Přehled tisku

Výběr článků z českých deníků s datem 17. ledna připravila Milena Štráfeldová.

Utajovaná vojenská nemocnice na výzkum a léčbu smrtících nákaz ebolou, morem či antraxem vzniká podle Mladé fronty Dnes v Těchoníně na Orlickoústecku. Místo, kde bude unikátní ústav, armáda tají, lokalita se ale pomalu stává veřejným tajemstvím. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík minulý týden v Hradci Králové uvedl, že armáda velmi pokročila při budování systému ochrany proti biologickým zbraním a zmínil se o "specializovaném zdravotnickém zařízení" ve zmíněné obci. Představitelé Královéhradecka či Pardubicka o vzniku utajované nemocnice však nevědí a domnívají se, že souvisí s Vojenskou lékařskou akademií v Hradci Králové. Hradecký hejtman Pavel Bradík je ale přesvědčen, že pro kraj je prospěšné mít podobné zařízení na světové úrovni. Nebývalý stavební ruch v někdejším Ústavu radiobiologie a imunologie neunikl ani obyvatelům Těchonína. Nehledě na obavy z bakterií a virů, hovoří Těchonínští o nových pracovních příležitostech. "Takové zařízení zaměstná hodně odborníků a snad i místních," doufá obyvatel obce.


Jak uvádějí Lidové noviny, Občanská demokratická aliance představila podrobný plán, jak se zbavit bezmála sedmdesátimilionového dluhu u České pojišťovny. Ten ji tíží už deset let a pár měsíců před volbami vyvolal nervozitu ve čtyřkoalici. Plán aliance je výhodný pro ni, pojišťovnu i pro nového věřitele, méně už pro stát. Pojišťovna chce po ODA zaplatit 10 milionů korun do měsíce a další dva miliony do roku a půl. Zbylou pohledávku na zhruba 56 milionů pak vloží jako dar do Nadace vzdělávacích programů. Kouzlo dobrého obchodu pro pojišťovnu spočívá v tom, že část peněz dostane z aliance nečekaně rychle a zbytek si coby dar na veřejně prospěšné účely během tří let odepíše z daní. ODA zase získala reálnou šanci, že dluh vůbec někdy uhradí. Navíc alianci nebude tlačit čas: nadaci pouze musí odevzdávat desetinu svých příjmů až do úplného uhrazení dluhu. Zkrátka nepřijde ani sama nadace, ročně jí z pokladny politické strany připlují statisíce korun. Deset milionů na první splátku dluhu si strana půjčí od svých současných i bývalých politiků. ˝Vznikne občanské sdružení o patnácti až dvaceti lidech, v jehož čele bude Jan Kalvoda,˝ řekl předseda ODA Michael Žantovský. Reakce čtyřkoalice na scénář představený ODA je zatím velmi vlažná. Nedůvěru vzbuzuje vzájemná provázanost mezi stranou, pojišťovnou a nadací. Předseda ODA Žantovský pochybnosti nad personálním propojením strany a nadace odmítá. ˝Nevidím v tom nic neetického,˝ citují jeho slova Lidové noviny.


V Bohumili na Kolínsku měla stát moderní továrna na zpracování krve, teď tu bude firma Baxter se sídlem v americkém Chicagu vyrábět očkovací látky proti klíšťové encefalitidě. Takový je podle Mladé fronty Dnes konec jednoho velkého podnikatelského záměru, kdy Česká republika chtěla vybudovat vlastní továrnu na zpracování krevní plazmy od českých dárců. Stát se za investici ve výši 700 milionů korun zaručil, ale špičkovou tovární halu nikdy neopustil jediný výrobek. Národní projekt zkrachoval a stát si připsal dluh na svůj účet. Firma Baxter získala Sevac v dražbě za 112 milionů. Většinu technologií, které stály zhruba 300 milionů, přitom musí nový majitel vyměnit. Sevac se nepodařilo rozjet kvůli sílícím pochybnostem expertů, že se neuživí, protože podobných továren je ve světě dostatek. Stát se tak ocitl před rozhodnutím: Buď bude podnik stále dotovat, nebo se ho zbaví. Loni na podzim se rozhodl pro druhou možnost.


Jak píší Lidové noviny, vláda na svém výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodla, že generálním komisařem české účasti na světové výstavě EXPO 2005 v Japonsku bude Vladimír Darjanin, autor rozsáhlé a velmi úspěšné výstavy Deset století architektury. O naší účasti na Expu ministři rozhodli už loni v listopadu, na osobě generálního komisaře se však nedokázali shodnout. Ministr zahraničí Jan Kavan tehdy kabinetu předložil jména dvou kandidátů. Kromě Darjanina navrhoval Václava Bartušku, který byl generálním komisařem posledního EXPO 2000 v Hannoveru. Šéf diplomacie přiznal, že se ani on nedokázal rozhodnout. Hlavním tématem výstavy je objevování moudrosti přírody. EXPO 2005 bude zaměřeno na životní prostředí, přírodní a energetické zdroje, růst světové populace a na zásobování lidstva potravinami. Jednotící myšlenkou má být harmonizace lidské činnosti s přírodními zákony s důrazem na obnovu přírodních zdrojů. Vláda zahájila přípravy již loni proto, že přípravu české účasti na světové výstavě EXPO 2000 v Hannoveru provázely problémy. Koncepce českého pavilonu se několikrát měnila a ve funkci generálního komisaře se vystřídalo několik lidí.


