Přehled tisku

Přehled článků z deníků s datem 27. 4. připravila Milena Štráfeldová.

Komerční banka hrozí Františku Chvalovskému podle Mladé fronty Dnes exekucí. Banka požádala ve čtvrtek soud, aby majetek předsedy Českomoravského fotbalového svazu co nejrychleji zabavil. Exekucí chce banka získat zpět peníze, které jí Chvalovský dluží. Komerční banka totiž vlastní směnku na zhruba 280 milionů korun, kterou vystavila jedna z Chvalovského firem a kterou on sám podepsal. Zahájení soudu má být pouze prvním krokem, jímž chce banka zahájit tažení o náhradu škod proti společnostem a odpovědným osobám, které jsou nějakým způsobem spojeny s Chvalovského podnikatelskou skupinou ČAS/Satrapa. Tato skupina dluží Komerční bance podle jejích představitelů celkem zhruba 2,4 miliardy korun. Podle názoru policie Chvalovský připravil Komerční banku o více než 1 miliardu 300 milionů korun. Kvůli nespláceným úvěrům, používaným na jiné než dohodnuté účely, je František Chvalovský nyní ve vazbě. Vazba na něho byla uvalena proto, aby nemohl ovlivňovat případné svědky.


Bývalý disident a důstojník Bezpečnostní služby Vladimír Hučín usiluje o soudní očištění svého jména od verdiktů z doby totality. Okresní soud v Přerově, který Hučínovu žalobu projednává, však jednání znovu odročil. Jak píší Lidové noviny, Hučín řekl, že jeho nynější stíhání souvisí právě s rehabilitačními procesy. Nařkl policii, že mu minulý měsíc při prohlídce domu zabavila dokumenty, důležité pro jeho očištění. Hučín mimo jiné žádá o obnovu procesu, ve kterém byl začátkem 80. let odsouzen poté, co nechal před domem agenta StB a KGB Antonína Mikeše z Přerovska vybuchnout trhavinu. Tehdy strávil několik let ve vězení za nedovolené ozbrojování a vloupání. Soud povolil obnovu řízení ohledně dalšího procesu ze 70. let, kdy byl potrestán sedmi měsíci vězení za nedovolené ozbrojování.


Podle deníku Právo studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze protestovali proti cenzurování výuky. Děkan Petr Kolář totiž zrušil seminář Typologie politického extremismu jen proto, že v něm v diskusi s policisty a představitelem anarchistů vystoupili i dva stoupenci české extrémní pravice. Děkanův krok vyvolal rozpaky i mimo akademickou půdu. Děkan totiž kromě zrušení kurzu potrestal i známého politologa Zdeňka Zbořila, který seminář vedl, odebral mu osobní finanční ohodnocení a pohrozil mu, že za další podobný prohřešek by ho čekal tvrdý pracovněprávní postih. Příčinou byla jedna z pravidelných diskusí na semináři, která se odehrála v pátek před třemi týdny. Jejím účastníkem byl několikrát trestně stíhaný ultrapravicový radikál Filip Vávra, ale také anarchista Jakub Polák, známý svým vyhraněně odmítavým postojem k neonacismu, a konečně policisté z protiextremistického odboru.


Jak uvádějí Lidové noviny, Nejvyšší soud ve čtvrtek zrušil rozsudek nad učitelkou, která prodávala drogy. Případem náchodské učitelky Jarmily Vocáskové, kterou vloni za distribuci pervitinu odsoudil Krajský soud v Hradci Králové na 18 měsíců do vězení, se hradečtí soudci nyní musí zabývat znovu. Na vynesení rozsudku se totiž podíleli stejní soudci, kteří již v přípravném řízení rozhodovali o vazbě, a to trestní řád vylučuje. Učitelka se nyní dostane na svobodu, protože po zrušení rozsudku není důvod, aby byla ve vězení. Nejvyšší soud, který se případem zabýval na základě stížnosti ministra spravedlnosti, ji nevzal do vazby. Na svobodu se dostane i její sedmatřicetiletý druh Petr Brich. Podle obžaloby Brich nakupoval pervitin a spolu s Vocáskovou ho pak prodávali nebo darovali dalším lidem. Krajský soud musí nyní znovu v případě obou obviněných rozhodnout, a to v novém složení senátu, v němž nebudou vyloučení soudci.


