Přehled tisku

Středem pozornosti českých deníků je rozhodnutí Václava Klause neobhajovat v prosinci předsednický post v Občanské demokratické sraně a v případě vážné nabídky kandidovat na prezidenta. Listy sledují téměř dvanáctiletou éru Václava Klause v čele ODS. Analyzují, co bude s ODS po odchodu jejího dlouholetého předsedy, hledá jeho případné nástupce a hodnotí jeho šance dostat se na Hrad.

Středem pozornosti českých deníků je rozhodnutí Václava Klause neobhajovat v prosinci předsednický post v Občanské demokratické sraně a v případě vážné nabídky kandidovat na prezidenta. Listy sledují téměř dvanáctiletou éru Václava Klause v čele ODS. Analyzují, co bude s ODS po odchodu jejího dlouholetého předsedy, hledá jeho případné nástupce a hodnotí jeho šance dostat se na Hrad.

Z každodenní politiky se stahuje jedna z nejvýraznějších osobností, která byla až dosud synonymem devadesátých let - jak v dobrém, tak ve zlém, komentuje Klausův krok Mladá fronta Dnes. Osudovým rozhodnutím v sobě Klaus podle listu znovuvykřesal chytrého politika s rozhledem, jímž kdysi býval. Jako správný patriarcha udělal před podzimními volbami pro své lidi to nejlepší, co mohl. Dvojí "prohrané" sněmovní volby už jasně ukázaly, že ikona Klaus přitahuje méně a méně. Senátní adepti ODS by ve druhém kole měli málo šancí, kdyby jim za zády stál dlouhý Klausův stín, podotýká list. Pro ODS však podle deníku bude existence bez Klause nelehká, Jako jediná z velkých stran si totiž dosud nevyzkoušela výměnu předsedy, a to nikoli běžného předsedy, nýbrž otce- zakladatele, konstatuje Mladá fronta Dnes.

Autor úvodníku Lidových novin míní, že Klaus udělal dobré rozhodnutí. ODS je podle něj již dost vyzrálá, aby dokázala najít Klausova nástupce a časem zvítězila v parlamentních volbách. To je fakt a Klaus to jistě dobře ví, konstatuje deník. Je však podle něj těžké odhadnout, zda Klausův odchod může straně, potažmo Klausovi, pomoci. Zřejmě by se na prosincovém sněmu ODS mohl opět nechat zvolit předsedou, jenže proč chytat vrabce, když na střeše Pražského hradu sedí tak krásný holoubek, dodávají Lidové noviny.

Jako přelomový hodnotí Klausův krok komentátor deníku Právo. Nepodezírejme ho, že ctěné křeslo hlavy státu zdá se mu úctyhodnějším či dokonce pohodlnějším než horké křeslo stranického vůdce, píše. Míní, že Klause prostě donutily riskovat dějiny a že konečně, po dvou prohraných volbách, poznal, kde je riziko přijatelnější. Jeho věrní se podle něj den ode dne pochlapují a docházejí ke zjištění, že systém strany jednoho muže u voličů nezabírá. Riziko prohry v prezidentském souboji je pro Klause znatelně menší. Má totiž šanci, vzhledem k rozložení sil ve sněmovně, být nejúspěšnějším kandidátem, a to i v případě, že by ani ve třech kolech prezident nebyl zvolen. Do druhé volby by určitě nenastupoval jako outsider. A i kdyby také tam prohrál s výrazným soupeřem, byla by to prohra bez hořké příchuti politického debaklu jako v případě neúspěchu na půdě strany, domnívá se komentátor deníku Právo.

Podle komentátora Hospodářských novinřešil Klaus dilema obsažené v britském úsloví, že koláč není možné zároveň mít a zároveň ho jíst. Ve čtvrtek dal Klaus najevo, co by rád se svým koláčem udělal. Zvolil riziko, že nebude předsedou ODS - zatím bez jistoty, že se stane prezidentem. Pouští koláč z ruky při vědomí, že ho nakonec může sníst někdo jiný, dodávají Hospodářské noviny.


Listy ale také komentují rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zrušil dva rozsudky soudů nižší instance v kauze vydavatele Hitlerovy knihy Mein Kampf Michala Zítka. Nejvyšší soud v červenci dospěl k závěru, že vydavatel Zítko nemohl vydáním knihy Mein Kampf propagovat hitlerovský nacismus, protože takové hnutí již neexistuje. Odtrženost práva od života nešlo dokumentovat jasněji, míní autor glosy v deníku Právo. Až se podle něj bude vyhodnocovat nejhloupější výrok roku, favorit je zřejmý. Ale možná soudcům Nejvyššího soudu křivdím. Možná se stalo, že k nim dosud nedorazilo něco tak samozřejmého, jako je internet, podotýká komentátor. Na stránkách ministerstva vnitra by totiž našli zprávu o problematice extremismu v České republice v roce 2001. V kapitole nazvané Otevřené fašistické a neonacistické organizace a uskupení mají podle něj k dispozici seznam všech neregistrovaných společností, "které pojí sny o jedné Vlasti a jednom Vůdci". Ta hnutí nejsou mrtvá, to jenom zákon spí, dodává autor glosy deníku Právo.

