Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 17. října připravila Eva Petržílková.

Většina českých deníků se věnuje reformě penzijního systému, se kterou v pondělí souhlasil sociálnědemokratický kabinet:

Ministr Vladimír Špidla mluví o penzijní reformě, ale chce zakonzervovat penzijní systém, konstatují Lidové noviny. Současný model - průběžné financování - nemůže vydržet navždy. Dříve nebo později si na své stáří budeme muset každý platit sám. V západoevropských zemích, ale i v Polsku nebo v Maďarsku, už na tom pracují. Nonkonformista Špidla však pluje proti proudu. Průběžného financování se ani nedotkne, jen odstěhuje peníze na důchody ze státního rozpočtu do sociální pojišťovny. Je to hezký nápad -- asi jako kdyby na Titaniku natřeli zábradlí, srovnává deník.

Pokud stát nechce dál zvyšovat daně nebo snižovat reálnou úroveň důchodů, je zřejmě nezbytné, aby občané převzali větší část odpovědnosti za to, jak budou ve stáří žít - píše České slovo. Střet mezi zákonodárci o příští podobu důchodové reformy nejspíš brzy ukáže, že v otázce dalšího financování penzijního systému odděluje strany levé a pravé části politického spektra dosti široký příkop. Špidla a ČSSD jsou zastánci sociální pojišťovny, opozice to považuje za nedostatečné. A protože je momentálně ve sněmovně v početní přesile, bude muset vládní strana prokázat velké vyjednávací schopnosti, aby její představa důchodové reformy měla vůbec nějakou naději na úspěch. Pravděpodobnější však je, že o podobě penzijní reformy rozhodnou až poslanci nově zvolené sněmovny v roce 2002. A že právě důchodová reforma bude jedním z hlavních témat těchto voleb, píše České slovo.


Listy se také vracejí k víkendovému kongresu ODS a předvolební kampani stran:

Václavu Klausovi budou v jeho "svatém boji" proti každému, kdo chce být v politice aktivní a není vyzbrojen partajní legitimací, chybět spojenci, domnívá se deník Právo a pokračuje: Nebudou to ani kamarádi pravé ruky, ten 'konglomerát zahořklých, nesourodých sil', protože příval předvolebních urážek ucpal mnohá zadní vrátka pro případnou spolupráci. Spojencem nebude ani ČSSD, protože slova předsedy Poslanecké sněmovny o vulgarizaci české politiky a popření vlivu sociální demokracie na ekonomický růst byly osobním dárkem, který šéfovi ČSSD Miloši Zemanovi poslal spíš nepřítel než smluvně-opoziční spojenec. Sebevědomí proto Klausovi schází právem. Ovšem k jeho znovunabytí nepomohou televizní kamery. Spíše velká dávka sebereflexe, je-li jí ještě schopen, míní deník Právo.


Co nám sdělují ODS, ČSSD nebo čtyřkoalice o svých představách a ambicích v krajských vládách? Skoro nic, píše deník Mladá fronta Dnes v souvislosti s předvolební kampaní před volbami do krajských samospráv a třetiny Senátu. Předseda ODS předkládá seznam, koho je potřeba zadupat do země, premiér operuje několika faktickými, ale i mnoha přisvojenými úspěchy vlády a čtyřkoalice znovu bubnuje na steč proti vládě opoziční smlouvy, o jejíž rozbití půjde až o dva roky později. Naše strany trpí pokročilou programovou sklerózou. V ODS a ČSSD trůní vůdci, kteří dávno překročili svůj zenit. Poté, co ze svých stran udělali mocné organizace, zbytek sil soustřeďují na zaslepenou sebeobhajobu. Čtyřkoalice má problém spíše opačný. Není s to nalézt silnou osobnost, jež by vnukla jejím rozvaděným sektorům vizi závažných a společných úkolů. Je však ještě stále čas, aby si "osvícenější demokraté utřeli pěnu z úst a nenechali bezduché volební války dospět do trpkých konců, uzavírá své zamyšlení deník.


