Přehled tisku

Václav Klaus

Úterní tisk se v komentářích vrací k výrokům prezidenta Václava Klause na adresu Spojených států a klade si otázku, zda je český prezident představitelem antiamerikanismu. Podle komentátora Práva nezůstává Klaus nic dlužen své pověsti politika, který občas oheň antimerikanismu přiživí. Naposledy tak podle něj učinil v sobotu, kdy v německém tisku zaujal rezervovaný postoj k možnému rozmístění cizích jednotek na českém území.

Úterní tisk se v komentářích vrací k výrokům prezidenta Václava Klause na adresu Spojených států a klade si otázku, zda je český prezident představitelem antiamerikanismu. Podle komentátora


Lidové noviny komentují návrh dvou poslanců KDU-ČSL a jednoho poslance ODS kriminalizovat potraty. Lékař, který provede potrat, by podle něj šel na pět let do vězení. Výjimkou by byly případy, kdy je potrat nutný k záchraně ženina života. Podle komentátora ale zákonodárci svou iniciativou zbytečně zatěžují sněmovnu. Navrhovatelé nejenže návrh nechtějí prosadit, ale o dialog nad problematikou ani nestojí. Chtějí jen názorově utvrdit sebe a své příznivce, domnívá se list. Komentátor MfD v souvislosti s návrhem na tvrdý zákaz potratů a záměrem zavést povinné občanské sňatky poukazuje na to, že se v jednom týdnu dvakrát střetli Bůh a Stát. "Stát žaluje Boha, že vstoupil do jeho hájemství a nárokuje si všechny sňatky. Bůh prostřednictvím návrhu zákona žaluje Stát za to, že toleruje potratové zabíjení neviňátek," upozorňuje.


Ekonomické komentáře se věnují reformě veřejných financí, a to jak v Lidových novinách, tak i v Mladé frontě Dnes. Obsah obou příspěvků lze vyjádřit slovy - pozdě, ale přece. Nedostatek politické odvahy české vlády je podle ekonomického komentáře Lidových noviny důvod, proč se zejména zástupci ČSSD do reformy veřejných financí příliš nehrnou. Kabinet však už nemá na výběr. Buď se reforma veřejných financí provede, nebo dojde ke krachu státních financí, píše list.

Víc od lidí vybrat a méně jim dát, to není pro žádnou vládu atraktivní program, ale právě tyto kroky jsou za současné situace nezbytné, píše k tomu Mladá fronta Dnes. Nejsme první ani poslední stát, který si razantní reformu veřejných financí prožije. Vláda na nedělním jednání udělala první krok k cíli, ale mnoho dalších a výrazně obtížnějších jí ještě čeká. Je nadějné, že se vládní koalice odhodlala k ozdravení státní pokladny, zatím se však zdá, že nemá jasné představy o tom jak léčit, stojí v komentáři MfD. Za jedno nedělní odpoledne je totiž na těžké shodnout se na škrtech za téměř sto miliard.


Antonín Tuček, který letos v dubnu dostal jako první v Česku umělé srdce, podstoupil transplantaci. Lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) mu o víkendu voperovali orgán od biologického dárce. Stav pacienta je ovšem velmi vážný, informují úterní Lidové noviny (LN). Lékaři budou moci konstatovat, že je z nejhoršího venku, až zhruba za měsíc po zákroku. "Největším nebezpečím jsou infekce a neurologické potíže," řekl deníku Tučkův operatér Jan Pirk. Není též jisté, zda organismus zesláblý po náročné operaci srdce přijme.


Vybudovat si co nejsilnější pozici v zemích bývalého SSSR a z letiště v Praze-Ruzyni vytvořit přestupní bod směrem na východ se snaží České aerolinie (ČSA). Minulý týden již ČSA zahájily provoz pravidelné linky do estonského Tallinu, do arménského Jerevanu začnou létat od 22. června. Uvádí to úterní vydání deníku Právo. "Naplňujeme tak naši roli v alianci SkyTeam," sdělil Právu prezident ČSA Miroslav Kůla, s tím, že největší brzdou v expanzi na východ jsou geopolitické problémy.


Poté, co premiér Vladimír Špidla zakázal ministrům cestování v době důležitých hlasování ve sněmovně, doporučil totéž i poslaneckým klubům vládních stran. Informuje o tom Právo. Špidla se tak snaží zajistit účast všech 101 vládních poslanců ve sněmovně, aby nemusel spoléhat, že opoziční ODS a ČSSD dodrží nepsaný parlamentní zvyk, takzvané párování absentujících členů komory. Poslanci koalice se podle listu k premiérově výzvě pstavili vstřícně, ale zda ji vyslyší všichni, se ukáže příští pondělí, kdy začíná zasedání Evropského parlamentu.


Ministr informatiky Vladimír Mlynář navrhuje, aby se dvě pásma na digitální vysílání určené pro komerční stanice vydražily v aukci. Informují o tom úterní Hospodářské noviny. Česká televize by pásma pro svůj první a druhý program dostala zdarma. "Ten, kdo si místo v digitálním multiplexu koupí, ho bude moci dále prodat," vysvětluje svůj nápad v HN Mlynář. Představu, kolik by mohla dražba do státní kasy přinést, zatím nemá. Komerční televize Mlynářův nápad odmítají.


Hokejisté ztratili jasný zápas, shodl se český tisk po osmifinále, v němž se reprezentace utkala na mistrovství světa se Slovenskem. Deník Sport tak s dodatkem "První rána" nazval svůj článek na titulní straně, v němž informoval o helsinské remíze 3:3. Češi přitom v polovině zápasu vedli nad obhájci titulu už o dvě branky. Remíza znamenala první českou bodovou ztrátu s bývalým federálním partnerem v historii MS, připomněla média. Slovákům zároveň nerozhodný výsledek stačil k udržení prvního místa v tabulce a výhodnějšímu nasazení pro středeční čtvrtfinále. "Slováci nevyhráli, přesto jásali," napsala MF Dnes. "Slováci vyrvali českým hokejistům první místo z dlaně," uvedl Blesk.


Pokácené stoleté lípy v obci Mšené-Lázně na Litoměřicku budou mít do konce roku svůj pomníček. Rozhodli o tom místní zastupitelé, napsalo dnešní severočeské vydání Deníků Bohemia. Pomník bude tvořit pískovcová deska, na které bude postaven chemicky ošetřený pařez jedné z lip. Pískovcová deska bude také obsahovat stručnou historii stromů. Pomníček bude umístěn v lázeňském parku, tedy na místě, kde lípy sto let rostly, uvedl deník. Případ na černo poražených lip na obecním pozemku řeší podle deníku inspekce životního prostředí a policie. Kácení bylo součástí úprav parku, který si objednala společnost Lázně Mšené. Vedení společnosti se od kácení ale distancovalo s tím, že si na obnovu parku objednalo specializovanou firmu.