Přehled tisku

Bagdád dnešních dnů, foto: ČTK

Komentátor Lidových novin upozorňuje, že se ve stínu bojů v Iráku odehrává politická bitva o budoucnost OSN. Z vyjádření amerického ministra zahraničí Colina Powella lze podle něj odvodit novou představu radikálních amerických konzervativců o roli OSN. Podle této představy bude OSN připuštěna nanejvýš k humanitární pomoci, píše komentátor.

Bagdád dnešních dnů,  foto: ČTK
Komentátor Lidových novin upozorňuje, že se ve stínu bojů v Iráku odehrává politická bitva o budoucnost OSN. Z vyjádření amerického ministra zahraničí Colina Powella lze podle něj odvodit novou představu radikálních amerických konzervativců o roli OSN. Podle této představy bude OSN připuštěna nanejvýš k humanitární pomoci, píše komentátor. "Důležité věci jako 'výroba' demokratických režimů, protektorát a ekonomické řízení zemí osvobozených od tyranů zůstane v rukách USA," domnívá se. Móda preventivních obranných útoků se však podle něj může rychle rozšířit mimo USA, například do Číny.


Komentátorka Mladé fronty Dnes konstatuje, že víkendový sjezd ČSSD měl být oslavný, a zatím může skončit pádem jejího šéfa Špidly i vlády. Pro Špidlu podle ní platí "kdo s čím zachází, tím také schází". Do čela strany se totiž dostal nikoli vítězstvím nad konkurenty, ale vůlí svého předchůdce Miloše Zemana. "Duch Zemanovy vůle nyní jeho pozici ohrožuje. Jako by si penzista z Vysočiny bral zpět, co kdysi daroval," upozorňuje. Neuspořádanost sociální demokracie podle komentátorky nemůže těšit nikoho. Politické tělo země totiž potřebuje dvě nohy, pravou i levou. "Je-li jedna pochroumaná, tělo si vynutí berli - ta u levé nohy se žel jmenuje KSČM," dodává.

Komentátor Lidových novin píše, že s ohledem na Špidlova pochybení - nepovedené prezidentské volby či špatnou komunikaci se členy vlády i s různými frakcemi v ČSSD - by měl být jeho pád na sjezdu jasnou záležitostí. Ale takovou samozřejmost si podle něj ČSSD může jen těžko dovolit. Změna v čele strany by totiž nutně vedla i k výměně na premiérském postu, a to by ČSSD na preferencích nepřidalo, míní. Sociální demokraté navíc nemají nikoho, kdo by mohl Špidlu nahradit. Setrvání Špidly v čele strany i vlády ale podle něj může mít ještě ničivější efekt než jeho odvolání. Musel by radikálně změnit styl, aby uchlácholil odpůrce ve straně a posunul vládu k důležitým reformám. A to mu těžko někdo uvěří, míní. Sjezd se tak podle něj může snadno změnit ve vynucené harakiri.

Komentátorka Hospodářských novin si pokládá otázku, zda je příčinou krize v ČSSD premiér Špidla nebo další frakce ve straně. Sociální demokraté si podle ní na sjezdu budou muset vybrat, zda jsou politickou stranou nebo volným sdružením zájmových skupin a lobby. Pokud jsou politickou stranou, jejímž úkolem je maximalizace vlivu, pak je třeba dodržovat jistou loajalitu i k těm, jež zrovna nemilují, míní komentátorka. Veřejné spory v médiích jsou podle ní sebevražednou taktikou, která po určité době musí odradit straníky i příznivce strany. Premiér Špidla se podle komentátorky na stavu strany podílí hlavně svým stylem komunikace, který se leckomu může zdát arogantní, vyhýbavý či bezradný. "Kdo chce zapalovat, musí hořet," připomíná a dodává: "Uznáme-li platnost této staré poučky, pak musíme také uznat, že Vladimír Špidla zatím spíše poblikává."


