Přehled tisku

V centru pozornosti tisku je i nadále válečný konflikt v Iráku. Komentátoři se tentokrát pozastavují nad velkým zájmem států podílet se na poválečné obnově Iráku. Zamýšlejí se i nad tím, zda má ČSSD rovnocennou náhradu za svého předsedu Vladimíra Špidlu.

V centru pozornosti tisku je i nadále válečný konflikt v Iráku. Komentátoři se tentokrát pozastavují nad velkým zájmem států podílet se na poválečné obnově Iráku. Zamýšlejí se i nad tím, zda má ČSSD rovnocennou náhradu za svého předsedu Vladimíra Špidlu.

Z komentáře Petra Fischera se v Lidových novinách dočteme, že hlavní otázkou dne není jak a kdy padne Saddám, nýbrž jak, kdy a za kolik se rozběhne normální provoz iráckého státu. Tony Blair naznačil, že nevidí důvod, proč by se země EU neměly podílet na rozdýchání iráckého hospodářství. Je to vůbec první náznak politického smíření mezi odpůrci a přívrženci útoku na Irák, který dává naději, že roztržka mezi USA a německo-francouzským jádrem Evropy by nemusela mít dlouhé trvání.

Téma války v Iráku vstoupilo do škol v Česku s prvními bombami dopadajícími na Bagdád, konstatuje deník Právo. Otázky, které konflikt vyvolal, dopadají od této chvíle na hlavy učitelů. Část pedagogů s dětmi otevřeně hovoří. Někteří se ale diskusi spíše vyhýbají, protože škola má podle nich být apolitická.

Ministryně školství Petra Buzková na dotaz listu uvedla, že v této věci žádný metodický pokyn nevydávali. Učitelům doporučuje, aby se sami rozhodli, co považují v podmínkách školy za nejšťastnější. Pokud děti chtějí o konfliktu v Iráku diskutovat, měli by jim to kantoři umožnit. Na druhé straně by ale podle Buzkové žáky k takové diskusi rozhodně neměli nutit.

Podle Lidových novin připomíná konflikt v Iráku některým českým dětem oblíbené počítačové hry. I v nich se totiž často objevují tanky, letadla a bojující vojáci. List ale podotýká, že ne všechny děti se s válkou dokáží vyrovnat snadno. O tom, že v nich vyvolává strach a stres, svědčí záznamy Linky bezpečí.

Podle listu Právo, prezident Václav Klaus varoval v úterý před tím, aby někdo interpretoval válku v Iráku jako počítačovou hru. "Jde o reálný tragický lidský problém. Musím opakovat, že válka je děsivá věc a není to něco, co sledujeme na obrazovce té či oné televize. Jedná se o reálnou věc pro všechny, kteří jsou její obětí nebo jejími účastníky," řekl prezident. Na dotaz, jak vnímá mandát českých vojáků v Kuvajtu, uvedl, že jej považuje za velmi srozumitelný. "Jasně říká, že nejsme vojáky, kteří se zúčastňují dnešního útoku, ale jsme jasně složkou zabývající se humanitární stránkou věci. Někdo nemusí být s tímto mandátem spokojen, ale ať to nemíchá tím, že říká, že jde o nejasný mandát. Ten je jasný, i když se někomu nemusí líbit," zdůraznil Klaus.


Místopředsedové ČSSD Zdeněk Škromach a Stanislav Gross jednali v uplynulých dvou týdnech s vicepremiérem první polistopadové vlády Valtrem Komárkem o jeho možném nástupu do "posjezdové" vlády. Píšou to Lidové noviny. Skutečnost, že s Komárkem o jeho možném angažmá vyjednávali právě Škromach a Gross, nahrává podle listu spekulacím uvnitř ČSSD, podle nichž se oba čelní politici nakonec na víkendovém sjezdu dohodnou a vytvoří tandem, který Špidlu sesadí.


Teprve potřetí se Václav Havel objevil na veřejnosti od chvíle, kdy opustil Pražský hrad. Do pražského knihkupectví Paseka přišel spolu s manželkou Dagmar v úterý vpodvečer podepisovat knihu svých projevů s názvem Václav Havel 1999-2003. Pro podpis si přišlo přes tři sta lidí, z nichž většina si nechala podepsat i několik jiných Havlových titulů, píše deník Právo.


Jak dále píše Právo, předseda ODS Mirek Topolánek představil svůj čtrnáctičlenný tým stínových ministrů, který má napříště podrobovat kritice kroky skutečných členů kabinetu. Šéf ODS a stínový premiér Topolánek doufá, že jeho ministři budou na veřejnosti vidět. Tým tvoří mimo jiné třeba Jan Zahradil coby ministr zahraničí, Petr Nečas jako ministr obrany, a Ivan Langer by měl být v čele Ministerstva vnitra.


