Přehled tisku

Cyril Svoboda a Václav Klaus, foto: ČTK

Lidové noviny se zabývají přetrvávajícími spory mezi Klausem a ministrem zahraničí Svobodou. Do pře se oba politici dostali, když Česko před týdnem podepsalo dohodu o přistoupení k EU. Klaus uvedl, že tváří-li se někdo, že členství v EU jsou jen klady a žádné zápory, zaujímá dětinský postoj. Jako příklad uvedl ztrátu části svrchovanosti. Svoboda na to reagoval tvrzením, že kdyby to řekl student právnické fakulty, "tak neudělá zkoušku". Klause jeho slova popudila a žádal od ministra vysvětlení. Jejich úterní schůzka ale spor neurovnala.

Cyril Svoboda a Václav Klaus,  foto: ČTK
Lidové noviny se zabývají přetrvávajícími spory mezi Klausem a ministrem zahraničí Svobodou. Do pře se oba politici dostali, když Česko před týdnem podepsalo dohodu o přistoupení k EU. Klaus uvedl, že tváří-li se někdo, že členství v EU jsou jen klady a žádné zápory, zaujímá dětinský postoj. Jako příklad uvedl ztrátu části svrchovanosti. Svoboda na to reagoval tvrzením, že kdyby to řekl student právnické fakulty, "tak neudělá zkoušku". Klause jeho slova popudila a žádal od ministra vysvětlení. Jejich úterní schůzka ale spor neurovnala. Podle LN nesmějí budovatelé a účastníci společného evropského projektu dopustit, aby jejich úsilí zkrachovalo na malicherných osobních sporech. Mladá fronta Dnes (MfD) soudí, že roztržka mezi Hradem a Černínským palácem ozřejmila, že "Klaus se nezměnil, vystupuje jako majitel jedné pravdy a polarizuje společnost". "Svoboda mu odpověděl jen méně diplomaticky než cizinci," dodává list.


Dalším tématem, jemuž se komentáře pátečního tisku věnují, je blížící se jmenování nových ústavních soudců. Klaus se ve čtvrtek dohodl s šéfem Senátu Petrem Pithartem, že by měl před oficiálním návrhem ústavních soudců jejich jména konzultovat se senátory. "Směr, kterým prezident při plnění svého obtížného úkolu vyrazil, je zatím dobrý. Kéž by ho udržel až do konce," hodnotí Klausovu schůzku s Pithartem LN.


Páteční Hospodářské noviny (HN) se ohlížejí za končící válkou v Iráku. Bleskurychlý úspěch Spojených států podle nich otevřel diskusi o tom, jak tato velmoc naloží s nově nabytým postavením i sebevědomím. Autor komentáře věří, že Američané jsou dobře vybaveni na to, aby jakýmkoli nebezpečným lákadlům odolali. "Ze všech způsobů, jak demonstrovat moc, zdrženlivost udělá největší dojem," je přesvědčen autor poznámky HN.


Česko bude určitě mezi státy, které by se mohly stát hostitelskou zemí při stěhováním amerických vojenských základen z Německa dál na východ Evropy. V rozhovoru pro páteční Lidové noviny (LN) to uvedl americký velvyslanec v Praze Craig Stapleton. "Je ještě brzy na konkrétní nabídky. Můj velmi silný dojem ovšem je, že česká strana by uvítala vojenskou přítomnost USA," uvedl velvyslanec. V rozhovoru se také vrací k irácké válce a ke sporu s českým prezidentem Václavem Klausem. Prezident na nedávné schůzce s americkým velvyslancem zpochybňoval zařazení Česka na seznam spojenců USA v irácké válce. "Zatímco já jsem argumentoval, že ČR je součástí koalice, prezident Klaus tvrdil, že tomu tak není," připomněl Stapleton. Protože americké koalici pomáhají i čeští chemici a zdravotníci, považuje nadále Stapleton Česko za spojence.


Skupina lékařů z brněnské úrazové nemocnice, která měla posílit českou polní nemocnici v jihoirácké Basře, do Perského zálivu nakonec zřejmě neodcestuje. Ministerstvo zdravotnictví totiž ve čtvrtek vydalo pokyn, aby lékaři zrušili své přípravy na cestu. Píšou to páteční Lidové noviny. "Byli jsme deset dnů v pohotovosti, ale dnes jsme dostali z ministerstva hlášení, že náš odjezd už není aktuální. Pohotovost byla dopoledne odvolána," řekl LN ve čtvrtek šéf lékařského týmu Petr Zelníček.


Ceny nemovitostí v České republice vyletěly v prvním čtvrtletí letošního roku radikálně nahoru. Jak píšou Lidové noviny, poptávka po developerských projektech se zvýšila minimálně o třicet procent, značný zájem o nemovitosti pozorují i realitní kanceláře. Poptávku, a tím i ceny bytů, táhne podle deníku vzhůru především Praha. Ve středu zájmu jsou podle odborníků stále menší byty v relaci do 1,5 milionu korun, roste však i zájem o byty větší. Jedním z hlavních důvodů rostoucího zájmu o byty a domy je větší dostupnost hypotečních úvěrů, svou roli hraje i předpokládaný růst cen bydlení v Česku po vstupu do Evropské unie a očekávaná deregulace nájemného.


Provoz na pravidelné letecké lince Brno - Praha od začátku května skončí. Důvodem je to, že linku už nechtělo dál dotovat město Brno a peníze do ní nebudou vkládat ani Veletrhy Brno, které na tři letecké spoje týdně, létající na této trase, rovněž přispívaly. Pro samotné České aerolinie bez dotací je provoz linky ekonomicky neúnosný. Píšou to páteční Hospodářské noviny.


Podle Lidových novin policie po dvou měsících vyšetřování odložila případ údajných odposlechů trojice poslanců ODS. "Dospěl jsem k závěru, že nebyl spáchán trestný čin, takže žádné obvinění vzneseno nebude," řekl listu policejní rada, který usnesení o odložení kauzy vypracoval. K důvodům rozhodnutí ale nechtěl sdělit cokoli bližšího. Aféru kolem odposlechů rozpoutal šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, který koncem února vystoupil s podezřením, že je odposloucháván. Tehdy uvedl, že v hlasové schránce mobilního telefonu našel nahrávku svého rozhovoru, kterou mu tam prý někdo zaslal. Se stejným podezřením poté přišli i další občanští demokraté, poslanci Jan Klas a Zdeňka Horníková. Také jim do hlasových schránek mobilních telefonů došly nahrávky jejich rozhovorů.


Hudební festival Respect se letos nebude konat na Pražském hradě. Podle páteční Mladé fronty Dnes (MfD) to neumožnil prezident Václav Klaus. Organizátoři budou muset pro šestý ročník této přehlídky etnické hudby najít jiné místo. S uspořádáním akce na Hradě přitom podle listu do poslední chvíle počítali. "S politováním vám musím oznámit, že s konáním festivalu na Pražském hradě nelze v tomto roce počítat. Jsem si jist, že váš kulturní podnik najde podporu na kterémkoli jiném vhodném místě," vzkázal podle deníku Klaus pořadatelům. Podle mluvčího Tomáše Klvani se prezident rozhodl, že festival nebude podporovat.