Přehled tisku

Klaus chce také pro zámek v Lánech koupit travní sekačky za 200 tisíc, malotrakor za 600 tisíc a traktor za téměř 2 miliony. Foto: CzechTourism

Ačkoliv prezident Václav Klaus hovořil po svém zvolení o šetření ve výdajích Hradu, návrh rozpočtu svědčí o opaku. Deník Právo zjistil, že jen 15 milionů korun má spolykat klimatizace jižního křídla Pražského hradu. Klaus chce také pro zámek v Lánech koupit travní sekačky za 200 tisíc, malotrakor za 600 tisíc a traktor za téměř 2 miliony. Všechny výdaje Hrad považuje za nezbytné.

Klaus chce také pro zámek v Lánech koupit travní sekačky za 200 tisíc,  malotrakor za 600 tisíc a traktor za téměř 2 miliony. Foto: CzechTourism
Ačkoliv prezident Václav Klaus hovořil po svém zvolení o šetření ve výdajích Hradu, návrh rozpočtu svědčí o opaku. Deník Právo zjistil, že jen 15 milionů korun má spolykat klimatizace jižního křídla Pražského hradu. Klaus chce také pro zámek v Lánech koupit travní sekačky za 200 tisíc, malotrakor za 600 tisíc a traktor za téměř 2 miliony. Všechny výdaje Hrad považuje za nezbytné. V jižním křídle hradu je v úmorných vedrech až 41 stupňů a současná klimatizace je podle kanceláře prezidenta v dezolátním stavu. Píše deník Právo.


Mladá fronta Dnes mapovala zaměstnanost v republice. Praha je městem úředníků - dvě třetiny Pražanů pracují v kancelářích. Průzkum ukázal, že v hlavním městě pracuje o čtyři procenta více žen než je republikový průměr. Jejich průměrný plat je však o sedm tisíc korun menší než u mužů, přesto však mzda pražských žen převyšuje peníze, které pobírají muži jinde v Česku. Dělat kariéru je pro ženy těžší. Kvůli mateřským povinnostem mají omezenější přístup na zodpovědnější profesní pozice.


Logo ODS
Hospodářské noviny objevily ve výpisu z katastru nemovitostí, že pražský dům, který chce jako své budoucí sídlo koupit ODS, používali jeho nynější majitelé jako zástav na úvěr pro sebe či spřízněné firmy. ODS navíc své sídlo za 100 milionů kupuje od lidí spojených s vytunelovanými peněžními ústavy Ekoagrobanka a První slezská banka. Strana chce dům koupit od společnosti Jánský vršek. Její jednatel Petr Pešta byl v lednu odsouzen k podmíněnému trestu za krach První slezské banky. Dalším jednatelem Jánského vršku byl František Koch. Ten je coby bývalý člen představenstva zkrachovalé Ekoagrobanky souzen pro podezření, že banku připravil o 180 milionů korun. Deník oslovil některé představitele ODS. O zástavním právu na dům nevěděli. Píší Hospodářské noviny.


Deník Právo si nechal zjistit názor lidí na euroústavu. Výsledky jsou pro politiky zklamáním: dvě třetiny lidí nevěří, že se při jednáních o budoucí evropské ústavě podaří prosadit změny, které by upevnily postavení malých států. Lidé si nepřejí zřízení funkce takzvaného evropského prezidenta, nevěří, že by evropská ústava zkvalitnila každodenní život lidí v Česku. Naopak referendum o euroústavě by přivítala mírně nadpoloviční většina dotázaných. Hlasovat v něm by přišlo 57 procent dotázaných.


Mladá fronta Dnes se nyní, kdy byl poslanec Petr Kott vyloučen z ODS kvůli opilství, zajímala o parlamentní kantýnu. Od minulého týdne se v poslaneckém bufetu nesmí prodávat alkohol, zmizely proto i tradiční fronty poslanců, kteří si z hlasování pravidelně odbíhali na panáka. Poslanci a parlamentní úředníci však tvrdí, že zákaz nic neřeší. Pije se v kancelářích nebo v parlamentních restauracích. Mladá fronta Dnes přistihla kolem poledne v jedné z nich sociálního demokrata Eduarda Zemana nad vínem, komunista Jiří Dolejš podle deníku obtížně skrýval, že vypil poněkud nad míru a opile vypadal po vodce i Petr Šulák z ČSSD. Píše Mladá fronta Dnes.

Lidové noviny v souvislosti s tím, že ODS nemůže donutit poslance Petra Kotta k rezignaci na poslanecký mandát kvůli konzumaci alkoholu, pátraly po tom, jak se vylučovalo z parlamentu za první republiky. Strany se mohly poslanců zbavit předběžným vzdáním se mandátu i bez souhlasu poslance nebo proti jeho vůli či rozhodnutím volebního soudu, které však mohlo trvat i dva roky. Rozhodující byla tehdy vůle strany, ne vůle poslance.


Mercedes Zdeňka Bulawy po srážce s policejním vozem,  foto: ČTK
Podnikatel Zdeněk Bulawa, který v sobotu ráno svým mercedesem zničil služební auto a zabil tři policisty, patří už léta mezi nejnebezpečnější silniční piráty. Píše Mladá fronta Dnes. Devětadvacetiletý českotěšínský podnikatel spáchal před osudnou sobotní tragédií třicet čtyři vážných dopravních přestupků. "V Praze, Znojmě i v dalších městech po celé republice ho policisté mnohokrát pokutovali za rychlou jízdu," potvrdila včera karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Když se zrovna jeho auto neřítilo ulicemi nepovolenou rychlostí, pokutovali Bulawu policisté za špatný stav vozidla. "Měl už také nejméně jednu dopravní nehodu pod vlivem alkoholu a na čas přišel o řidičský průkaz. Zpátky ho dostal v lednu loňského roku," vyjmenovala Viačková Bulawovy další prohřešky. Podnikatel svou smrtící jízdou zakončil historicky nejrozsáhlejší kontrolní akci Kryštof, kterou policejní šéfové uzavřeli sotva pár hodin před jeho jízdou. Výsledky "Kryštofa" jen dokumentují, jak nebezpečně se v Česku na silnicích jezdí. Za pět dnů, kdy celostátní kontroly probíhaly, zastavili policisté přes 360 tisíc řidičů. Každý třetí se dopustil přestupku. Píše deník.


Jaromír Jágr  (v tmavém dresu),  foto: ČTK
Lidové noviny sledují psychickou krizi hokejového hráče Jaromíra Jágra. Rozchod se slovenskou modelkou Andreou Verešovou zasáhl nejlépe placeného hokejistu světa Jaromíra Jágra (roční příjem 11 milionů dolarů) nečekaně silně. Těsně před zahájením dalšího ročníku NHL přiznal, že psychická krize negativně ovlivňuje i jeho výkony na ledě. "Moc nejím, ani nespím, takže jsem shodil 12 kilogramů," řekl útočník Washingtonu. "Psychicky na tom momentálně nejsem dobře, možná i proto, že si tady ve Washingtonu nemám o svých problémech s kým popovídat," prohlásil v rozhovoru, který exkluzivně poskytl Lidovým novinám. Jágr, od něhož se očekává, že přivede Washington do play off, nevstřelil v sedmi přípravných zápasech ani jeden gól. Je to prý z velké části následek právě osobních problémů. "Ztratil jsem sílu, takže se nedokáži prosazovat jako dřív," prohlásil. "S danou situací se ale musím nějak vyrovnat. V těžkých chvílích mi zatím pokaždé pomohl Bůh, proč by mi nepomohl i teď," dodal pro Lidové noviny.