Podle komentátora Lidových novin Zítkovi nikdo nedokázal, že vydáním Hitlerovy knihy podpořil nějaké konkrétní fungující hnutí, ať už záměrně nebo jen nepřímo. Dokonce se o to nikdo ani příliš nesnažil, ačkoliv soudcům muselo být jasné, že bez toho nemůže být Zítko odsouzen, konstatuje list. Také nyní budou podle něj soudci Zítkovi jen těžko dokazovat, že měl jinou motivaci než finanční. Snaha po co největším výdělku za cenu knižní provokace s bombastickým balením je odporná a morálně zavrženíhodná. Dá se pranýřovat, a pak taky nekupovat. To je ale všechno, co se s tím dá dělat. Svoboda čtení je důležitější, míní komentátor Lidových novin.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu je podle komentátora Mladé fronty Dnes dobré - o krůček upevňuje přesvědčení, že svoboda slova je víc než ochrana lidí před zlem. Svobodný člověk se před zlem uchrání sám, zato ušlápnutá duše, která toto a tamto nesmí číst a znát, místo touhy po svobodě snadno čichá k zakázanému, konstatuje komentátor. Jednou se podle něj dočkáme rozsudku o stupeň lepšího. Bude znít: svobody si ceňme víc než zákazů a trestů. Více to lidskému plemeni prospívá, uzavírá svůj komentář Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny se také zamýšlejí nad novelou zákona o myslivosti, která má odstranit technickou, ekonomickou a administrativní náročnost této sporné legislativní úpravy. List to považuje za vcelku prospěšné. Pozastavuje se však například nad tím, proč předkladatelé navrhují pro myslivce beztrestnost při střelbě po "ovčáckých a loveckých plemenech, psech slepeckých, zdravotnických, záchranářských a služebních".


Znovuotevření legendární českobudějovické pivnice Masné krámy, kterou 1. října uzavřeli kvůli katastrofálnímu stavu hygienici, se podle Lidových novin komplikuje. Pivovar Budějovický Budvar, který se netají úmyslem přetvořit Masné krámy ve svou značkovou restauraci, totiž kromě toho, že se musí dohodnout s celkem 13 majiteli Masných krámů, bude muset koupit i ochrannou známku restaurace. Už před deseti lety si totiž značku "pivnice Masné krámy" řádně zaregistroval za minimální poplatek bývalý nájemce hospody, firma Velfa, informují Lidové noviny. Někteří českobudějovičtí radní potvrzují, že to byl ze strany tehdejších nájemců geniální podnikatelský tah. "Zákon tehdy umožňoval, aby si ochrannou známku Masných krámů zaregistrovali i lidé, kterým restaurace nepatří a pouze ji dočasně provozují," řekl Lidovým novinám náměstek českobudějovického primátora Zdeněk Čáp. Přiznal zároveň, že vlastníci hospody, mezi něž patří s třetinovým podílem i město, v této věci zaspali. Budějovický Budvar je podle obchodního náměstka firmy Petra Jánského ochoten známku koupit. "Maximálně ale za cenu, kterou určí znalecký posudek," řekl Lidovým novinám. Někteří restauratéři v Českých Budějovicích tvrdí, že cena za takovou ochrannou známku se musí počítat v miliónech.


Česká policie připravuje zvláštní bezpečnostní opatření kvůli obavám z anglických fanoušků, kteří pojedou z Prahy do Bratislavy na fotbalové utkání Slovensko-Anglie. Podle Lidových novin míří na sobotní zápas tisíce anglických hooligans, kteří mají z letadel vypravených z Londýna vystoupit v Praze a dále na východ pokračovat v sobotu vlakem. Mají mezi nimi být i fanoušci, kteří v seznamech britské policie figurují v kategorii C - tedy jako rowdies (rváči). "Z internetových zdrojů máme informace o tom, že se tady chystají mezi sebou střetnout. Jsou to členové fanklubů anglických mužstev. Ti nejezdí za fotbalem, ale chtějí si vyřizovat účty, bít se," sdělil Lidovým novinámšéf protiextremistického oddělení policejního prezidia Jiří Weishampl. Ředitel cizinecké policie Milan Kocík připustil, že se na letišti v Ruzyni chystají zvýšená opatření. Podle informací protiextremistického oddělení se do Anglie prodalo 4000 vstupenek, další tisícovka mladíků by se měla přidat bez vstupenky. Šest podezřelých fanoušků zadržela již ve čtvrtek britská policie a odmítla je pustit na Slovensko.