Tématem některých komentářů zůstává Temelín:

Zatímco rakouští oficiální představitelé stupňují svůj boj proti jaderné elektrárně Temelín, firmy z jejich země vydělaly na stavbě částky v řádech miliard korun. Jak podotýká deník Mladá fronta Dnes, nejvíce zbohatla na miliardových zakázkách právě pro tuto elektrárnu rakouská firma VA Technologie. Rakouský stát vlastní jejích 24 procent akcií a dalších 19 procent ovládají polostátní hutě Voest Alpine. Firma VA Technologie vlastní 83 procent české společnosti EZ Praha, která patří mezi deset největších dodavatelů jaderné elektrárny. Do Temelína letos prodají zařízení za několik set miliónů korun. Další dodávky budou pokračovat do úplného dokončení elektrárny plánovaného na příští rok, píše list.

Zástupci našeho jižního souseda - hornorakouskému zemskému hejtmanovi Josefu Pühringerovi dal možnost vyslovit se k tématu blokád hraničních přechodů kvůli spuštění jaderné elektrárny Temelín deník Právo. V rozhovoru hejtman potvrzuje, že aktivistům, kteří se na protestech podílejí, se dostává pouze morální podpory. Nedostávají žádnou finanční podporu, stravné, ani jim není propláceno cestovné. Cílem jejich i rakouských politiků je, aby byl Temelín odstaven z provozu. Jak Pühringer v rozhovoru pro deník Právo zdůrazňuje, elektřina z Temelína není potřeba. Naopak je podle něj třeba dokončit posudek o vlivu na životní prostředí podle parametrů Evropské unie a posoudit ho i z hlediska hospodářského přínosu.


Ekonomické komentáře se zaměřily na situaci kolem cen benzínu, vyjednávání dopravců s vládou a na možnosti tunelování v české ekonomice.

Lidové noviny, které komentují současné ceny benzínu, připomínají slova premiéra Miloše Zemana, že za drahý benzín mohou tajné kartelové dohody mezi pumpaři: Úvahy o kartelových dohodách mezi pumpaři se mohou hodit sociální demokracii do krámu. Drahý benzín není bůhvíjaký předvolební tahák a volby do Senátu a krajů už jsou za dveřmi. Zeman zapomněl na to, že při ceně 30 korun za litr skončí zhruba 16 korun ve státní pokladně. Pokud by tedy skutečně chtěl snížit ceny pohonných hmot, stačí maličkost: snížit daně. Musel by však omezit státní výdaje na záchranu průmyslových molochů, píše dále list. Při nižších cenách by vzrostl prodej benzínu a zároveň s ním i odvedené daně. Prodej benzínu kvůli vysokým cenám klesá a tím se snižují daňové výnosy a státní rozpočet tak jen letos může přijít až o deset miliard korun, varují Lidové noviny.

Možnostem rychlého zbohatnutí, které nabízí česká ekonomika a legislativa se věnují Hospodářské noviny: Pomineme-li klasické tunelování fondů, bank i podniků, nabízejí se ještě další možnosti pro vykuky. Podnikatelé, kteří nehodlali splácet úvěry bankám, počítali s tím, že se tyto úvěry dostanou do Konsolidační banky a mnozí z nich vsadili na správnou kartu. Poté stačilo pouze od Konsolidační banky koupit svůj vlastní úvěr za značně sníženou cenu, mnohdy až za desetinu. Na tomto triviálním triku bylo možné obrovsky vydělat a zároveň se zbavit role neplatiče u původní banky. Poslanci o těchto tricích buď nevědí, případně jsou nepoučitelní, píše dále list. Jinak by do novely zákona o bankách nemohli přidat několik bodů, které odporují zdravému rozumu. Nárok na dodatečnou výplatu vkladů u zkrachovalých bank budou mít nyní nejen původní vkladatelé, ale i ti, kteří za babku skoupili pohledávky za takovou bankou. Ten kdo většinou za pakatel odkoupil pohledávku za zbytek vkladu by měl mít nyní bez čekání na konkursní vyrovnání nárok na 90 procent vkladu se stropem 875 tisíc korun a v případě Pragobanky, Universal banky a banky Moravia až do čtyř miliónů. Tomu se opravdu říká "dobrá investice", dodávají Hospodářské noviny.