Válečný zpravodaj České televize Michal Kubal odmítl nabídku americké televize CNN, která byla vyhoštěna z Bagdádu, aby přispíval do její zpravodajské sítě. Jak sdělil Kubal svým kolegům redaktorům do Prahy, nechce přerušit zpravodajský servis pro českého diváka. Kubal a kameraman Petr Klíma budou ale teď o dění ve válečném ohnisku informovat pouze živými telefonickými vstupy. Servisní organizace, které zprostředkovávají satelitní přenosy, přerušují podle sdělení tiskového oddělení České televize na blíže neurčenou dobu svou činnost.


Hospodářské noviny upozorňují - peníze, které klientům krachující Union banky přišly na účet po uzavření poboček, nejsou pojištěny. Fond pojištění vkladů může podle zákona vyplácet jen náhrady za peníze, které byly na účtech v den, kdy bylo zahájeno řízení o odnětí licence. V případě Union banky to bylo 21. února.


Soukromá televize Nova vysílala v době své finanční krize díky penězům od podniku vlastněného státem - Sokolovské uhelné společnosti, píše to Mladá fronta Dnes. Šéfové uhelné firmy poslali před dvěma a půl lety majiteli televize - MEF Holdingu - několik set miliónů korun.


Armáda zveřejnila seznam spolupracovníků předlistopadové vojenské kontrarozvědky - třetí správy Státní bezpečnosti (StB). Podle Hospodářských novin mezi agenty figuruje i Ján Valo s krycím jménem Richard. Muž stejného jména a data narození velel počátkem 90. let protichemické jednotce ve válce v Perském zálivu. Od roku 1992 je předsedou Sdružení veteránů České republiky.


Případ údajných odposlechů trojice poslanců ODS může mít soudní dohru, všímají si Lidové noviny. Hlavní aktér aféry - poslanec Vlastimil Tlustý - podal žalobu na společnost Eurotel. Odmítl ale sdělit, čeho se soudní cestou domáhá. Podle listu lze tedy jen spekulovat, že se žaloba může týkat výroků mluvčího Eurotelu Jana Kučmáše, které navozovaly dojem, že poslanec neumí pracovat s mobilem. V právním oddělení mobilního operátora neměli včera o žalobě Tlustého ještě žádné informace, dodávají Lidové noviny.


Máme výbornou metodu léčby pro lidi se srdečními problémy, ale můžeme ji poskytnout pouze osobám pod padesát. Na tiskové konferenci to sdělil kardiolog Ladislav Groch z brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny a podrobnosti uvádí Mladá fronta Dnes. Řeč byla o nových typech výztuží tepen, které chrání před infarktem. Jsou účinnější než ty původní, místo třiceti tisíc korun však stojí přes sedmdesát. Pojišťovny je hradí jen pěti procentům pacientů. Všeobecná zdravotní pojišťovna však odmítla, že by stanovila jakoukoli věkovou hranici.


Dvě mladé ženy přijali v pražské Fakultní nemocnici Na Bulovce s podezřením na smrtící zápal plic. Ze stejných důvodů byl v Brně hospitalizován také jeden mladý muž. V České republice tak nyní lékaři evidují osm případů lidí, kteří mohou být nakažení smrtící chorobou. Obě hospitalizované ženy se v minulých dnech vracely ze Singapuru. Obě ženy nemají zánět na plicích. Byly provedeny patřičné odběry na SARS. Jak se dočteme v Lidových novinách, SARS je těžkým druhem akutního respiračního syndromu. Nemoc je sice léčitelná, zatím však nebyl objeven účinný lék. Virus také nebyl přesně identifikován. SARS se projevuje vysokými horečkami, dýchacími problémy a kašlem.


Deník Právo se věnuje návštěvě prezidenta Václava Klause v aule Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Prezident se posluchače snažil přesvědčit, že Američané nebojují v žádném případě o ropu, jak si někteří studenti mysleli. Z listu se dozvíme, že se prezident cítil mezi studenty jako doma a hodinku si doslova vychutnal. Na závěr dostal písemný dotaz, zda se Klaus zúčastní letošního pochodu Praha-Prčice a jestli náročnou cestu zvládne i jeho ochranka.


České řeky už nejsou to, co bývaly. Naštěstí. Za posledních dvanáct let se České republice podařilo dostat na seznam několika málo států, ve kterých se kvalita vodních toků stále zlepšuje. Vysvětlení dává Mladá fronta Dnes. Zatímco komunistický režim o vypouštění škodlivin do řek a zatěžování půdy těžkými kovy z průmyslové výroby raději nemluvil a čističku vod měla sotva okresní města, po revoluci se čističky začaly stavět ve velkém a veškeré prohřešky proti přírodě tvrdě pokutovat.


Sazka vypsala kurzové sázky na inteligenci českého národa. Tu má 24. května měřit zábavný pořad televize Nova IQ test národa 2003. Jak informují Lidové noviny, bookmakeři považují za favority učitele, nejméně věří blondýnkám. Sázející mají možnost vsadit si na vítězství jedné ze sedmi soutěžících skupin, kterými budou učitelé, studenti, úředníci, policisté, dvojčata, blondýnky a celebrity.