Přehled tisku

Německý kancléř Gerhard Schröder (vpravo) a český premiér Vladimír Špidla, foto: ČTK

Tisk se v komentářích zamýšlí mimo jiné nad česko-německými vztahy a nad dnešní schůzkou představitelů Německa, Francie a Británie. Premiér Vladimír Špidla a německý kancléř Gerhard Schröder v úterý v Berlíně znovu potvrzovali dobrou úroveň česko-německých vztahů. Jenže ani nejlepší vztahy v historii obou zemí nemohou zastřít vzájemné spory, píše Mladá fronta Dnes (MfD). Například problém sudetských Němců nezmizel a nezmizí ani po vstupu České republiky do Evropské unie, připomíná.

Německý kancléř Gerhard Schröder  (vpravo) a český premiér Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Tisk se v komentářích zamýšlí mimo jiné nad česko-německými vztahy a nad dnešní schůzkou představitelů Německa, Francie a Británie. Premiér Vladimír Špidla a německý kancléř Gerhard Schröder v úterý v Berlíně znovu potvrzovali dobrou úroveň česko-německých vztahů. Jenže ani nejlepší vztahy v historii obou zemí nemohou zastřít vzájemné spory, píše Mladá fronta Dnes (MfD). Například problém sudetských Němců nezmizel a nezmizí ani po vstupu České republiky do Evropské unie, připomíná.

Nad schůzkou tří státníků se zamýšlejí rovněž Lidové noviny (LN). Takzvaná "velká trojka" chce jednat o všem, čím žije EU. "Její doporučení pro finanční, školskou či bezpečnostní politiku nicméně nebudou z dlouhodobého hlediska tak důležitá jako to, zda se tři mocnosti budou trvale snažit vnucovat svou vůli celé EU," píše autor komentáře. Trojka odmítá tvrzení některých dalších zemí, že vytváří evropské direktorium, jako absurdní. V nynější podobě je sice poměrně nestabilní. Čtyř- a víceúhelník, například s Itálií, by se ale mohl stát projekční kanceláří, kde se rodí plány nové unie, domnívá se komentátor. "Pak by už obavy z 'direktoria' nebyly vůbec absurdní a žerty o politické polygamii by se neposlouchaly tak lehce jako nyní," píše.


HN se zamýšlejí nad problematikou domácího násilí. "Jsme údajně vyspělá, civilizovaná společnost, přesto zhruba 38 procent žen má zkušenost s násilím - ať už fyzickým nebo psychickým - ze strany partnera. A téměř stejný počet žen čelil někdy v životě násilí páchanému jiným mužem než partnerem," píše autorka komentáře. Nemalá část žen považuje násilné incidenty za něco, co se prostě stává. To je z velké části důsledek opakovaných mýtů, kterými je toto téma stále obklopeno, domnívá se komentátorka. I z tohoto důvodu je podle ní prospěšná debata, která se rozpoutala koncem loňského roku kolem zákona o domácím násilí a o sexuálním obtěžování na pracovišti. "I když byla mnohdy právě jen přehlídkou zakořeněnosti oněch mýtů," dodává. Pouhá existence těchto dvou zákonů však neznamená vyřešení problému násilí na ženách. "Až se stane normálním, že násilí - na komkoli - není normální, pak budou o něco účinnější i zákony," zdůrazňuje.


K odchodu největšího amerického výrobce letadel Boeing ze zbrojovky Aero Vodochody se dnes vrací deník Právo. Popisuje historii vstupu Boeingu do Aera a dává to zejména do politických souvislostí. Konstatuje, že Boeingu se každopádně v naší zemi beze zbytku podařilo využít toho, co mu mocensko-politické poměry v době mezi Klausovou a Zemanovou vládou umožňovaly. Jejich součástí byl podle komentátora i silný vliv Clintonovy ministryně zahraničí Madelaine Allbrigtové na prezidenta Václava Havla, který, jak píše, byl v té době velmi důležitým činitelem při všech klíčových rozhodnutích. Byla to tedy nejen některá ministerstva, ale také Hrad, kdo silnému zahraničnímu tlaku podlehli, píše.