Lidové noviny píší o tom, že Češi mají vlastními těly bránit Irák před americkými bombami. Alespoň si to přeje Ludvík Zifčák - bývalý důstojník StB, který proslul svou dosud neobjasněnou rolí při listopadových událostech roku 1989. Zifčák je v tomto směru dokonce velmi aktivní. Jak sám tvrdí, nábor "živých štítů" mezi Čechy už organizuje. Jako živé štíty dnes v Iráku patrně působí desítky západních občanů. Jejich protestem proti válce je, že se pohybují v místech, kam by mohly dopadat spojenecké bomby. Zifčák tvrdí, že se v Iráku k těmto živým štítům přidala před dvěma týdny i desítka českých dobrovolníků. Prý s nimi byl ještě nedávno v kontaktu, ale před třemi dny ztratil spojení. Ještě výrazněji se chce tento bývalý pracovník komunistické Státní bezpečnosti angažovat v případě, že USA zaútočí na Severní Koreu. Tolik Lidové noviny.


Belgická armáda chce v rámci cvičení vojsk NATO využít rekreační oblast přehrady Lipno. Podle Mladé fronty Dnes hodlá v polovině června vysadit na přehradě parašutisty a nacvičovat vylodění z motorových člunů. Dotčené obce přijaly záměr rozdílně. Někteří starostové předběžně souhlasili a tvrdí, že vojenské cvičení nebude mít až tak negativní dopady. Ochránce životního prostředí ale návrh šokoval.


Hospodářské noviny upozorňují, že se vstupem Česka do Evropské unie se razantně zvýší náklady na výstavbu a rekonstrukce. Česko si totiž narozdíl od ostatních zemí nezajistilo v Bruselu výjimky z přísných evropských norem. Náklady, které si v průběhu příštích 10 let vyžádá přizpůsobení českého stavenictví normám EU odhaduje prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Milan Veverka na bilión korun. Evropské normy například nepřipouštějí výtahy paternoster, které jsou energeticky nenáročné. Paternostery totiž nemají dveře, a proto se budou muset vyměnit. Normy unie předepisují také jiné průměry kameniva, než se v Česku používají. A průměrně 50 tisíc korun na školu si vyžádají úpravy dětských záchodků tak, aby odpovídaly evropským normám. Více najdete v Hospodářských novinách.


Po nedávné cestě na Slovensko a nadcházející návštěvě Polska, plánované na příští týden, bude dalším cílem zahraničních cest prezidenta Václav Klause Německo. Podle deníku Právo pojede prezident do SRN na jednodenní pracovní návštěvu, při níž bude jednat se svým protějškem Johannesem Rauem a kancléřem Gerhardem Schröderem. Další pozvání obdržel prezident k cestě do Francie. Stalo se tak u příležitosti telefonického rozhovoru, který měl se svým francouzským protějškem Jacquesem Chirakem. Klaus podotkl, že udržování přátelských sousedských vztahů považuje za klíčový moment ve svých zahraničněpolitických aktivitách.


Mladá fronta Dnes zjistila, že děti, které se narodí ode dneška za rok, už nedostanou do kolébky rodné číslo. Na ministerstvu informatiky totiž vzniká plán, jak tato čísla postupně nahradit jinými. Takovými, ze kterých nikdo nepozná, kolik je jeho nositeli let a jestli jde o muže nebo ženu. Půjde o desetimístné číslo, které nikdy nebude začínat nulou. Dospělým současné rodné číslo zůstane, bude se ale stále méně používat. I oni dostanou nové identifikační číslo, které naopak začne nabírat na důležitosti. Rodné číslo v podstatě nahradí číslo sociálního zabezpečení. Princip, kdy jako hlavní číslo slouží k identifikaci občanů číslo sociálního zabezpečení, funguje například ve Spojených státech. Dalším důvodem, proč by rodné číslo mohlo být vytlačeno právě číslem sociálního zabezpečení je to, že už dnes ho má víc než sedm miliónů Čechů. Podrobnosti v Mladé frontě Dnes.


