Přehled tisku

Hlavním tématem středečního tisku je spor o peníze ze společného rozpočtu Evropské unie, které by v budoucnu měly dostávat kandidáti členství v unii. Podle autora úvodníku Lidových novin připomínají závěrečná jednání o přijetí nových členů do EU klub rváčů. Ve skutečnosti má tento rituál džentlmenská pravidla dávající šanci i zápasníkům menšího vzrůstu, konstatuje. Čeští reprezentanti si podle něj zatím počínají zdatně, dodává list.

Hlavním tématem středečního tisku je spor o peníze ze společného rozpočtu Evropské unie, které by v budoucnu měly dostávat kandidáti členství v unii. Podle autora úvodníku Lidových novin připomínají závěrečná jednání o přijetí nových členů do EU klub rváčů. Ve skutečnosti má tento rituál džentlmenská pravidla dávající šanci i zápasníkům menšího vzrůstu, konstatuje. Čeští reprezentanti si podle něj zatím počínají zdatně, dodává list.

Komentátor Hospodářských novin konstatuje, že poslední dny před summitem v Kodani provází vyhrocování postojů. Dramatizaci jednání podle něj nelze ani přecenit, ani podcenit. Zvyšování tlaku se objevuje před koncem každého důležitého dohadování, upozorňuje. "Zvláštností unie je, že ve valné většině případů na konci dostávají přednost kompromisy. Jsou mnohdy upachtěné a těžko pochopitelné. Jsou ale výhodnější než otevřený konflikt, který by vyústil v krach celého jednání," míní.

Lednové volbě nástupce Václava Havla se věnují Lidové noviny. List upozorňuje, že boj o Hrad rozděluje poslanecký klub ČSSD. Poslanci jsou totiž rozpolceni v pohledu na kandidáta strany na prezidenta Jaroslava Bureše. Poslanec ČSSD Robert Kopecký podle deníku otevřeně přiznal, že Bureše nebude volit až 30 poslanců sociální demokracie. Hlavní "prezidentský" vyjednavač ČSSD Stanislav Gross listu řekl, že oficiální jednání s parlamentními stranami o Burešovi ještě nezačala. Podle Lidových novin však již ČSSD zahájila neformální rozhovory s komunisty. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že si "dovede představit", že pro Bureše nakonec bude část klubu poslanců KSČM hlasovat.

Právo zjistilo, že ministerstvo obrany nehodlá kvůli nedostatku financí stáhnout z Kuvajtu protichemickou jednotku. Všech 250 vojáků chce nechat na místě kvůli hrozícímu válečnému konfliktu s Irákem. Spojenci - především ze Spojených států - dávají najevo, že s českou jednotkou počítají ve svých plánech. Vláda má příští týden určit, kde vzít na tuto misi potřebných 500 až 600 miliónů korun. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík, ale Právu nechtěl o budoucnosti českých chemiků v Kuvajtu říci nic podrobnějšího. O jednotkách v cizině musí podle něj rozhodnout vláda a ne ministr.

Mezi nejmajetnější ministry v koaliční vládě Vladimíra Špidly patří sociální demokraté Petra Buzková, Stanislav Gross a Jaroslav Palas. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Deník získal majetková přiznání, která členové vlády v minulých týdnech odevzdali Špidlovi. Sám premiér patří podle majetkového přiznání spíše k těm chudším členům vlády. Nemá vlastní vůz, žádné vedlejší příjmy a stále vlastní byt 1+1 v Jindřichově Hradci. Vláda se rozhodla zveřejnit své majetkové poměry, aby nad nimi měla veřejnost větší kontrolu. Z porovnání údajů tak má být možné vyčíst, zda ministři zbohatli.

Žaloby o náhradu škody na český stát, resp. na Českou národní banku podalo podle Lidových novin devět z několika desítek klientů zkrachovalé makléřské firmy Millenium Investments. Jak vyplývá z informací listu, společnost Millenium Investmens slibovala zhodnocení finančních prostředků obchodováním na mezibankovním devizovém trhu FOREX. Žádné transakce však zřejmě neprováděla, jejich obchodování s devizami bylo pouze fiktivní a mělo sloužit k vylákání peněžních prostředků v amerických dolarech, píší Lidové noviny.

Zásadní reformu systému stavebního spoření, která současnou podobu mění od základu, připravil ministr financí Bohuslav Sobotka. Klíčovými návrhy jsou snížit od roku 2004 státní příspěvek na deset procent z ročně naspořené částky a maximálně na 2250 korun, současně prodloužit dobu spoření z pěti na sedm let a zcela odepřít podporu u případů, kdy rodiče uzavírají smlouvy na děti mladší 15 let. Mladá fronta Dnes píše, že s návrhem na plošné snížení podpory bez zvýhodnění klientů, kteří investují do bydlení, nesouhlasí ministerstvo pro místní rozvoj, proti radikálním změnám zřejmě vystoupí i stavební spořitelny.

