Přehled tisku

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (vlevo) a místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje Petr Mareš, foto: ČTK

V Lidových novinách se dočteme, že v Unii svobody-DEU řádí "tajný agent". Postava, jejíž totožnost oficiálně nikdo nezná, rozesílá všem unionistům SMS a e-mailové zprávy, ve kterých je informuje ponejvíce o krocích stranických špiček. Podepisuje se přitom jako Agent 12.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda  (vlevo) a místopředseda vlády pro vědu,  výzkum a lidské zdroje Petr Mareš,  foto: ČTK
V Lidových novinách se dočteme, že v Unii svobody-DEU řádí "tajný agent". Postava, jejíž totožnost oficiálně nikdo nezná, rozesílá všem unionistům SMS a e-mailové zprávy, ve kterých je informuje ponejvíce o krocích stranických špiček. Podepisuje se přitom jako Agent 12. "V pondělí jsme si všichni připomněli výročí 17. listopadu. Podařilo se mi vystopovat kroky předsedy Mareše... Obsah rozhovoru (kromě jiných s exprezidentem Václavem Havlem ) se mi zatím nepodařilo vypátrat, jen vím, že spolu hovořili přes dvě hodiny a předseda Mareš si dal svařák a dort," napsal třeba "Agent 12" členům US-DEU v e-mailu označeném slovem "tajné". Zatímco členové předsednictva US-DEU včetně stranického šéfa Petra Mareše to pokládají za velkou zábavu a důležitý informační kanál, mnoho řadových členů strany si nad tímto postupem klepe na čelo a připomíná, že "na indiány" si hráli naposledy v útlém dětství. Píše deník.


Až dvakrát více jedovaté látky DDT v krvi, než je běžné, mají někteří lidé z Neratovicka, píše Mladá fronta Dnes. Takový je výsledek výzkumu, který provedli hygienici ve třech obcích na Mělnicku. Lékaři vybrali Neratovice, Libiš a Tišice záměrně - jsou totiž v bezprostřední blízkosti chemické továrny Spolana, kde v minulosti odborníci našli v tělech zvířat různé jiné chemické látky. I když lékaři tvrdí, že v těle člověka se DDT usazuje a může způsobit rakovinu, hygienici nepovažují tyto výsledky za nijak alarmující. Myslí si, že výsledky mohou být zkresleny tím, že bylo testováno jen málo lidí. Dohromady odebrali lékaři vzorek krve šedesáti lidem, z každé obce po dvaceti lidech. Tento vzorek pak srovnávali s dvaceti lidmi z Benešovska, které považují za průměrně znečištěné území v republice. Píše deník.


Prezident Václav Klaus vetoval první zákon z balíčku reformy veřejných financí. Informují Lidové noviny. Novela, kterou prezident odmítl podepsat, měla zvýšit živnostníkům zdravotní pojištění. Podle Klause by navrhované zvýšení vyměřovacího základu pro výpočet zdravotního pojistného ze současných 35 na 50 procent ze zisku jen zhoršilo postavení živnostníků. Současnou kritickou situaci by také nevyřešilo. Prezidentovo veto přivítali nejen živnostníci, ale i ekonomové. O zákonu bude znovu hlasovat Poslanecká sněmovna. Píší Lidové noviny.


Vladimír Špidla při přestávce zasedání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu,  foto: ČTK
Deník Právo komentuje parlamentní druhé čtení ke státnímu rozpočtu. Především nespokojení poslanci opozičních stran ODS a KSČM využili druhého čtení státního rozpočtu, aby požadovali dodatečné přesuny desítek a stovek miliónů z vládní rozpočtové rezervy na různé místní akce většinou ze svých volebních obvodů. Jednalo se zejména o ty poslance, jejichž návrhy nedostaly podporu klíčového rozpočtového výboru. Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) navíc oznámil Sněmovně, že si bere za své všech 132 návrhů veřejnosti v rozsahu stamiliónů korun, které v průběhu roku předkládali především starostové obcí a které rozpočtový výbor neschválil, a bude požadovat, aby se o nich hlasovalo. Spokojeni s rozpočtem nejsou ale ani někteří poslanci ČSSD, zejména ze severních Čech, kteří rozhodnutím rozpočtového výboru nedostali tolik, kolik si pro své návrhy či kraje představovali. Píše Právo.


Mladá fronta Dnes mepotěšila maminky s dětmi. Ti to někde budou mít do nemocnice o mnoho kilometrů dál. Ministerstvo zdravotnictví navrhlo zrušit do roku 2006 řadu dětských oddělení, dohromady 1639 lůžek ze současných 7053. MF DNES se včera navíc podařilo získat první verzi návrhu se seznamem dětských oddělení, jež by mohla být "na odstřel". Je jich 46. "Dětských lůžek je nadbytek, porodnost klesá," vysvětlil mluvčí ministerstva Mario Böhme. Dětská oddělení jsou využita v průměru z 68 procent. Návrh není konečný a mnozí ředitelé proti němu protestují. Píše deník.