Právo informuje o tom, že náměstek ministra zahraničí Alexandr Vondra letos v polovině roku opustí Svobodův úřad. Vondra odejde do bruselu, kde vystřídá velvyslance při NATO Karla Kovandu. Stane se tak na žádost Unie svobody, která Vondru do funkce nominovala. Na náměstkovo místo má nastoupit ambasador, který v červenci ukončí svou diplomatickou misi.


A Právo ještě jednou: Nejpozději v květnu vydá Česká pošta poštovní známku s prezidentem Václavem Klausem. Mluvčí pošty Ladislav Vančura potvrdil, že Hrad už poskytl oficiální Klausovu fotografii, podle které rytec v pondělí dokončil takzvanou rozkresbu. V médiích se objevily názory, že by Klaus měl od vydání známky upustit. Dnes je jisté, že se tak nestane. Pokračuje tedy tradice, která byla od roku 1918 porušena jen jedinkrát - v období protektorátu Čechy a Morava.


Lidové noviny píší, že se Evropské komisi nelíbí záměr českého státu pomoci soukromým Třineckým železárnám. Pro českou vládu tak bude velmi obtížné podořit společnost dotací, která měla dosáhnout až dvou miliard korun. Proti pomoci se ale kromě EU staví také naše ministerstvo financí. Třinecká firma požaduje po státu pomoc, protože se cítí poškozena státní pomocí Vítkovicím a Nové huti. Jenže ty v době pomoci patřily státu, zatímco železárny jsou zcela v soukromých rukou. Pomoc je navíc povolena jen jako výjimečné opatření. Lze ji poskytovat jedině pro zabezpečení životaschopnosti firmy. Třinecké železárny jsou přitom ziskovou společností.


Hospodářské noviny na svých stránkách připomínají, že Ministerstvo vnitra slíbilo doplnění zveřejněných seznamů spolupracovníků Státní bezpečnosti o prověřená jména těch, kteří v nich mají být, a nejsou. V elektronické podobě na internetu se chybějící jména mají objevit během několika dnů. V očekávaném dotisku publikovaných seznamů se objeví jako dodatek, zřejmě v poslední - dvanácté, případně třinácté knize.


V Mladé frontě Dnes se dočteme, jak vzpomínky na peklo druhé světové války svedly ve čtvrtek válečné veterány na setkání do pražského Divadla Jiřího Grossmanna. Vzpomínky na boje i důvody, proč jim dali přednost před poklidným přežíváním ve zpacifikovaném protektorátu, daly zapomenout na někdejší hořkost, která vládla mezi vojáky bojujícími na Západě a těmi, kteří se ocitli na opačném konci světa - v Rusku. Lidé veteránům často tleskali a společně s nimi a se skupinou Taxmeni si zazpívali píseň Škoda lásky, anglickou Tipperary či ruskou Kaťušu. A ještě v jednom se veteráni shodli: v podpoře úderu spojenců na Irák. Největší úspěch však u diváků sklidil Rudolf Pernický složením samopalu Sten-gun a vysvětlením, proč asi selhal Josefu Gabčíkovi při atentátu na Reinharda Heydricha.


Jak píše Právo, učitelka Helena Pařilová ze ZŠ v Brněnci na Svitavsku, byla mezi více než dvaceti oceněnými, které ministryně školství Petra Buzková před pátečním Dnem učitelů odměnila medailí. Zachránila čtařiadvacet dětí. "Když jsme se toho dne vraceli do Svitav z plavání, řidič, který nás vezl, padl najednou pod volant a zůstal ležet. Nejdřív jsem si myslela, že se jen sehnul a něco hledá, jenže v tu chvíli jsme dostali z boku náraz od protijedoucího auta a já pochopila, že je zle, skočila za volant a snažila se autobus ubrzdit," vyprávěla Helena Pařilová. Povedlo se to na poslední chvíli, protože autobus už málem sjížděl z kopce, kde by nabral rychlost, a v protisměru se blížily další vozy.