Přehled tisku

Připravil Vilém Faltýnek

Výjezdní zasedání sociálně demokratické vlády komentuje většina úterních deníků. Mladá fronta Dnes (MfD) je přesvědčena, že spanilé jízdy vlády po českých a moravských městech jsou předvolební kampaní, ačkoli ministři tvrdí něco jiného. "Samozřejmě, že když vláda všude slibuje modré z nebe, dělá to kvůli volebním ziskům." Podle listu se bude scénář spanilých jízd opakovat i za čtyři roky. "Nájezdů vládních jezdců rozhazujících zlaťáky vůkol však není třeba se bát. Každé město, každý kraj mají proti nim pevnou obranu - hradbu paměti a rozumu voličů," dodává MfD. Podle Lidových novin (LN) ale vicepremiér Vladimír Špidla (ČSSD) při obhajování těchto výjezdních zasedání neobstál bez zakolísání. Podle něj to není předvolební kampaň ze dvou důvodů: Výjezdy na venkov nestojí ani o korunu více a kraje prosadila vláda teprve před rokem, těžko tam tedy mohla zasedat dříve než před volbami. Proč ale vláda nyní krajům rozdává peníze a sliby, již Špidla nevysvětlil.


Hlavní deníky také zaznamenávají vyjádření šéfa telekomunikačního úřadu, podle kterého nemusí Český Telecom umožnit zákazníkům s paušálem Home Mini možnost volby operátora. Hospodářské noviny v této souvislosti píší, že i když podle odpovědného státního orgánu o podvod nejde, jde v každém případě o podraz. "O podpásovku na vlastní zákazníky," soudí autor komentáře a poznamenává, že staré známé "můj zákazník, můj pán", se v téhle firmě tradičně nenosí. Připomíná, že už zavedení nových tarifů a jejich ohlášení na poslední chvíli zavánělo natolik, že společnost nakonec couvla a dala klientům víc času na strávení změny. "Podobně své zákazníky napálila už při minulém zvýšení, respektive zavedení paušální částky. Tehdy byl paušál oslazen zavedeních prvních deseti impulsů v měsíci zdarma - ty se ale během pár měsíců tiše vytratily a zbyl jen čistý paušál," konstatují HN a vyslovují podezření, že i u současných bonusových impulsů "zdarma" není všechno tak, jak Telecom tvrdí.


Jak píše deník Právo, filmový režisér Miloš Forman v pondělí s nezbytným doutníkem a ve viditelně skvělé formě představil na Berlinale původní verzi filmu Amadeus. "Ten film má tři hodiny, a z toho jsme měli v 80. letech strach. Báli jsme se zkoušet trpělivost diváků tak dlouhým, přitom historickým filmem o skladateli klasické hudby. Nástup DVD mi umožnil oněch 20 minut do filmu vrátit, a jsem teď velmi spokojen," řekl Forman, který v pondělí oslaví 70. narozeniny, deníku Právo. Režisér má momentálně několik projektů, ale jak listu řekl, všechny jsou v raném stadiu. "Chtěl bych natočit například film o Goyovi, ale scénář má ještě do konečné podoby hodně daleko," přiznal Forman.


Město Cheb hodlá po vstupu České republiky do Evropské unie hospodařit na 800 hektarech lesa, které vlastní v Německu. Les, který je jeho historickým majetkem, město rozhodně nechce prodat, píše v úterní karlovarské příloze Mladá fronta Dnes. Prodej lesů současné vedení radnice zvažovalo před třemi lety. Tehdy odkoupení porostů nabídla bavorská vláda za zhruba deset miliónů marek (170 miliónů korun). Návrh Němců však neschválilo chebské zastupitelstvo. V Bavorsku má Cheb většinou smrky, jejichž dřevo bude moci za několik let dobře zpeněžit. Mýtní těžbu v současnosti nepovoluje. Les je zakonzervován. Místostarosta Pavel Vanoušek sice připustil, že se Cheb může prodejem lesa opět zabývat, ale nyní k tomu není vhodná doba. "Jde o to, že nemáme nyní majetek pevně v rukou a nemůžeme s ním hospodařit," sdělil.