Podle Mladé fronty Dnes má český leasing v Evropě dobrý zvuk. Zaujímá mezi trhy postkomunistických zemí střední a východní Evropy první místo. Za sebou dokonce nechává i některé trhy vyspělých západoevropských zemí. V loňském roce byla pomocí leasingu financována třetina movitých investic, což je dvojnásobek průměru evropských zemí. Hodnota movitého majetku v leasingovém pronájmu přesáhla koncem minulého roku 150 miliard korun. Domácí leasing tak v objemu nově uzavřených obchodů předstihl dánský, norský, finský, řecký a portugalský trh a zařadil se na dvanácté místo v Evropě. Na českém trhu dominuje leasing osobních automobilů, za evropským průměrem naopak zaostává leasing strojů, počítačové a kancelářské techniky. Leasing nemovitostí je v Česku zatím nepatrný. Zatímco v Evropě činí jeho podíl na celkovém leasingu zhruba 20 procent, v České republice je to jen pět procent. Podle předsedy Asociace leasingových společností Milana Straky si členské leasingové společnosti za deset let půjčily od bank 300 miliard korun, závazky přitom dosáhly jen jedné miliardy.


Ocenění Vedoucí podnikatelka světa, které pátým rokem uděluje konzultační společnost The Star Group ve Spojených státech, získala letos také Gražyna Grundová z Mladých Buků, spolumajitelka akciové společnosti Grund. Absolventka Vysoké školy textilní v Liberci založila v roce 1990 rodinnou firmu na výrobu koupelnových předložek. První dva roky získávala pozice na domácím trhu. V roce 1992 její firma otevřela v Mladých Bukách u Trutnova novou továrnu s padesáti zaměstnanci. Účastí na veletrhu Heimtextil v Německu si otevřela cestu na zahraniční trhy. Dnes společnost exportuje více než 80 procent produkce do zahraničí. Vedle této firmy vlastní Gražyna Grundová další dvě společnosti, přičemž celkový obrat skupiny loni přesáhl 300 milionů korun. Všechny tři firmy zaměstnávají 200 lidí. Podnikatelka převezme své ocenění v Madridu.


České filharmonii hrozí finanční kolaps. Prohlásil to podle deníku Právošéfdirigent našeho prvního orchestru Vladimír Ashkenazy. "Je známá věc, že když není v pořádku ekonomika, první na to doplatí kultura," řekl Ashkenazy. Česká filharmonie je podle něho nejslavnější a také nejlepší těleso této země, jednoznačně nejúspěšnější vývozní artikl, a podle toho by stát měl k filharmonii přistupovat. Podle dirigenta ale opak je pravdou. Ashkenazy upozornil na odchody mladých hudebníků do zahraničí, které začínají být opravdovým problémem. Na druhé straně však podle Práva upozornil i na radostnější téma: spolu s astronomkou Lenkou Šarounovou představil nedávno objevenou planetku, jejíž jméno zní právě Česká filharmonie. Planetku astronomka objevila při svém působení ve hvězdárně v Ondřejově již před několika lety, ale trvalo dlouho, než proběhlo řízení ke schválení jejího jména. Z osmi tisíc planetek, které známe, mají čtyři stovky nějaký vztah k České nebo Slovenské republice, což je podle Šarounové dobré vysvědčení pro astronomy těchto zemí. Astronomka nazvala planetku jménem našeho prvního orchestru i proto, že její otec Jaroslav Šaroun je dlouholetým hráčem České filharmonie.


