Přehled tisku

Jan Kavan

Lidové noviny si všímají, že zamýšlená cesta bývalého předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana do Evropského parlamentu narazila na první překážky. Podle listu Kavan neprošel hned první instancí, která o jeho kandidatuře rozhodovala - nepodpořil ho Krajský výkonný výbor ČSSD v Praze, kde je exministr zahraničí členem strany. Ačkoli se za Kavanův odchod do Bruselu stavěli vlivní politici sociální demokracie, ve stranických primárkách ho porazili náměstek primátora Jiří Paroubek a náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný. Důvodem je podle místopředsedy krajského výboru Miroslava Svobody to, že Kavan neměl čas věnovat se své kandidatuře a přípravy před primárkami podcenil. Janu Kavanovi tak zbývá jediná možnost, jak se vrátit do boje o mandát v Bruselu - musí přesvědčit většinu dvousetčlenného ústředního výkonného výboru ČSSD. Právě tento orgán schválí podobu kandidátky, která bude pro republiku jednotná.


10 miliónů korun investuje Unie-svobody-DEU do kampaně na přilákání nových voličů, píše deník Právo. Strana se už delší dobu potácí pod hranicí volitelnosti do Sněmovny. Pokud projekt nevyjde, je šéf unionistů Petr Mareš připraven odejít z čela strany. Svou novou strategii nazvanou Agenda 12 představí vedení unie o víkendu v Litomyšli na setkání bývalých i současných unionistických politiků. Tam také současně odstartuje kampaň do Evropského parlamentu.Jak Právu potvrdil jeden z unionistů, strana se rozhodla změnit i své logo. Zelený strom nahradí hvězdičky jako symbol proevropské orientace Unie svobody. Agenda 12 pak znamená, že politici budou každý měsíc přicházet s jedním tématem, které chtějí prezentovat na setkáních s voliči, elektronicky a také vydáváním vlastního měsíčníku.


Obálka se dvěma náboji a poněkud záhadným nápisem "Hojdar BIS" přišla v pondělí poštou do regionálního Deníku Mostecka. Neznámý anonym tak chtěl zřejmě pohrozit poslanci Josefu Hojdarovi, který v létě vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD na protest proti vládní podobě chystané reformy veřejných financí. "Dopis byl adresován nám. Nic víc, třeba o jak vážnou hrozbu jde, jsme ze zásilky nevyčetli. Celou věc jsme oznámili policii," potvrdil šéfredaktor deníku Jiří Macan. Josef Hojdar v Mostě žije.


Pětaosmdesát lidí, kteří v neděli letěli linkou Českých aerolinií z Prahy do Bělehradu, muselo nouzově přistát na letišti v Budapešti. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že kontrolní přístroje letadla Boeing 737 ukazovaly závadu podvozku a přetlak v kabině. Jak listu popsal jeden z pasažérů, letoun před přistáním udělal tři okruhy, údajně pro kontrolu, jestli je podvozek vysunutý. Podle viceprezidenta ČSA Václava Krále cestující nebyli ohroženi a nemuseli použít ani kyslík. Technici v Budapešti pak zkoumali, jestli jde o skutečnou závadu nebo jestli to není chyba signalizace, což se podle Krále stává často. Cestující ještě v podvečer dopravilo do Bělehradu náhradního letadlo z Prahy, dodávají Hospodářské noviny.


Bývalá miss České republiky z roku 2001 Diana Kobzanová chce podle Mladé fronty Dnes důrazně odpovědět na žalobu, kterou na ni podal prezident soutěže Miloslav Zapletal. Po jedenadvacetileté modelce žádá omluvu a téměř milion korun za to, že letos nafotila sérii snímků pro pornografický časopis. Kobzanová se brání, že všechny smlouvy se Zapletalem už loni vypověděla. V případě soudního stání je připravena zveřejnit obsah smluv mezi misskami a Art Production K./2. Podle jejího právníka Štěpána Romana jsou tyto smlouvy neplatné, protože je dívky podepisují v tísni. Jejich text prý navíc odporuje dobrým mravům. Miloš Zapletal to důrazně odmítá s tím, že smlouvy jsou sice přísné, ale v souladu se zákony.


V Mladé frontě Dnes se také dočtete, že v historicky prvním žebříčku výkonnosti našich soudů nejhůř dopadla justice v severních Čechách - konkrétně v Teplicích, Chomutově a Ústí nad Labem. Nejrychleji naopak pracují soudy ve Svitavách, Jindřichově Hradci a Mladé Boleslavi. Srovnávací projekt připravil nezávislý novinář David Kolaja, který chtěl na toto téma vyvolat diskusi. Studii ale kritizují jak soudci tak i resort spravedlnosti.


Logo UNICEF
Bití, sexuální zneužívání, týrání hladem a psychické vydírání v Česku ročně zažívá dvacet tisíc dětí. Píše Mladá fronta Dnes. Zhruba padesát z nich "péči" svých rodičů nepřežije. Země se kvůli tomu dostala na černou listinu OSN. "Jsou to navíc jen oficiální policejní údaje. Obáváme se, že na řadu případů týrání dětí se vůbec nepřijde," upozorňuje ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. Další organizace, které se zabývají dětskými právy, vidí situaci podobně. "Vykazujeme stejný počet utýraných dětí jako Velká Británie. Ale zatímco u nás žijí dva miliony dětí, v Británii jich mají víc než dvakrát tolik," tvrdí ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Hůře než v Česku jsou na tom děti ve vyspělých evropských zemích už jen v Portugalsku, Maďarsku, Belgii a Francii. Zjistil to Dětský fond UNICEF, který spočítal utýrané děti ve 27 státech. Že Česko děti dostatečně nechrání, kritizovala už v lednu další organizace - Výbor OSN pro dětská práva. Vládě výbor doporučil, aby ustavila centrální úřad, který bude na práva dětí dohlížet, shromažďovat statistiky o jejich týrání a zavede evidenci pedofilů. Vláda zprávu projednala teprve před týdnem a vymínila si roční lhůtu, během které její závěry bude analyzovat. Píše deník.