Deník Mladá fronta Dnes poznamenává, že ministr dopravy Jaromír Schling jednal s autodopravci sice bezvýsledně, ale i tak je to velký úspěch vlády: Místo plošného snížení daně na naftu jedná pouze o regulaci ceny a o zákazu vydávání nových koncesí dopravcům. To státní finance neztenčí. Vesele se proto jedná o regulaci cen, jako by to bylo v tržním hospodářství normální. Kabinet se rozhodl jednat o věcech, které jsou v rozporu se zásadami svobodného hospodářství. Jediná diskuse, která měla být odmítnuta, je podle deníku ta, která právě probíhá. Legitimní volání po snížení daní leží dávno pod stolem. Zdá se, že státní pokladna je nad demokratickou diskusi, poznamenává na závěr deník Mladá fronta Dnes.


K dalším tématům:

Od úterý je ministrem spravedlnosti Pavel Rychetský - přibyla mu tak další funkce - k vicepremiérovi, šéfovi legislativní rady vlády a senátorovi po odstoupivším exministrovi Otakaru Motejlovi. Jak Rychetský uvádí v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes, věří, že Motejlovo ministerstvo bude mít pouhé tři měsíce. Slibuje, že nechce na úřadě dělat žádné personální změny: Pokud jde o změny ve vedení soudů či státních zastupitelství, ještě není rozhodnut. Vicepremiér doufá, že ministerští kandidáti budou nalezeni brzy - je to i v jeho zájmu. Tolik z rozhovoru nového ministra spravedlnosti pro deník Mladá fronta Dnes.


Američtí detektivové na objednávku televize Nova před třemi lety zkoumali majetkové poměry šéfa ODS Václava Klause v zahraničí. Píší to Lidové noviny. Vedení nejsledovanější komerční stanice renomované americké detektivní kanceláři Due Diligence Security Group zaplatilo 150 tisíc dolarů, tedy asi pět a půl miliónu korun. Podle smlouvy měli američtí detektivové najít ve Švýcarsku skryté majetky Klause, jeho rodinných příslušníků i dalších tehdejších špiček ODS. Zakázka Novy souvisela s reportáží, kterou Nova odvysílala o týden dřív a ve které bez důkazů tvrdila, že Klaus vlastní ve Švýcarsku luxusní vilu. Spor mezi televizí a Václavem Klausem nakonec skončil mimosoudním vyrovnáním, dodává deník.


Odhalení o jednom z premiérových poradců přináší deník Mladá fronta Dnes. Vedoucí týmu poradců Miroslav Šlouf a jeho syn Ondřej byli od října 1994 do konce roku 1996 vedeni jako zaměstnanci soukromé společnosti Hawle Armatury. Ve firmě Šloufa ani jeho syna nikdo nikdy neviděl pracovat. Plat ale brali. Pokud firma, jejíž současné vedení se o Šloufově angažmá ve firmě dozvědělo teprve minulý týden při kontrole dokumentů, podá na bývalého ředitele Zdeňka Munzara trestní oznámení, bude to znamenat nepříjemnosti i pro Šloufa. Kromě policie by se pak o jeho angažmá ve firmě zajímal i finanční úřad kvůli daním, připomíná list.


Deník České slovo zjistil, že plat zdravotních sester v České republice nedosahuje ani průměrné mzdy. Zatímco průměrné mzdy už přesáhly 13 tisíc korun, zdravotní sestry mají kolem 11 tisíc korun. A mladé absolventky berou pouze kolem 6-ti tisíc. Proto část sester odchází do ambulancí soukromých lékařů a chybí pak v nemocnicích, informuje deník.


Tolik výběr z českých deníků.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio