Přehled tisku

Titulní stránky českého tisku zaplnily zprávy o středečním jednání Poslanecké sněmovny, která hlasy vládních poslanců vyslovila důvěru koaliční vládě Vladimíra Špidly. Komentáře deníků si v této souvislosti všímají, jaké výhrady má opozice k programu nového kabinetu. Zamýšlejí se také nad tím, jakou roli bude v nové sněmovně i uvnitř vládní koalice hrát bývalá předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová.

Podle Mladé fronty Dnes by se podle toho, co o sobě říkala vláda a co pronášela opozice, mohlo zdát, že se v republice o důvěru neucházel jen jeden kabinet, ale dva, které spolu nemají nic společného. Střídavě jsme se dozvídali, že je to vláda moderní, proevropská a směřuje k prosperitě a podruhé, že je fosilií snad téměř z Marxových či Jakešových dob a zavede nás k trvalé chudobě a mezilidské závisti, všímá si list. Hovořilo se přitom stále o stejném, Špidlově týmu, píše Mladá fronta Dnes.


Jiný komentář téhož listu si všímá kritiky vládního programu z úst předsedy ODS Václava Klause. Prohlásil, že program vlády není programem prosperity a svobody, ale trvale udržitelné chudoby, pokračováním a posilováním závisti, rovnostářství či invaze státu do soukromí jednotlivce. List upozorňuje, že to bylo první Klausovo vystoupení v opozici. Jistě, bylo za tím cítit obsesi předsedy ODS, že když netřímá kormidlo státu v pevné ruce on a neobhlíží svým ostřížím zrakem bouřlivé vlny transformace, netřímá kormidlo nikdo, píše deník o Klausově vystoupení. Je však podle něj také možné, že se konečně dočkáme čitelné opozice. Možná podle něj začnou mít lidé Klause s určitými výhradami zase rádi. Podle Voltaira "moc vždy zotročí člověka, který ji drží v ruce". Konečně je tedy Klaus v opozici svobodný, a tak může ke svobodě, o které vždy tolik hovořil, ukazovat cestu i zbloudilému a levicově pomýlenému národu, konstatuje Mladá fronta Dnes.


Deník Právo se pozastavuje nad tím, proč se vládní prohlášení nezamlouvá komunistům, když chce Špidla podle Klausovy kritiky vrhnout zemi zpět do časů před listopadem 1989. Kdo však podle deníku ve středu pozorně sledoval projevy komunistů, pochopil, co jim na nové vládě nejvíce vadí. Totiž že v ní nejsou. Nikdo to samozřejmě nevyslovil zcela otevřeně, ale hlasité úvahy na téma "volby vyhrála levice, ve vládě je i pravice" nepotřebují tlumočníka, domnívá se deník Právo.


Úvodník Lidových novin sleduje, jaké postavení má ve sněmovně unionistka Hana Marvanová, která během sestavování vlády rezignovala na funkci předsedkyně strany. Především sociální demokraté, lidovci, ale i někteří straničtí kolegové v parlamentních kuloárech Marvanové vyčítají, že je někdy nevypočitatelná a jedná na vlastní pěst. Marvanová vládě důvěru vyslovila, jak slíbila, ale například pro velký rozpočtový deficit nebude. Marvanová podle listu dnes přímo ztělesňuje schizofrenní postavení nejslabší vládní strany. Být ve vládě a zároveň v opozici, uvnitř i venku, přitakat programu a současně ho kritizovat. A při tom všem si zachovat integritu, politickou, stranickou, osobní, popisují Lidové noviny.


Tisk také komentuje aktuální hodnotící zprávu Mezinárodního měnového fondu o stavu české ekonomiky a červnový pokles stavební výroby.


Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil ve své středeční hodnotící zprávě odhad letošního růstu českého hrubého domácího produktu z původně odhadovaných 3,0 až 3,25 procenta na 2,9 procenta. MMF také varuje před růstem deficitu veřejných financí. Pokud výdaje státu porostou dosavadním tempem, překročí do deseti let limit maastrichtských kritérií, jejichž splnění je nutné pro přijetí jednotné evropské měny. Informují o tom Hospodářské noviny. MMF vidí za zpomalením tuzemské ekonomiky především světové ochlazení investičního a obchodního klimatu. Na druhé straně oceňuje, že se ČR dokázala vyrovnat se silnou korunou a se zpomalením růstu v okolních zemích, informuje deník. Podle zprávy MMF volá rostoucí zadlužení po rozhodných opatřeních k jeho snížení. MMF doporučuje omezit výdaje státu v těch oblastech, kde nejsou nezbytně nutné, a zásadní reformy musí nastat také v penzijním a sociálním systému. Podle odborníků MMF musí mít vláda odvahu zavést penzijní reformu. Na druhou stranu však tvrdí, že zásahy do sociálního systému nesmí dramaticky dopadnout na obyvatele. MMF doporučuje co nejdřív zavést euro, což by ČR pomohlo zkonsolidovat veřejné finance. V současné době se podíl schodku veřejných financí na HDP pohybuje kolem 20 procent a maastrichtská kritéria povolují maximální podíl deficitu 60 procent, uvádějí Hospodářské noviny.


