Přehled tisku

Výběr z denního tisku s datem 23.2.2001 připravila Milena Štráfeldová


Ministr obrany Vladimír Vetchý sám neodstoupí, píše Mladá fronta Dnes. Premiér Miloš Zeman přiznal, že nepovažuje situaci armády za dobrou, odvolání ministra Vetchého však zatím nechystá. Podle premiéra je resort obrany zatížen naprosto nesmyslnými projekty, které jsme zdědili po předchozích vládách. Jde například o letoun L- 159 a tank T-72. Minimálně z těchto dvou důvodů je osmdesát procent investičních výdajů resortu odsáváno. To ale podle Zemana není vina ministra obrany Vetchého, ale předchozích ministrů a jejich ekonomických náměstků. S tím souhlasí i ministr vnitra Stanislav Gross, který prohlásil: "Vetchý nenese zodpovědnost za stav, který nastartovali jiní." Ministr Vetchý dal najevo, že rezignovat nemíní. Naopak řekl, že nyní v řízení ministerstva přitvrdí.

Konsolidační banka se podle Hospodářských novin nechce na revitalizaci firem příliš podílet. Uvádějí to v souvislosti s úsilím podnikatele Zdeňka Zemka zachránit za každou cenu hutní subholding patřící do společnosti Z- Group. Zemek nabídl státu, že mu za symbolickou jednu korunu vrátí své klíčové společnosti. Zemek navrhuje, aby státní Konsolidační banka převzala většinové podíly v Železárnách Hrádek, Železárnách Chomutov a Novalu Kladno včetně jejich závazků. Z výrobních podniků subholdingu si Zemek hodlá ponechat pouze Železárny Veselí. Na jejich revitalizaci by se podle něj měla také podílet Konsolidační banka. Mluvčí Konsolidační banky prohlásil, že banka obdržela Zemkovu žádost teprve ve čtvrtek, a nemůže se k ní proto zatím vyjádřit. Z předchozích vyjádření banky však vyplývá, že s podílem na revitalizaci Zemkova hutního uskupení příliš nepočítají.

Zákon o psech chtějí navrhovatelé zmírnit, uvádí Mladá fronta Dnes. Kontroverzní návrh zákona o chovu psů, který rozpoutal vášnivou diskusi mezi laickou a odbornou veřejností, jeho předkladatelé stáhli z jednání sněmovny. Do tří měsíců ho chtějí znovu předložit v nové podobě. Jeden z předkladatelů návrhu, poslanec Zdeněk Kořistka /US/, slíbil, že v novém znění se odrazí většina výhrad, které původní návrh vyvolal. Především zmizí dělení psů na nebezpečné a ty druhé. Zmírnění v zákoně bude víc: povinnost venčit psy na vodítku a s náhubkem bude platit jen pro veřejná prostranství a nebude se vztahovat na štěňata do pěti měsíců věku. Původní verze počítala s tím, že na vodítku a s náhubkem by musel být každý pes do vzdálenosti 200 metrů od obydlí.

Novojičínský okresní soud zastavil trestní řízení proti bývalému příslušníku StB Jiřímu Mlejneckému, který v osmdesátých letech při výslechu týral faráře Václava Altrichtra. Jak uvedla ve svém pátečním vydání Mladá fronta Dnes, stalo se to jen krátce poté, co soudkyně v Uherském Hradišti rozhodla o přerušení trestního stíhání vyšetřovatele StB Aloise Grebeníčka. Případ faráře Altrichtra přitom patří k nejotřesnějším své doby. Dva příslušníci StB chtěli v roce 1984 faráře donutit ke spolupráci. Vyhrožovali mu nožem, pokoušeli se ho obvinit ze znásilnění. Sedmihodinový výslech se stal pro kněze životním zlomem. Psychicky se zhroutil a dnes žije v ústraní na jedné faře. Mlejnecký přitom zatím dál slouží jako řadový policista na severní Moravě. Na výsledek soudu reagoval státní zástupce Vladimír Návrat tím, že na místě podal proti verdiktu stížnost.

O případu čtyřiadvacetileté Češky, které na Filipínách hrozí kvůli finančním podvodům dlouholetý žalář, píší Lidové noviny. Dívka byla spolu se skupinou dalších cizinců minulý týden zatčena v kancelářích firmy, která na Filipínách působila bez licence filipínské burzy a prodávala falešné akcie do zahraničí. Firma tak podvedla desítky investorů z Evropy a Jihoafrické republiky. Za rozsáhlé podvody, ekonomickou sabotáž, krácení daně a činnost bez licence zatčeným hrozí až doživotní vězení. Češka ale tvrdí, že se v kanceláři firmy v okamžiku zatýkání ocitla jen náhodně. Soud nakonec přijal kauci 1700 dolarů a propustil ji spolu s dalšími cizinci z vyšetřovací vazby. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil uvedl, že snahou úřadu je dosáhnout vyhoštění české občanky z Filipín.

Deník Právo uvádí v souvislosti s procesem s Marií Černou, která ve svém pražském bytě ukrývala uprchlého vězně Jiřího Kajínka, že její obhájce trvá na osobním svědectvím Kajínka před soudem Prahy 5. Obhájce tvrdí, že Kajínek by osobně měl dosvědčit, že do domu, kde Marie Černá bydlí, pronikl ozbrojen pistolí a granátem. Jeho klientka pak neměla jinou volbu, nežli ho přijmout do svého bytu. Manželka orlického vraha Ludvíka Černého byla již v lednu za nadržování pachateli podmínečně odsouzena na šest měsíců. Proti rozhodnutí se však odvolala s tím, že Kajínek ji přinutil, aby ho ukryla. Soud s Marií Černou byl odročen, protože obviněná zaslala soudu lékařskou zprávu o svém onemocnění.

