Přehled tisku

nakupovani8.jpg

Víc než čtvrtina lidí se obává zdražování v příštím roce. Růst cen spotřebitele skutečně čeká, nejprve v lednu a poté v květnu, a to hlavně kvůli růstu DPH a spotřebních daní. V květnu navíc ČR vstoupí do Evropské unie a řada občanů si tento krok spojuje právě s vyššími cenami. S odvoláním na výsledky průzkumu agentury SC&C to píše úterní Mladá fronta Dnes.

Víc než čtvrtina lidí se obává zdražování v příštím roce. Růst cen spotřebitele skutečně čeká, nejprve v lednu a poté v květnu, a to hlavně kvůli růstu DPH a spotřebních daní. V květnu navíc ČR vstoupí do Evropské unie a řada občanů si tento krok spojuje právě s vyššími cenami. S odvoláním na výsledky průzkumu agentury SC&C to píše úterní Mladá fronta Dnes. "Obava lidí ze zdražování je pochopitelná a hodně souvisí se vstupem země do Evropské unie. Lidé přesně nevědí, co od toho mají čekat, protože nemají s takovou událostí zkušenosti," cituje deník socioložku Janu Hartmanovou z SC&C. Řada lidí z obavy před růstem cen proto vyrazila již nyní do obchodů a nakupuje do zásoby, informuje deník. Podle průzkumu SC&C se téměř 17 procent lidí v příštím roce bojí ztráty zaměstnání, obavy ze zdravotních potíží má téměř 13 procent lidí. Vstupu do EU se bojí zhruba každý desátý člověk, těší se na něj naopak šest procent lidí. Zhruba každý dvacátý neskrývá obavy z politické situace. V příštím roce se nejvíc lidí těší na dovolenou, uvedl to každý pátý dotázaný. "Člověka děsí všechno nejisté a jistá je jen minulost," připomíná komentátor listu. Tvrdí dále, že žijeme v jednom z nejlepších období české historie a občasný politický nebo ekonomický výkyv nahoru či dolů na tom nemůže nic změnit. Chválit staré časy a budoucnosti se obávat mají Češi ve zvyku, připomíná Mladá fronta Dnes.


Komentář deníku Právo hodnotí uplynulý rok z pohledu tuzemské politiky. Český lev se podle komentátora snažil využít výhod džungle i pohodlí zoologické zahrady. Autor zmiňuje válku v Iráku, ke které se česká diplomacie postavila váhavě a rozpačitě. I polní nemocnici, kterou jsme do Iráku poslali, jsme poté zase stáhli, připomíná. Dalším příkladem je podle Práva reforma veřejných financí. Útok na šedou ekonomiku má vyvážit koncepce důchodové reformy. Také v Evropě se Česká republika postavila mezi znesvářené strany a snaží se vyvažovat. Na jedné stojí Poláci a Španělé, proti nim Němci a Francouzi, připomíná komentátor. Podobně jako čeští politikové se však chovají i voliči, kteří dávají vysoké preference ODS a KSČM, všímá si Právo.

Politické strany splývají voličům přes své rozdílné názory v jednotvárnou šeď, píšou Lidové noviny. Roste proto počet nespokojených. Důvodem není nedostatek programové nabídky, leč její průnik do praxe. Strany mají ještě podle komentátora listu šanci strhnout své bývalé přívržence zpět. Jinak se rýsuje šance pro nově vznikající uskupení. Jedno takové zakládá i bývalý unionista Radoslav Štědroň.


Novela zákona o pozemních komunikacích navrhuje zvýšení pokut pro neukázněné chodce z dosavadního maxima 1000 korun na trojnásobek, informuje deník Právo. Odpadne také možnost, aby mohl policista chodci za špatné přecházení vozovky pouze domluvit. Návrh zákona výrazně zpřísňuje tresty také pro řidiče, připomíná list. Pokud řidič neumožní chodci na přechodu nerušeně a bezpečně přejít, nebo když před přechodem nezastaví, měl by podle návrhu zaplatit pokutu 2500 až 5000 korun, píše Právo. Návrh zákona vypracovalo ministerstvo dopravy a nyní je v legislativní radě. Vláda ho projedná zřejmě do konce ledna a nabýt účinnosti by měl od 1. července 2004, uvedl pro deník náměstek ministra dopravy Jiří Kubínek.


Ekonomické zpravodajství deníků si všímá povánočního náporů zákazníků v obchodech a stavebních spořitelnách. Reforma přichází, lidé si dělají zásoby, Česko má strach z vlny zdražování, spoření láká tisíce lidí denně, stojí na titulních stránkách. Například podle Mladé fronty Dnes již nakupují zákazníci u čerpacích stanic benzin do kanystrů. Snaží se ušetřit i za telefonování, které kvůli vyšší dani z přidané hodnoty podraží. Mobilní operátoři zaznamenávají enormní nárůst dobíjení karet do mobilních telefonů. Podle informací LN mají výrobci alkoholu vyprodáno a nestačí doplňovat zásoby. Zákazníkům se podle Lidových novin vracejí staré návyky. "Rozkřiklo se, že od prvního bude zdražený benzin, takže ho nanosíme v konvích do vany. Chování z časů reálného socialismu se vrátilo v éře Špidlova nereálného kapitalismu. Nereálného v tom, že rozmařilé sociální projekty nezaplatí ani desateronásobná daň za kuřivo a alkohol," míní LN. Kupování do zásoby za hotové je proti smyslu ekonomiky nákupu na dluh, tak běžné v této zadlužené době. "Jenže člověk má při tom krásný pocit, že vládu doběhl. Taky pocit naprosto, ale opravdu nereálný. Tak sáhněme si do zásob a připijme si na zdraví," uzavírá Ondřej Neff v sloupku LN.


Bývalý člen US-DEU Radoslav Štědroň se pokouší založit novou politickou stranu, informují dnešní Lidové noviny. Štědroň opustil US-DEU poté, co na únorovém sjezdu neuspěl s návrhem, aby strana vystoupila z vládního kabinetu. Nyní sbírá podpisy potřebné pro založení nového uskupení, které nazval Strana práce, píše list. Stranu zakládá spolu s někdejším místopředsedou DEU Janem Heglasem z Olomouce. Podpisy, kterých potřebují k registraci strany tisíc, sbírají od letošního září. Zatím jich mají přes pět set. Štědroň zvolil podle LN netradiční postup a oslovoval i cestující v rychlíku z Prahy do Ostravy. Štědroň předpokládá, že se podaří v následujícím roce stranu založit a její zástupci již budou kandidovat v nadcházejících senátních a krajských volbách. "Bude to strana manažerského typu, oslovíme především odborníky. Ti by měli vést zemi," přiblížil pro Lidové noviny. Podle listu se mu přihlásili i někteří členové US-DEU.