota, způsobená zákalem čočky, jí sice nebránila v pohybu po důvěrně známé kleci, nevidomé zvíře ale nebylo schopno postarat se o svá mláďata. Hodinová operace, kterou provedli brněnští veterináři za asistence očního lékaře, byla první svého druhu v republice. I když se nepodařilo vrátit čtrnáctileté opici zrak úplně, i částečné zlepšení jí podle veterinářů hodně pomůže. Paviáni se v průměru dožívají až pětadvaceti let, takže má před sebou ještě kus života.