Podle Lidových novin je na červnovém poklesu stavebnictví alarmující zejména to, že nová výstavba vázla právě začátkem léta. Většina peněz šla jen do oprav a údržby, což by se mělo dít hlavně v zimě a ne na jaře a v létě, kdy stavbařům přeje počasí. Vysvětlení však spočívá v tom, že loňské mohutné kapitálové injekce především zahraničních investorů jsou patrně minulostí. Není zatím jasné, zda investorům dochází dech, nebo jenom chuť sahat do peněženky, ale ta první varianta se zdá být pravděpodobnější. Středeční statistický údaj o stavební výrobě podle názoru listu zřejmě nepřinutí centrální banku, aby urychleně měnila úrokové sazby. Na její měnovou politiku nemá stavebnictví tak velký vliv. Jenomže zdraví ekonomického prostředí se pozná podle toho, jak toto odvětví prosperuje. Další měsíce proto ukáží, zda šlo jen o nepatrný výkyv, nebo o dlouhodobý trend, který nakazí celé české hospodářství, dodávají Lidové noviny.


Dáte si opravit auto a dohodnete se s mechanikem, že nepotřebujete účet. Ušetříte pětinu ceny. Tímto stylem šidí stát přibližně 55 procent Čechů v roli zákazníků. Čtvrtina lidí pak přiznává, že si takto vydělává. Tak vypadá nejrozšířenější tvář šedé ekonomiky, uvádí Mladá fronta Dnes a pokračuje: Ještě před sedmi lety bylo lidí pracujících načerno o devět procent méně. Studie, kterou pro Světovou banku zpracovali ekonomové Jan Hanousek z institutu CERGE Univerzity Karlovy a Filip Palda z univerzity v kanadském Quebeku, varuje: šedá ekonomika je na vzestupu. Většina z těch, kdo si načerno přivydělávají, navíc od státu dostává sociální dávky nebo podporu v nezaměstnanosti. Ministr práce Zdeněk Škromach je přesvědčen, že to je pro pětinu lidí důvod, proč se uchylovat do této šedé zóny. Na ně pak stát doplácí hned dvakrát: rozpočet ochudí tím, že nezaplatí daně, a navíc ještě zneužijí sociálních dávek. Odborníci odhadují, že šedá ekonomika, která se neobjevuje v žádných statistikách, může dosahovat až čtvrtiny výkonu domácího hospodářství. Pokud se tyto odhady shodují se skutečností, pak státní rozpočet jen za poslední rok přišel až o 138 miliard korun, píše Mladá fronta Dnes.


Policista z brněnské pobočky Inspekce ministerstva vnitra je zřejmě zapleten do falšování statistik objasněnosti trestných činů. Je podezřelý ze zneužití Pravomoci veřejného činitele, kterého se podle vyšetřovatelů dopustil předtím, než začal pracovat u inspekce. Píše to Mladá fronta Dnes, podle níž byl muž ještě zhruba před měsícem nadřízeným policisty ze služebny Brno-sever obviněného z vykazování 13 trestných činů, které se nestaly. Trestní oznámení na neznámého pachatele z řad nadřízených obviněného policisty podal podle listu brněnský policejní ředitel Jaroslav Přikryl. Státní zástupce v neznámém pachateli identifikoval právě nynějšího příslušníka ministerské inspekce. Trestní oznámení nyní podle listu poputuje ze Státního zastupitelství Brno-venkov do pražské centrály inspekce. Ústředí by pak mělo pověřit vyšetřováním této kauzy jiné než brněnské oddělení, kde podezřelý muž pracuje. "Počítám, že někdy v září budu mít první výsledky vyšetřování," řekl Mladé frontě Dnes Jaroslav Sedlák ze Státního zastupitelství Brno-venkov. Inspekce se kauzou falšování statistik zabývá již několik měsíců. Nesrovnalosti objevila na oddělení Brno-sever a na stanici v brněnské městské části Komárov. Kvůli falšování statistik obvinilo státní zastupitelství i bývalého šéfa policie v Hustopečích na Břeclavsku.


Bývalá manželka šéfa české soukromé televize Nova Marta Železná (56) se bude v sobotu 17. srpna vdávat. Svoje ano řekne ve francouzské Bretani, kde pobývá na zámečku u letoviska Langourian. Její budoucí manžel je Francouz. Deníku Právo to řekl zdroj obeznámený s událostí. Nastávající choť Železné podle něj není podnikatel. Televizní magnát Železný se se svou ženou rozvedl loni v lednu po 30 letech manželství. Železná stojí v čele Společnosti Franze Kafky, která vznikla krátce po listopadu 1989. Společnost se snaží oživit tradice, z nichž vzešel unikátní fenomén takzvané pražské německé literatury.