Přehled tisku

Českými deníky s datem 6. února listoval Vilém Faltýnek.

MfD se zamýšlí nad prvním zmírněním nebývale rozsáhlé imunity českých zákonodárců. "Netřeba fanfár, že poslanci konečně lehce poopravili svou nebývale košatou imunitu. Ono je úplně jedno, zda se z přestupků budou zpovídat svým kolegům či policistovi nebo si mezi nimi (jaká kuriozita!) vyberou," konstatuje list. Imunita je totiž podle něj "zboží s dávno prošlou lhůtou" a měla by být zrušena úplně. "Nejlepší imunitou pro všechny, zákonodárce i voliče, je svoboda a fungující právo. Tedy přesně to, co právě poslanci a senátoři mohou a mají ovlivnit," uzavírá MfD.


Nejnovější studie Harvardské univerzity a Světového ekonomického fóra o konkurenceschopnosti hodnotí Českou republiku jako průměrnou. Zemi dělí od vyspělých států poměrně velká mezera, přičemž prohrává i v souboji s Maďary, Slovinci či Estonci. Píše to Mladá fronta Dnes. Česká republika skončila mezi 75 státy na 35. místě, informuje deník. Ekonomové vyzdvihují, že ČR za poslední rok dokázala zvýšit konkurenceschopnost světu díky neochabujícímu zájmu zahraničních investorů. Tuzemsku se také daří prodávat do ciziny stále více výrobků a služeb. V přímých zahraničních investicích je ČR podle vědců světovou pětkou. Naopak k zemi stát táhnou známé a neřešené problémy, k nimž se řadí korupce, organizovaný zločin, dlouhý čas potřebný na založení firmy a vysoké státní dluhy. Nedůvěra veřejnosti k politikům republiku sráží až mezi podprůměrné.


Podnikatelka z ostravské městské části Koblov, jejíž dva psi v listopadu 1999 utekli z kotce a smrtelně zranili pětaosmdesátiletého muže, půjde na 15 měsíců do vězení. Před několika dny o tom rozhodl ostravský krajský soud. O polovinu tak zmírnil rozsudek soudu nižší instance, který čtyřiapadesátiletou ženu loni v létě odsoudil za ublížení na zdraví ke dvěma a půl roku vězení, uvádí dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Krajský soud také rozhodl, že majitelka o oba německé ovčáky přijde. Podle deníku budou pravděpodobně utraceni.


Uvnitř ČSSD vzniká plán, jak prosadit premiéra Miloše Zemana jako kandidáta sociální demokracie na prezidenta. Informují o tom středeční Lidové noviny. Za iniciativou podle listu stojí sociální demokraté z Prahy 2. Zeman již několikrát zopakoval, že příští rok v prezidentských volbách kandidovat nechce. Učinil by tak pouze v případě krize, kdyby nebyl průchodný žádný jiný kandidát. V rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že by se mu líbilo, kdyby ČSSD jako svého kandidáta navrhla ombudsmana Otakara Motejla. Podle LN je hlavní postavou "prezidentské kampaně" vlivný sociální demokrat z Prahy 2, Zemanův osobní přítel, podnikatel a občasný mecenáš ČSSD Vratislav Šlajer. "Ano, je to tak, ale zatím to ještě nemá parametry klasické kampaně, myslím billboardy a tak podobně. Je to naše iniciativa a naším cílem je, aby byl Miloš Zeman kandidátem sociální demokracie na prezidenta. Není totiž lepšího kandidáta," řekl Šlajer listu.


Tisk si dnes v komentářích všímá zejména plánu restrukturalizace českého hutnictví, který v pondělí přijala vláda. Plán počítá mj. s pokračováním financování firmy Vítkovice Steel přes společnost Osinek. "Už už se zdálo, že současná vláda dokáže v klidu odejít z politického světa, a přitom si ještě vysloužit pochvalu za to, že úplně nezkazila privatizaci. Opak bude pravdou při privatizaci Nové huti," začíná komentář Mladá fronta Dnes. Podle listu je Nová huť nefalšovanou raritou. "I skříňka na šatně je tu zadlužená mnoha milióny, společnost se od revoluce dostala do zisku jen jednou a přitom, světe, vůbec se nediv, vyplácí vysoce nadprůměrné mzdy," píše list s tím, že horší příklad hospodaření bychom našli jen stěží. Jediným důvodem vládní raketové privatizace oceláren je pro MfD skutečnost, že rychle prodané hutě už nemohou státní pokladně vyrábět další dluhy. MfD rovněž poukazuje na načasování celé akce. Těsně před volbami se rozhodne o prodeji, a tedy i o nové naději pro celý Moravskoslezský kraj, vypočítává list. Nový majitel však zaměstnancům řekne až po volbách, že krachující firma nemůže mít nadprůměrné platy, dodává.