Přehled tisku

Monstrózní akci se chystá v pražském Kongresovém centru těsně před Vánoci uspořádat ministr obrany Jaroslav Tvrdík - informují o tom Lidové noviny. Na celoarmádní poradu od 18. do 20. prosince sezval na 2 tisíce 600 velících důstojníků. Podle listu chce ministr svým podřízeným vysvětlit, co přesně pro ně bude znamenat nedávno schválená armádní reforma. Ta počítá se zmenšením, modernizací a plnou profesionalizací ozbrojených sil. Náklady na armádní shromáždění uhradí ministerstvo obrany. Konečná částka ale bude známa až po jeho skončení. Lidové noviny dodávají, že třídenní pronájem Kongresového centra pro účely listopadového summitu NATO přišel stát na 37 miliónů korun.

Monstrózní akci se chystá v pražském Kongresovém centru těsně před Vánoci uspořádat ministr obrany Jaroslav Tvrdík - informují o tom Lidové noviny. Na celoarmádní poradu od 18. do 20. prosince sezval na 2 tisíce 600 velících důstojníků. Podle listu chce ministr svým podřízeným vysvětlit, co přesně pro ně bude znamenat nedávno schválená armádní reforma. Ta počítá se zmenšením, modernizací a plnou profesionalizací ozbrojených sil. Náklady na armádní shromáždění uhradí ministerstvo obrany. Konečná částka ale bude známa až po jeho skončení. Lidové noviny dodávají, že třídenní pronájem Kongresového centra pro účely listopadového summitu NATO přišel stát na 37 miliónů korun.

Až pět set občanů ČR zamíří v příštím roce pracovat do institucí Evropské unie, uvádí pondělní Právo. Řekl to český ministr zahraničí Cyril Svoboda po jednání s komisařem EU pro administrativní reformu Neilem Kinnockem. "Příprava probíhá na všech úrovních a týká se všech ministerstev," řekl Svoboda s tím, že se do EU otevírá prostor i lidem mimo státní službu. Konkurs již probíhá a ti, kdo uspějí, budou mít s Unií sjednány zatím jen termínované smlouvy. Podle Kinnocka Evropská komise hledá hlavně překladatele, tlumočníky, specialisty z oboru zemědělství, hospodářské soutěže, regionálních a sociálních fondů a evropského práva. Podle něj bude v roce 2008 v institucích EU pracovat až šest tisíc lidí z nových členských států, z toho nejvíc v Evropské komisi.

Český stát by měl v budoucnu platit méně úředníků, píší Hospodářské noviny. Od roku 2004 by měl jejich počet klesnout o dvě procenta - tedy zhruba o devět tisíc. Takový návrh podle listu mimo jiné obsahuje plán ministerstva financí na ozdravení veřejných rozpočtů. Tým ministra Bohuslava Sobotky si od snižování počtu úředníků slibuje, že státní správa začne pracovat efektivněji a kvalitněji. S ministerským návrhem ale zásadně nesouhlasí odboráři a tvrdí, že se se vstupem do Evropské unie naopak počet úředníků ještě zvýší. Podle nejmenovaného vládního zdroje Hospodářských novin se pro plošné snižování počtu úředníků nenadchli ani ministři Špidlova kabinetu.

Mladá fronta Dnes píše, že začínající týden je pro Václava Klause tím úplně posledním v čele ODS. Funkci předsedy opustí po jedenácti letech a devíti měsících. V pátek ráno začíná Klausova labutí píseň - kongres ODS ve Františkových Lázních. Napjatě očekávána je zejména sobotní Klausova řeč. "Bude to jeho politický pohled na dění ve straně i společnosti," říká Klausův poradce Ladislav Jakl. Je zjevné, že Klausova slova mohou významně ovlivnit i vrchol nadcházejícího týdne: nedělní volbu Klausova nástupce. Příští pondělí se pak Klaus probudí v roli, kterou od roku 1989 nepoznal: řídit bude už jen své vlastní kroky, uvádí list.

Deník Právo zjistil, že o funkci šéfa Unie svobody-DEU se bude v lednu na republikovém shromáždění strany v Brně ucházet dosavadní místopředseda a senátor Robert Kolář. Zatím má dva soupeře - místopředsedu unionistů a vlády Petra Mareše a ostravského zástupce strany Radoslava Štědroně. Robert Kolář k přijetí kandidatury pro deník uvedl, že podle něj musí být US-DEU postavena na politicích, kteří jsou volitelní nejen uvnitř strany v úzké skupince lidí, ale které volí především veřejnost. V orgánech Unie svobody na republikové i krajské úrovni tak musí dostat prostor úspěšní kandidáti z komunálních voleb a ti, kteří uspěli ve většinové volbě. V opačném případě posílí trend odtrhávání vedení strany od členské základny, uzavřel Robert Kolář v Právu.

I v pondělí, 9. Prosince, se české deníky věnují blížící se volbě prezidenta. Za poslední měsíc se vynořila kandidátů celá řada. Jak si ale všímá Mladá fronta Dnes, zato kandidátky nějak neprorazily. Slýcháme, že nový prezident nebude a nemůže být takový jako Václav Havel. To je pravda, ale možná bychom neměli hledat Havlovu kopii a začít z jiného konce. Zvolit někoho, kdo půjde vlastní neprošlapanou cestou. Mohla by to být právě prezidentka, která by na Hrad vnesla čerstvý vítr a vyhnula se neúprosnému srovnávání s "mužskými kvalitami" odcházejícího Havla. Prezidentka by mohla být pozitivní a vítanou změnou. Jak dlouho budeme čekat, než se nějaká žena odváží? zamýšlí se komentář listu.