Mladá fronta Dnes informuje o čtvrtečním vyhlášení soutěže o nejkrásnější české knihy roku 2000, v níž porota složená z nakladatelů, teoretiků a výtvarníků hodnotila sto sedmdesát knih. Se třemi prvními místy a jednou cenou za druhé místo bylo nejúspěšnějším nakladatelství Argo. Uspělo v kategorii krásná literatura s knihou povídek Herberta T. Schwarze Příběhy z parní lázně. Nejvyšší ocenění dostalo dále za knihu australských legend a mýtů Děti duhového hada, kterou porota vyhodnotila jako nejkrásnější mezi publikacemi pro děti. Nejlépe si Argo vedlo i s katalogem vydaným k výstavě malířky Toyen. Publikace nakladatelství Olympia Česká móda 1940 - 1970 získala nejvyšší ocenění v kategorii vědecké a odborné literatury. Nejkrásnější učebnicí loňského roku se stala kniha Obrazová abeceda, kterou vydala Národní galerie v Praze. Oceněné tituly zároveň získají finanční odměnu ministerstva a budou vystaveny i na mezinárodních knižních veletrzích ve Frankfurtu a Lipsku.


Nejmodernější centrum diagnózy rakoviny prsu bylo otevřeno v Praze. Jak uvádí deník Právo, toto centrum je součásti Radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a jen jeho přístrojová část stála 20 milionů korun. Centrum nese jméno Vaseka Polaka, amerického podnikatele českého původu, který poté, co na toto onemocnění zemřela jeho žena, věnoval všechen svůj majetek na podporu léčby rakoviny prsu ve Spojených státech a v Česku. Z jeho peněz bylo nové centrum vybudováno. "Pražské centrum je zahraničními odborníky považováno za nejlépe vybavené pracoviště svého druhu nejen v České republice, ale i v zemích střední a východní Evropy. Je srovnatelné i s předními zařízeními ve Spojených státech," řekl ředitel nemocnice Martin Holcát. Přednosta centra Jan Daneš uvedl, že toto zařízení bude přijímat ženy z celé republiky. Upozornil, že kromě běžných výkonů, jako je mamografie a ultrazvukové vyšetření, které se tu však bude provádět na nejmodernějších přístrojích, schopných zachytit nádor již ve velikosti několika milimetrů, se v centru provádějí i vysoce specializovaná vyšetření.


Podle Lidových novin vsetínský hokejista Jiří Dopita, největší hvězda extraligy, už nechce dál snášet stále agresívnější chování fanoušků. V létě chce opustit vsetínský hokejový klub a odejít do zahraničí. "Fanoušci jsou tu schopní udělat ze sportovního soupeření válku," řekl olympijský vítěz a mistr světa. "Když někdo útočí na mě, ještě se nad to dokážu povznést. Nikdo by ale neměl urážet mou rodinu," uvedl Dopita pro Lidové noviny. V příští sezóně by se dvaatřicetiletý útočník mohl objevit v zámořské NHL. Klub Florida Panthers ho k přestupu láká už delší dobu a nabízí roční plat přes milion dolarů. "Stále o něj hodně stojíme," potvrzuje zájem o Jiřího dopitu Slavomír Lener, jeden z trenérů Floridy.


Podle Mladé fronty Dnes problémy, které provázejí stavbu nové haly na pražském Hagiboru, kde by se mělo v roce 2003 hrát mistrovství světa v ledním hokeji, nadále pokračují. Finská společnost Multiarena, která má být investorem víceúčelové haly, poslala ve čtvrtek pražskému primátoru Janu Kaslovi dopis, ve kterém upřesňuje své požadavky vůči hlavnímu městu. Finové požadují, aby primátor písemně potvrdil, že Multiarena například nebude muset platit daně v případě, že bude prodávat či pronajímat pozemky v okolí budoucí haly k další výstavbě. Dalším z bodů má být závazek státu či Prahy, že uhradí veškeré náklady na infrastrukturu v okolí haly, či závazek, že investor získá stavební povolení tak, aby mohl výkopové práce zahájit již v září. Primátora Kasla požadavky Finů zaskočily a odmítl je s tím, že primátor hlavního města nemůže jednat jménem vlády či soukromých subjektů. Primátor konstatoval, že město nemůže poskytnout žádné záruky, které by se týkaly státního vlastnictví, právních procesů nebo daňových úlev. Pokud by Multiarena skutečně nechtěla stavět bez splnění svých požadavků, bylo by pražské mistrovství v hokeji vážně ohroženo, protože mezinárodní federace trvá na stavbě nové haly.