Ve snaze zaregistrovat v Evropské unii označení původu svých výrobků vidí řada tuzemských potravinářských firem možnost bránit se proti napodobeninám. Jak uvádějí Hospodářské noviny, celkově chtějí ochránit padesát názvů, téměř polovinu z oblasti pivovarnictví. Podle dostupných informací listu, je velmi pravděpodobná registrace názvu Budějovické pivo a Českobudějovické pivo, což by mělo pomoci Budějovickému Budvaru v jeho známkoprávních sporech s americkou firmou Anheuser-Busch. Podle vyjádření firmy Anheuser-Busch Budvar utrpěl částečnou prohru v Maďarsku, kdy tamní úřad zrušil jeho registraci pro značku Bud.

Právo připomíná, že Ministr životního prostředí Libor Ambrozek, v jehož pravomoci je svolání ústřední povodňové komise, případně i regulace mimořádného vypouštění vody z vltavské přehradní kaskády, si v nejkritičtější době srpnových záplav vzal dovolenou. Do Prahy se vrátil až poté, když premiér Vladimír Špidla vyhlásil v pondělí 12. srpna v pěti krajích nouzový stav. V reakci na to, že Ambrozek v kritické situaci ani nebyl v úřadu, premiér Vladimír Špidla Právuřekl: "Ale byl k dispozici." Na otázku, zda si nemyslí, že Ambrozek pochybil, Špidla reagoval: "Žádné pochybení. V tak komplikované věci, to je přehnaně silný výraz. Ale tak, jak jsem si věci prozatím ověřil, neshledal jsem závažné závady," prohlásil Špidla, který odmítá tvrzení, že kdyby Ambrozek včas svolal ústřední povodňovou komisi, nebyly by materiální škody tak katastrofické.

Prozatímní ředitel zpravodajství České televize (ČT) Jiří Janeček v úterý odvolal šéfa publicistiky veřejnoprávní televize Milana Boušku. Jak informuje deník Právo, Bouškův nástupce není zatím znám. Bouškovo odvolání je další z řady personálních změn v ČT. Na konci listopadu odvolala Rada ČT generálního ředitele televize Jiřího Balvína. Balvín ještě předtím z funkce odvolal ředitele zpravodajství Zbyňka Honyse a ředitele programu Petra Kolihu. List uvádí, že neklidná atmosféra panuje i v brněnském a ostravském studiu ČT.

Majitelé fotbalového klubu Sparta Praha koupili letos slavnou kavárnu Slavia na pražské Národní třídě. Nechali zrekonstruovat prostory pod a za kavárnou a chystají se v nich brzy otevřít dva nové zábavní podniky, píše Mladá fronta Dnes. Jeden z majitelů prozradil, že v rekonstruovaných prostorách vznikne sportovní bar a hudební klub Buggy-Buggy. Kavárna Slavia vždy byla a stále je oblíbeným podnikem. Kromě turistů se v ní scházejí umělci a konají se tam různé společenské akce. Po listopadu 1989 byla dlouho mimo provoz, poté byla rekonstruována a znovu otevřena byla v roce 1997.

Příští týden se začnou prodávat vánoční kapři a Deníky Bohemia nabádají, aby lidé při jejich nákupu byli opatrní. Mohli by se totiž stát obětí podvodníků, kteří prodávají ryby laciné, ale zdravotně závadné. Zloději, kteří v létě po povodních nachytali kapry na lukách pod protrženými rybníky a přemístili je do malých rybníčků očekávají, že teď svůj lup dobře zpeněží. Na ruku jim jdou překupníci, kteří od nich ryby odebírají a pak je pod cenou prodávají. Deníky radí, aby si lidé kapry pořizovali u oficiálních prodejců, kteří u sebe mají potřebný atest. Kapr první jakosti a výběrový by měl letos stát kolem 70-ti korun.

Podle Mladé fronty Dnes mají české děti v otázce Ježíška jasno. Nosí červenou čepici s bambulí a má saně. Za zmatek v dětských hlavách mohou obchodníci. Z americké postavy udělali také českou vánoční ikonu. Když se zeptáte sedmiletých dětí, jak si představují Ježíška, pravděpodobně se bude jejich popis nápadně shodovat s vizáží Santa Clause. Dosud neviditelný Ježíšek tak přišel o svou hlavní výsadu: prostor pro dětskou fantazii vyplnila uniformní postava bělovousého obézního starce v červeném obleku z Ameriky.

Olizovat každoročně patnáct známek a vypisovat se s patnácti pohledy už Čechy pomalu přestává bavit, konstatuje Mladá fronta Dnes. Místo posílání klasických vánočních pohlednic poštou využívá stále více lidí elektronickou alternativu. Modernější, rychlejší a levnější. Zatímco hlavně mladí si přejí bohatou nadílku a šťastné Vánoce virtuálně, starší generace volí raději klasiku. "V Čechách jsou Vánoce vnímány dost klasicky, proto patří mezi nejúspěšnější motivy klasické zasněžené krajinky a zátiší se svíčkami. O ty mají zájem hlavně starší lidé," říká Leona Novosedlová, manažerka firmy, která vyrábí tištěné pohledy.