Desítky tisíc Slováků, kteří museli po Druhé světové válce opustit své domovy na východě společného státu a byli posláni do českého pohraničí, chtějí za prožité útrapy odškodnění, uvádí Mladá fronta Dnes. Tento týden poslali dopis předsedovi slovenské vlády. Problémem je, že v té době existoval společný stát a pokud by tito lidé měli být odškodněni, budou se na tom nejspíš muset dohodnout Česko i Slovensko. A jak se Slováci po válce v Česku ocitli? V době poválečného zmatku účtovali Češi s Němci a Slováci s Maďary. Jenže představitelům Československa se podařilo na mezinárodní konferenci v Postupimi schválit jen odsun Němců. Maďaři museli zůstat v republice a tak putovali do českého pohraničí. "Pokud by se ukázalo, že jde o tyto poslovenštěné Maďary, muselo by se samozřejmě postupovat případ od případu," řekla historička Helena Nosková z Útavu soudobých dějin.

Lidové noviny se na svých stranách věnují 20. sjezdu Komunistické strany Československa, který se v sobotu v Praze konal pod heslem ˝21. století bude patřit socialismu˝. Podle generálního tajemníka Miroslava Štěpána vyšla strana z jubilejního sjezdu čitelnější a hlásí se do ní i mladí členové. Komunisté přijali programový dokument nazvaný ˝Za mír, národní identitu, práci, za akceschopnou stranu˝, který se má stát základem volebního programu. Štěpánova komunistická strana vznikla v roce 1995 pod názvem Strana československých komunistů. Byla jednou ze stran, které se odtrhly od KSČM. K původnímu názvu KSČ se Štěpánovi komunisté vrátili koncem roku 1999.

Právo informuje o sobotním vánočním bazaru v hotelu Hilton, který připravila Asociace žen diplomatického sboru a účastnilo se ho více než pět desítek ambasád. Peníze ze vstupného a tržeb půjdou na konto českých humanitárních organizací a do dětských domovů. Každá země nabídla tisícovkám tlačících se návštěvníků na svém stánku něco typického. Lidé, kteří dobročinný podnik v suterénních prostorech hotelu navštívili, si tak například mohli u vietnamského stánku koupit rákosové kloboučky a u mexického pravou chilli omáčku v zavařovačkách. Itálie, Francie a Slovensko nabídly mimo jiné i víno, íránský stánek koberečky. "Je to prosté, líbí se mi, že mohu někomu pomoci a zároveň se pochlubit tím, co moje země nabízí, a ukázat tak vlastně světu kus své domoviny," vysvětlila Právu svou motivaci k účasti na bazaru žena slovenského velvyslance v České republice Anna Balleková.

Jak píše Mladá fronta Dnes, lékaři v Prostějově zaznamenali v posledních dvou měsících hned čtyři případy černého kašle. Tato nemoc přitom díky očkování z Česka už před desetiletími takřka vymizela. Lékaři tvrdí, že není důvod k panice, přesto městem letí fáma o epidemii, která podle primářky prostějovské nemocnice Jany Kleinerové není pravdivá. "Je velmi nepravděpodobné, že by hrozila epidemie," tvrdí shodně s primářkou Kleinerovou docent Jan Janda z České pediatrické společnosti. Usuzuje, že nákaza se do země dostala ze zahraničí. "V České republice se černý kašel běžně nevyskytuje. Jinak je tomu v zemích, kde není očkování moc rozšířené: ve Skandinávii, a především v Německu," podotkl Janda. Ročně se v Německu vyskytne několik set případů černého kašle, zatímco v Česku jsou to jednotlivci.

Mladá fronta Dnes si všímá předvánočních nákupů. S odvoláním na průzkum trhu konstatuje, že letos to budou první Vánoce, kdy obchodníci začali vzhledem ke konkurenci nabízet slevy už před svátky. Dá se proto čekat, že zájem o nákupování bude jako vždy veliký, bez ohledu na to, že jsme zažili třeba povodně, píše Mladá fronta Dnes.

Na Štědrovečerní stůl odjakživa v Česku patří tradiční kapr. Jak se ale dočteme v Lidových novinách, na českých stolech se objevují i candáti, sumci nebo cejni. Podle Jana Michálka, vedoucího seniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, lze na rybě odhadnout její kvalitu, už když plave v kádi. ˝Dobrá ryba by měla mít povrch těla kovově lesklý, kůži napjatou a neporušenou, šupiny musí pevně držet v kůži. Zdravé rybí oko má být jasné, rohovka musí být průhledná a vypouklá, a pokud mají žábry růžovou až třešňově červenou barvu, je to také dobré znamení,˝ radí Michálek. V listu odborníci dále doporučují vykuchanou a očištěnou sladkovodní rybu uchovávat chlazenou po dobu tří dnů.

Desáté výročí zapsání města Český Krumlov na seznam světového kulturního dědictví UNESCO připomínají Lidové noviny. Významné jubileum si město mimo jiné připomnělo koncerty středověké hudby, přednáškami historiků a památkářů, veřejnými diskusemi a výstavou. Deník zároveň poukazuje i na známý problém otáčivého hlediště v zahradě českokrumlovského zámku. Přírodní divadlo jako cizorodý prvek v prostředí historické zahrady údajně ohrožuje setrvání Českého Krumlova v UNESCO. Ve městě však zaznívají i názory, že by tradiční divadelní scéna, která ročně přiláká tisíce návštěvníků, měla na zámku zůstat bez ohledu na přání či hrozby komisařů UNESCO. Řada obyvatel Krumlova se totiž domnívá, že přírodní divadlo má pro město větší význam než členství v UNESCO.