Přehled tisku

Českými deníky s datem 25.6. listoval Vilém Faltýnek.

V souvislosti s nemocí BSE a jejím přenosem na člověka nechala udělat MF Dnes test některých masných výrobků v německé laboratoři v Giessenu. Podle výsledků ani u těch nejlevnějších párků, špekáčků, paštik a salámů nehrozí, že by se z nich lidé mohli nakazit novou variantou Creutzfeldt-Jakobovy choroby, lidskou obdobou nemoci šílených krav. Na druhou stranu z dalšího testu, který prováděla laboratoř v Jihlavě, vyplývá, že hovězí může být i tam, kde o něm na obalu není ani zmínka. Ve dvou z dvanácti výrobků našel jihlavský Státní veterinární ústav příměs hovězího masa, ačkoliv šlo o drůbeží či vepřové výrobky. Při testech v Giessenu zjišťovali němečtí odborníci, zda párky, salámy a paštiky neobsahují stopy nervových tkání, které se nacházejí v míše nebo mozku hovězího dobytka. Nestalo se to ani v jednom případě. Když stejná laboratoř prováděla nedávno testy německých výrobků, našla takové stopy ve třech procentech paštik, uvádí Mladá fronta Dnes.


Odborníci odhadují, že se letos sklidí v ČR o 600.000 až dva milióny tun obilí víc než loni. Na trhu tak bude značný převis nabídky, který může vyvolat pokles nákupních cen až o čtvrtinu. Informují o tom dnešní Zemské noviny a České slovo. Také EU očekává přebytek nejméně deseti miliónů tun. "To znamená jediné. Cena zrnin se zhoupne dolů," citují deníky ředitele AGF Trading Františka Janů. Pekaři údajně tvrdí, že nebudou mít důvod zdražit své zboží. Předseda dozorčí rady firmy Odkolek Martin Turínek se však nedomnívá, že by chléb, pečivo a cukrářské výrobky zlevnily. Zemědělci začátkem června na Obilnářském fóru ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku požadovali, aby stát zrušil licence na vývoz obilí. Část úrody by tak mohli prodat na zahraničních trzích. Ministr zemědělství Jan Fencl uvedl, že zrušení by bylo možné až od 1. října.


Kulturní stránky Mladé fronty Dnes přinášejí informaci, že filmu Tmavomodrý svět stačilo necelých šest týdnů na půlmiliontého diváka. Stalo se tak včera večer v pražském kinu Mat. "Byl jsem si jistý solidním zájmem publika a v koutku duše jsem hýčkal tajný sen, ale skutečnost nakonec překonává i mé nejodvážnější představy," přiznal šéf Cinemartu Jan Jíra, distributor válečného snímku Jana a Zdeňka Svěrákových. Režisérovi Svěrákovi prý dělají nemenší radost i "vedlejší efekty" úspěšného filmu: akce Pozdravy veteránům, v níž diváci prostřednictvím internetové stránky posílají své díky a vzkazy skutečným českým letcům, kteří bojovali v Anglii, či Nadační fond Tmavomodrý svět, kde se současně s půlmilionem diváků sešlo i půl milionu korun na podporu bývalých příslušníků RAF a jejich blízkých. "Je to jasný důkaz, že lidé zdaleka nejsou tak cyničtí a lhostejní," řekl Jan Svěrák deníku Mladá fronta Dnes.


Jak uvádí Mladá fronta Dnes, Úřad veřejného ochránce práv ukončil případ sourozenců Mesárošových, které před pár měsíci skrýval Fond ohrožených dětí. Úřad dospěl k závěru, že úředníci z Okresního a Městského úřadu v Kroměříži, kteří se měli o tři sourozence ze Zdounek na Kroměřížsku postarat, selhali. "Ačkoli je to jejich povinnost, nezajistili dětem z vlastní iniciativy materiální pomoc, především šatstvo, potraviny a bydlení, čímž porušili jeden z článků Úmluvy na ochranu dítěte," řekla zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Podle ní se úřady nedokázaly domluvit. Sourozence Mesárošovy opustila loni v listopadu matka. Zůstali tedy u její přítelkyně Margity Kunčarové, která požádala kroměřížský okresní a městský úřad a Obecní úřad ve Zdounkách o finanční pomoc. Úřady ji ale odmítly. Otec dětí, který je v psychiatrické léčebně, jako jejich zákonný zástupce tedy zmocnil Fond ohrožených dětí, aby děti umístil ve svém zařízení. Kroměřížský soud mezitím ale rozhodl o umístění dětí do diagnostického ústavu. O děti se v té době starali manželé Telínovi, kteří se s nimi začali skrývat. Krajský soud v Brně nakonec rozhodnutí o ústavní péči zrušil. Šabatová je přesvědčena, že v případu chybovalo více aktérů, jejich vinu ale nemá ombudsman právo posuzovat. "Pokud by instituce plnily povinnosti a komunikovaly, nevzal by pravděpodobně celou věc do svých rukou Fond ohrožených dětí. Právě on narušil dětem soukromí, když případ medializoval a interpretoval jako souboj státu versus děti," uvedla Šabatová.