Bývalý důstojník BIS a antikomunista Vladimír Hučín, obžalovaný ze zneužití pravomoci, zůstává podle Mladé fronty Dnes ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat svědky a pokračovat v trestné činnosti, ačkoliv vyšetřování jeho případu již dávno skončilo. Hučínovi advokáti to označili za šikanu. O pokračování vazby rozhodl Krajský soud v Ostravě. "V době, kdy věděl, že mu hrozí trestní stíhání, ovlivňoval některé osoby ve svůj prospěch," řekl místopředseda soudu Čestmír Duda. "Jde o snahu udržet ho za každou cenu za mřížemi a je to proti všem judikátům a soudní praxi," namítl však Hučínův advokát a bývalý šéf tajné služby Stanislav Devátý. Hučín je obžalován ze sedmi trestných činů a hrozí mu až deset let vězení.


Podle Lidových novin ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš nenavrhne prezidentovi, aby zastavil trestní stíhání předlistopadového ministra vnitra Jaromíra Obziny. Třiasedmdesátiletý Obzina je obžalován za akci Státní bezpečnosti s krycím názvem Asanace. Bezpečnost se v letech 1977 až 1985 zaměřila na signatáře Charty 77, které výhrůžkami i fyzickým násilím a šikanováním nutila, aby si sami podali žádost o vystěhování do ciziny. Zhruba ve dvaceti případech se StB její záměr podařil. Z tehdejšího Československa odešli například písničkáři Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák a evangelický farář Svatopluk Karásek. Jaroslav Bureš se kauzou zabýval v souvislosti s prezidentskou amnestií z roku 1993. Havel v ní ministrovi spravedlnosti mimo jiné uložil, aby mu předkládal návrhy na zastavení trestního stíhání mužů, kterým v té době bylo více než 60 let, a žen, tehdy starších 55 let. Případ čtyř Obzinových spoluobžalovaných už ministr spravedlnosti v minulosti posuzoval, přičemž zastavení jejich stíhání prezidentovi nedoporučil. Vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu tehdy zapomněl zaslat na ministerstvo Obzinův spis. Soudní jednání s Obzinou začne 4. února.


Jak uvádí deník Právo, předloňské pražské zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které přišlo na jednu miliardu korun, přineslo skandální zjištění: přes přísný dohled bylo v Kongresovém centru rozkradeno zařízení za více než 3,5 miliónu korun. Šlo převážně o technické a kancelářské prostředky. Ačkoli případy převzala policie, ani v jednom z nich nebyl nalezen viník a policisté proto byli nuceni věc odložit. Miliónové krádeže potvrdil i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se loni zabýval vynakládáním státních prostředků na akci. Ze ztráty majetku přitom NKÚ ve svém nálezu viní ministerstvo financí, které podle kontrolorů nevěnovalo dostatečnou pozornost nejen evidenci, ale ani ochraně majetku. To přiznalo i samotné ministerstvo, podle něhož se "i přes opatření nepodařilo zamezit odcizení majetku a jeho ztrátám v celkové výši 3,68 miliónu korun". Finance připomínají, že hodnota zakoupeného a pronajatého majetku činila zhruba 150 miliónů korun. Resort se hájí tím, že objekt Kongresového centra (KCP) po celou dobu příprav zasedání střežila ochranná služba KCP, a v září roku 2000 pak Celní správa, soukromé bezpečnostní agentury a policie. Ani v jedné ze smluv však - jak zjistili kontroloři - nebyl paragraf o odpovědnosti za škodu, zničení nebo ztrátu majetku. "Na všech vstupech i výstupech z objektu byly v uvedené době instalovány detekční rámy. Kromě toho byly střeženy všechny komunikační prostory uvnitř objektu, tj. chodby, schodiště, výtahy, foyery, vozidla vjíždějící a vyjíždějící z podzemních parkovišť se podrobovala kontrole, a to i za pomoci psů," tvrdí ministerští úředníci.


Jak uvedla Mladá fronta Dnes, v Česku se bude točit nový Doktor Živago. Po slavné filmové verzi Doktora Živaga vznikne i dvoudílná televizní verze pro britskou stanici Granada, a tu budou její tvůrci točit od konce března do května v České republice. Zakázkové služby jim zajišťuje produkční firma Pavla Nového, kde se právě vybírají čeští herci pro menší role. Z hvězd přijede Sam Neill, který už v tuzemsku natáčel Člověka v ZOO, jinak půjde spíše o nové tváře. Štáb bude pracovat mimo jiné v Olomouci, Žatci a Doksanech, nyní se zvažuje, které české či slovenské scenerie si "zahrají" Ural.