Přehled tisku

Čeští lékaři vyvinuli nový prostředek, který by měl zjednodušit léčbu rakoviny. Látku s označením LA-12 uvítají zejména pacienti, kteří se podrobují chemoterapii. Přinese jim osvobození od většiny obtíží, které tuto metodu provázejí. Lék je navíc schopen odstranit i zhoubné nádory, na které běžné chemoterapie nestačí, píšou pondělní Lidové noviny (LN). Tým farmaceuta Petra Sovy z brněnského podniku Pliva Lachema očekává, že nový lék přinese výrobci obrat kolem 800 milionů dolarů ročně. LN rovněž uvádějí, že nový lék má na rozdíl od známých prostředků také nesrovnatelně méně vedlejších účinků.

Čeští lékaři vyvinuli nový prostředek, který by měl zjednodušit léčbu rakoviny. Látku s označením LA-12 uvítají zejména pacienti, kteří se podrobují chemoterapii. Přinese jim osvobození od většiny obtíží, které tuto metodu provázejí. Lék je navíc schopen odstranit i zhoubné nádory, na které běžné chemoterapie nestačí, píšou pondělní Lidové noviny (LN). Tým farmaceuta Petra Sovy z brněnského podniku Pliva Lachema očekává, že nový lék přinese výrobci obrat kolem 800 milionů dolarů ročně. LN rovněž uvádějí, že nový lék má na rozdíl od známých prostředků také nesrovnatelně méně vedlejších účinků. Podává se navíc v kapslích, takže se pacienti vyhnou zdlouhavé a nepříjemné hospitalizaci. Odborníci nyní prostředek podrobují klinickým testům. K širšímu okruhu nemocných by se mohl dostat zhruba za tři až čtyři roky, doplňuje list.


Muhammad Atta
Pondělní vydání týdeníků Respekt uvádí, že cesty teroristy Muhammada Atty do Prahy byly možná rozhodující pro provedení teroristické operace proti dvojčatům v New Yorku 11. září 2001. Nové vydání Respektu uvádí, že to naznačují informace německých, amerických a českých tajných služeb. Podle listu se američtí experti domnívají, že při Attových návštěvách ČR 30. května 2000 a 2. června téhož roku byl teroristický akt definitivně potvrzen.


Celkem 17 firem českého obranného a leteckého průmyslu má příležitost podílet se na výrobě unikátního vojenského zařízení. Minulý týden firmy podepsaly smlouvu o zapojení do jednoho z nejvýznamnějších projektů NATO, takzvaného Alliance Ground Surveillance (AGS). Celý projekt má hodnotu 3,5 miliardy eur, tedy přes 100 miliard korun. Česká republika do něj vloží asi miliardu korun. Píšou to pondělní Hospodářské noviny. Podle HN půjde o vývoj a výrobu velitelského a řídícího stanoviště, tedy obdobu takzvaného systému včasné výstrahy a kontroly AWACS určeného pro letecké operace.


Generální ředitel mobilního operátora Eurotel Terrence Valeski se chce stát majitelem Českého Telecomu. Telecom se má přitom do konce roku stát jediným vlastníkem Eurotelu. Podle Valeského se obor telekomunikací probouzí z krize a nastal čas k "dobře provedené" privatizaci. "A jestli se vláda rozhodne Telecom s Eurotelem prodat, já bych měl zájem je koupit," cituje jeho slova pondělní Mladá fronta Dnes. Valeski nyní hledá strategické a finanční partnery. Pro svůj plán získal i šest členů vedení Eurotelu. Údajně zvažuje, že by si podíl mohli koupit i řadoví zaměstnanci.


Do Česka stále mohutněji proniká nevyžádaná elektronická pošta, takzvaný spam. Zatímco v dubnu byl podíl reklamní pošty podle odhadů českých internetových firem zhruba 20 procent, nyní se již blíží 30 procentům. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny. Významným důvodem množení spamů jsou podle odborníků kvalitnější programy, které shromažďují elektronické adresy. Tempo růstu nevyžádané reklamy odpovídá celosvětovému trendu. Současný globální podíl spamu přesahuje polovinu veškeré pošty.


Vedení Českého Telecomu se nelíbí slova ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, který minulý týden v tisku kritizoval Telecom za ceny připojení k internetu. Vedení Telecomu Mlynáře obviňuje, že se snaží nepřípustně zasahovat do firemní obchodní politiky. Píšou to pondělní Lidové noviny. Ministr Mlynář chce donutit Telecom, aby zlevnil přístup na internet nebo aby zavedl levné paušální připojení. Například letos v dubnu dal Telecomu ultimátum, aby do konce léta zrychlil nebo výrazně zlevnil připojení k internetu pomocí technologie ADSL. Chce také prosadit zavedení paušálu u takzvaného vytáčeného připojení v ceně do 500 korun měsíčně.


Řada českých škol a knihoven mohla být již dávno a zdarma připojena k internetu. Když se společnost Český mobil v roce 1999 ucházela o licenci na provozování mobilní sítě, nabídla totiž státu, že vynaloží bezmála půl miliardy na zavedení internetu do škol a knihoven. Žádné z příslušných ministerstev však této nabídky nevyužilo, píšou pondělní Hospodářské noviny (HN). Podle cen z roku 1999 byla hodnota investice vyčíslena na 455 milionů korun. Bývalý ministr školství Eduard Zeman, pod jehož vedením ministerstvo zahájilo kontroverzní projekt Internet do škol, HN řekl, že chtěl nabídku Českého mobilu přirozeně využít. "Jenže společnost kličkovala, jak mohla. Nebylo možné se s nimi domluvit," dodal. Podle mluvčího Českého mobilu Igora Přerovského však bylo obtížné se s ministerskými úředníky, kteří měli internet na starosti, vůbec setkat. "Neustále se střídali," uvedl.


Značka Peugeot je čtvrtá nejkradenější v ČR
Čeští řidiči zaplatí v příštích letech za povinné ručení o něco víc peněz než platí nyní. Evropská unie chce v členských zemích u povinného ručení zvýšit minimální limity pojistného plnění. Tyto limity jsou podle některých zástupců EU nedostatečné. Například proto, že škody na majetku z jednotlivých dopravních nehod se neustále zvyšují. Píšou to pondělní Lidové noviny. Úroveň limitů by podle návrhu nové směrnice EU měla činit pro škody na zdraví osob pět milionů eur, tedy asi 160 milionů korun. Pro škody na majetku by měla činit dva miliony eur, tedy asi 64 milionů korun. Podle šéfa Evropské asociace pojišťoven Daniela Schanté by ke sjednocení těchto limitů mělo být stanoveno přechodné období.


Na obec Bublava na Sokolovsku dopadly první důsledky nedokončené stavby aquaparku, kterou obec financovala ze státních dotací. Finanční úřad obestavil obci pozemky a nařídil splátkový kalendář na vrácení první ze tří státních dotací. Píše to pondělní Právo. O tíživé situaci obce informoval na pátečním zasedání zastupitelstva starosta Igor Jirsík. "Včerejším dnem má obec obstavené pozemky a nesmí je prodávat," řekl Jirsík s tím, že veškeré žádosti o koupi pozemků budou pozastaveny. Podle Jirsíka obci od počátku nepatřily ani pozemky, na kterých stojí stavba aquaparku.