Přehled tisku

Václav Klaus

Na stránkách českých novin se rozhořívá další afera kolem současného prezidenta Václava Klause. Ten totiž propustil ze své kanceláře více než polovinu lidí, kteří pacovali pro bývalého prezidenta Václava Havla. Mladá fronta Dnes píše, že ti, kteří odcházejí, mluví o úporné snaze nového prezidenta zlikvidovat všechno, co zavedl Václav Havel. Nové vedení prezidentské kanceláře naopak prohlašuje, že starý tým nepracoval efektivně.

Na stránkách českých novin se rozhořívá další afera kolem současného prezidenta Václava Klause. Ten totiž propustil ze své kanceláře více než polovinu lidí, kteří pacovali pro bývalého prezidenta Václava Havla. Mladá fronta Dnes píše, že ti, kteří odcházejí, mluví o úporné snaze nového prezidenta zlikvidovat všechno, co zavedl Václav Havel. Nové vedení prezidentské kanceláře naopak prohlašuje, že starý tým nepracoval efektivně.

Václav Klaus je hlavou státu půl roku. Za tu dobu se změnily i hradní prostory. Rekonstrukce by do měsíce měla skončit. Poslední slovo, jak budou hradní kanceláře nakonec vypadat, bude mít právě prezident. Změny prodělal také zámek v Lánech. Klausova manželka Livia nedávno z legrace testovala přítomné novináře, zda si všimli změn interiéru - sama přiznala, že jich provedla na sedm set! Píše ve svém tématu Mladá fronta Dnes.


Pojišťovny připravují mapu republiky podle povodňových rizik. Tarifní zóny určí výši pojistného. Lidové noviny dodávají, že zahraniční partneři pojišťoven chtějí mít od loňských povodní větší kontrolu nad tím, za jaké ceny společnosti prodávají pojištění majetku. Záplavy stály pojišťovny 37 miliard korun, většinu z této částky zaplatili právě jejich zahraniční partneři. Z těchto důvodů letos prudce vzrostly ceny pojištění. Majetkové pojištění má podle odborníků růst i v příštím roce. upozorňují Lidové noviny.


Deník Právo zjistil, že půjčky či splátky za zboží už nesplácí desetina domácností. Přitom od splátkových firem si domácnosti ročně odeberou zboží za 18 miliard korun. Banky poskytly domácnostem půjčky a spotřebitelské úvěry za bezmála 170 miliard. Pokud by v ekonomice došlo k hlubšímu propadu, počet neplatičů by se rázem ještě zvýšil. Do problémů se splácením lze zabřednout snadno - touha získat ihned vytoužené zboží vede k tomu, že spotřebitele při uzavírání smlouvy příliš nezajímá, kolik ve skutečnosti zaplatí na úrocích a poplatcích. Svůj podíl na tom má i agresivní reklama, líčící svět půjček jako bezproblémovou idylu. Píše deník.


Lidové noviny se zaměřily na dárcovství orgánů. Ministerstvo zdravotnictví už registruje první čtyři občany, kteří požádali o zápis do Národního registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů. Přitom registr má podle zákona být oficiálně zřízen nejpozději do dvou let ode dne nabytí účinnosti normy - tedy do 1. září příštího roku. Odmítačům dárcovství orgánů proto úředníci doporučili, aby svůj nesouhlas vyjádřili prohlášením sepsaným ve zdravotnickém zařízení za přítomnosti lékaře a jednoho svědka. Tento nesouhlas se pak stane přímo součástí jejich zdravotní dokumentace. Každý, kdo v evidenci odmítačů není, totiž zůstává pro lékaře potenciálním dárcem - zákon funguje na principu předpokládaného souhlasu. tímto tématem se podrobně zabývají Lidové noviny.


Miliony dolarů pro české firmy leží podle Hospodářských novin na ulicích amerických velkoměst. Radní Washingtonu, Miami a řady dalších měst totiž letos rozšiřují tratě metra a tramvají, protože kvůli autům jsou centra prakticky neprůjezdná. Nové projekty mají jen v New Yorku hodnotu 58 miliard dolarů. První miliony už české firmy získaly. Poprvé v historii má stát Washington tramvajovou linku. Ve městě Tacoma na ní od minulého týdne jezdí tři české soupravy značky Škoda-Inecon. Na cestě je objednávka na další dvě soupravy. Vedle tramvají mají americká města zájem i o trolejbusy. 60 už jich jezdí v Daytonu v Ohiu, loni plzeňská Škoda Holding dokončila dodávku 250-ti trolejbusů pro San Francisko. Píší Hospodářské noviny.


Mladá fronta Dnes před začátkem školního roku vypočítává, na kolik rodiče vyjde výbava školáka. Stravování, kapesné, škola, oblečení a obuv, hračky i věci pro volný čas vyjdou každé čtyři roky školní docházky na víc než 200 tisíc. Odborníci však vzkazují, že by se mělo nakupovat skutečně jen to potřebné. Hodně se dá ušetřit i na drahých zbytečnostech - aktovka nebo penál bez potisku s motivy Harryho Pottera, disneyovek nebo Pána prstenů vyjdou téměř na polovinu ceny.


Jeřabiny už rudě září...
I když kalendář ukazuje konec srpna a léto by ještě mělo být v plné síle, příroda si podle Mladé fronty Dnes myslí patrně něco jiného - přichází podzim. Švestky už padají ze stromů, kvetou podzimní květiny - například jiřiny jindy mívají svůj čas až v polovině září a později. Podle deníku jsou to plíživé známky změn klimatu. Výhled na druhou polovinu století je asi takový: budou teplejší zimy i léta a spadne více dešťových srážek - to znamená, že bude méně sněhu.


Lidové noviny upozorňují na rozrustající prostituci v Ostravském kraji. Sociální pracovníci z největšího města na severní Moravě začínají nahlas přiznávat, že jedním z nejděsivějších projevů tíživé situace, v níž se nacházejí tisíce tamních lidí, je nebývalý rozmach prostituce. Převážná část z žen, které na severní Moravě a ve Slezsku toto řemeslo provozují, se na ně dala proto, že prostě nemají šanci jiným způsobem sehnat dostatek peněz na základní potřeby. Píší Lidové noviny. "Ty ženy nemají žádnou šanci sehnat práci. A tak se zkoušejí uživit takto," popsala složitou situaci pro majitelka nočního klubu Simona v Ostravě. V regionu je nejvyšší míra nezaměstnanosti v ČR a počet lidí bez práce přesahuje hranici 100 tisíc. "Prostitucí si vydělává tak jedna třetina nezaměstnaných žen mladších 35 let," odhaduje realitu sociální pracovník z krajského zastupitelstva s tím, že jde asi o šest tisíc žen. Jen v Ostravě samé je více než stovka nočních podniků, ve nichž nyní pracuje více než tisíc žen. Píše deník.