O unikátním případu léčby vzácného onemocnění malého chlapce z Mostu píše Mladá fronta Dnes. Osm měsíců od svého narození musel totiž malý Radek Horvát strávit v zatemněném pokoji, kam nepronikl jediný paprsek denního světla a v němž maximálně blikla červená žárovka. Zatímco jiným slunce dodává životní energii, jeho zabíjí. Radek se totiž narodil se vzácnou dědičnou chorobou metabolismu. V jeho krvi chybí důležitý enzym, a když na jeho kůži dopadne ultrafialové záření, znetvoří ji. Lékaři z 2. dětské kliniky Fakultní nemocnice v pražském Motole se pokoušejí vnést do Radkova života světlo. Transplantují mu buňky z pupečníkové krve dvouleté Španělky. V mnoha případech to bude světová premiéra. U kojence se o transplantaci tohoto typu ještě nikdo nepokusil, a navíc k tomu byla použita krev nepříbuzného dárce. Na otázku, jak velká je naděje, lékaři jen krčí rameny. Problémem například bylo, jak kojence operovat za tmy, aby mu světlo na operačním sále neublížilo. Nakonec lékaři tento problém vyřešili ve spolupráci s armádou, která jim zapůjčila speciální infračervené dalekohledy na noční vidění.

O šokující zábavě dětí na Liberecku informuje Mladá fronta Dnes. Chlapci ze sedmých, osmých a devátých tříd libereckých škol se navzájem škrtí šálami a stopují, kdo déle vydrží při vědomí. Tuto "zábavu" děti nazvaly hrou na mimoně. Že taková hra může skutečně ohrozit život, potvrzují lékaři. Někdejší předseda lékařské komory Bohuslav Svoboda prohlásil, že zaškrcení krční tepny vede ke změně tlaku krve v hlavě a k úbytku kyslíku v mozkové tkáni. Důsledky jsou individuální. V deseti případech se nemusí stát nic, ale v jedenáctém z toho může být podle Svobody smrt. Školáci si však tyto důsledky plně neuvědomují. Jeden z nich prohlásil: "Když se kluk dlouho neprobíral, fackovali jsme ho. Kdyby se neprobral, nevím, co bychom dělali." Psycholog Slavomil Hubálek soudí, že stav změněného vědomí je pro mladé lidi lákavý. "To, co se stalo na libereckých školách, je vlastně nejlevnější způsob, jak si takový stav přivodit. Nemusí se utrácet za alkohol ani za drogy. Zároveň je to velice nebezpečný způsob, protože mozek je citlivý orgán, který se může rychle poškodit." Jiný psycholog v počínání dětí, které k sobě dovedou být poměrně kruté, vidí vliv televize, která v posledních letech glorifikuje kult násilí.

"Na sochy s pilou" nazvaly svůj článek Hospodářské noviny, které uvádějí, že zloději uměleckých děl se z kostelů přesouvají do volného terénu, kde kradou nechráněné památky. František Prokopius, vedoucí skupiny ochrany kulturní dědictví na Policejním prezídiu Praha uvádí, že dříve sloužily krádeže předmětů kulturní hodnoty z kovových slitin jako nejprimitivnější prostředek k obživě. Tenhle motiv ale v poslední době pomíjí. Novodobí zbohatlíci se totiž chtějí prezentovat jako duchovně založené bytosti. Vytvářejí si proto meditativní koutky a urnové háječky v zahradách, k bazénu si nainstalují třeba pískovcovou sakrální plastiku, barokní vázu, případně sochu ze hřbitova. Všechny tyhle objekty se v poslední době podle Prokopia ztrácejí ve velkém. Začátkem 90. let se kradly památky hlavně pro zahraniční zákazníky, nejen z Evropy. Spousta předmětů zmizela v zámoří, v Jižní Americe, Japonsku, Spojených státech. Dnes už je ovšem i u nás vrstva lidí, kteří jsou za podobné věci připraveni platit vysoké sumy peněz.

O stavbě nové víceúčelové haly na pražském Hagiboru, kterou zatím provázejí problémy, píše Mladá fronta Dnes. V hale by mělo proběhnout mistrovství světa v hokeji v roce 2003. Členové výkonné rady mistrovství Peter Kovarčík a Miloš Broukal proto hodlají prostřednictvím vlády požádat parlament, aby zákonem prohlásil moderní stadion za veřejně prospěšnou stavbu. Zmizel by tak problém ohledně vlastnictví pozemků, což je zatím jediná brzda, a zkrátily by se všechny lhůty, uvedl Peter Kovarčík. Vládní zmocněnec pro pořádání mistrovství o této aktivitě zatím neví. I společnost Multiareena, která má zájem na Hagiboru stavět, se o rozhodnutí výkonné rady dozvěděla teprve nyní. Zástupci společnosti nedokázali proto říci, jak by případné prohlášení stavby stadionu za veřejně prospěšnou stavbu ovlivnilo další vývoj.