Přehled tisku

Přehled tisku s datem 17. října připravil Vilém Faltýnek.

Tisk se zamýšlí nad opodstatněností paniky kolem antraxu. Ať vlnu obav vyvolal kdokoliv, svět se stává rukojmím vlastního strachu, domnívá se Mladá fronta Dnes. Je zajatcem dopisů. To mu pouští žilou hned dvojnásobně," píše autor. Dopis, kterým po tisíciletí lidé vyjadřovali nejsoukromější city, se podle středeční Mladé fronty Dnes v posledních dnech díky strachu z jeho hmotného obsahu stal nepřátelskou věcí. Obálek se skutečným antraxem přitom podle deníku bylo nalezeno jen pár. Podezřelých už stovky. Brzy jich budou tisíce, pak možná milióny, obává se MfD.


Ono nejasné napětí, v němž poslední dobou žijeme, značně připomíná Čapkovu Válku s mloky, domnívá se středeční Právo. "Samozřejmě včetně onoho českého pana Povondry, který tak dlouho pokojně loví ryby na Vltavě s uklidňující jistotou, že k moři je od nás daleko, dokud nezahlédne mloka mezi pražskými mosty," píše Právo. Ve válce, která nemá jasně vymezené fronty, se podle deníku může i ČR kdykoli octnout v první linii. "Nechtěl bych sice vyvolávat paniku, nicméně než se takto nechat konejšit, nejprve raději sejdu k Vltavě a budu vyhlížet mloky," uzavírá autor komentáře Práva.


Středeční noviny také komentují schvalování státního rozpočtu. Deníky se shodují v tom, že na středečním jednání Poslanecké sněmovny poslanci první verzi rozpočtu nejspíš odmítnou. "Každý parlament zažívá v době od voleb do voleb dva okamžiky pravdy. Prvním je hlasování o důvěře vládě a druhým schvalování státního rozpočtu," píšou Lidové noviny s tím, že tyto dva okamžiky vypovídají o politice v dané zemi víc než cokoli jiného. V ČR jsou oba okamžiky také už léta zahaleny do podivné mlhy. Tři poslední vlády získaly důvěru za podivných okolností a dost nestandardně hledalo podporu už pět rozpočtů, připomíná deník. A z tradice nevybočí ani začínající rozpočtová anabáze. První verze rozpočtu skončí v koši, poté se bude taktizovat a smlouvat, ale nakonec asi projde verze druhá, předpovídá komentář. Také deník Právo očekává, že vláda si první návrh rozpočtu po středečním jednání ve sněmovně odnese zpět. "V diskusi od opozičních poslanců na sto procent zazní slova jako nereálný, rozhazovačným, socialistický s konečným verdiktem přepracovat výši příjmů i výdajů," míní Právo.


Ministr zemědělství Jan Fencl podle úterního pořadu České televize (ČT) Klekánice před rokem 1989 vědomě poskytoval informace Státní bezpečnosti (StB). Podle středeční Mladé fronty Dnes (MfD)ČT vychází z písemných dokumentů, které se dochovaly ve Fenclově svazku, který na něj vedla StB. Deník dále uvádí, že Fenclovo lustrační osvědčení je negativní, neboť jej StB evidovala jako kandidáta tajné spolupráce. Ministr ovšem podle MfD všechna nařčení ze spolupráce již dříve popřel. "Česká televize vychází z takzvaného Prohlášení o mlčenlivosti, které Fencl podepsal po schůzce s pracovníky StB Vaculíkem a Sasínem, a dalších dokumentů," píše MfD. S oběma muži se Fencl sešel nejprve 10. března 1988 v Hodoníně. Následně se s nimi setkal znovu a příslušníky StB informoval o důvěrných záležitostech cizinců, se kterými udržoval kontakty, napsala MfD.