Prodej chemické skupiny Unipetrol se podle Mladé fronty Dnes komplikuje. Zájemci o její koupi si u státního Fondu národního majetku oficiálně stěžují, že nedostali při prověrce ve firmě dostatek informací, na základě kterých chtějí dát státu své nabídky, píše. "Souhlasíme s názorem investorů, že Unipetrol nedodal dostatek potřebných údajů. Budeme prostřednictvím zástupců státu v dozorčí radě firmy tlačit na vedení, aby věc napravilo," reagoval místopředseda fondu Pavel Kuta.


Jiří Kajínek,  foto: ČTK
U Krajského soudu v Plzni již byl vybrán předseda senátu, který bude rozhodovat o dalším osudu Jiřího Kajínka. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN). Soud by měl rozhodnout o případné obnově řízení, o kterou požádal Kajínkův advokát. V podobných případech obvykle rozhoduje tentýž senát, který vynesl rozsudek. V Kajínkově kauze to ale nebylo možné, protože se předseda původního senátu Pravoslav Polák z dalšího projednávání vyloučil. Najít soudce, který by se případem mohl zabývat, nebylo podle předsedy soudu Pavla Jaroše jednoduché. Většina soudců totiž měla s případem něco společného, řešili například Kajínkovu vazbu. Nakonec byl vybrán soudce Tomáš Boučka, píšou LN.


Obětí nějakého násilného skutku se během svého života stalo 59 procent žen. Vyplývá to z průzkumu Sociologického ústavu Akademie věd a Karlovy univerzity, o němž informují dnešní Hospodářské noviny (HN). Průzkum potvrdil dosavadní studie o domácím násilí, podle kterých třetina žen trpí násilnostmi svých partnerů. Zjistil také, že pětina žen byla napadena cizím mužem, pětina kamarádem a desetina příbuzným. Asi 20 procent žen zažilo útok partnera i někoho jiného, píšou HN. Na dotazníky odpovídalo 1980 žen. Vědci zároveň zjišťovali, jakým způsobem byly ženy napadeny. "Tvrdší útoky s vážnějším dopadem na zdraví jsou od partnerů, u jiných mužů převažuje sexuální agrese," řekl listu Jiří Buriánek z Karlovy univerzity.


Úspěch na scéně i v zákulisí zažil v úterý večer v pařížské Opeře slavný český choreograf žijící v Nizozemsku Jiří Kylián. Nejprve sklidilo velký potlesk pásmo tří jeho kreací, mezi nimiž byla i jedna světová premiéra, a pak převzal z rukou ředitele divadla Huguesa Galla insignie rytíře prestižního francouzského Řádu čestné legie. Hugues Gall při předávání řádu připomněl, že Kylián spolupracuje s pařížskou Operou už 15 let a že toto divadlo uvedlo už pět jeho baletních kreací. Šestou bylo úterní premiérové představení baletu nazvaného Il faut qu'une porte... (Dveře se musí...), který je inspirován obrazem malíře francouzského rokoka Jeana-Honoré Fragonarda. Mladý muž na něm zavírá (nebo - podle Kyliána - otvírá?) závoru dveří a dívka se mu v tom snaží zabránit. Pro Kyliána je to příležitost ke studii vztahů mezi mužem a ženou. Kylián toto dílo vytvořil na objednávku pařížské Opery.


Kulku ve výhružném dopise dostal v úterý přímo do své kanceláře ve sněmovně poslanec a předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček (ČSSD). Informuje o tom dnešní Právo. Křeček listu řekl, že incident považuje za výsledek nenávistné atmosféry rozpoutané kolem regulace nájmů. Dopis s kulkou prošel bez problémů ochranou sněmovny, jejíž stvrzovací razítko stojí na obálce, píše Právo. Křeček o něm již informoval ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD). Ministr potvrdil, že se případem bude zabývat policie. "Nevím, jak je možné, že tato věc prošla parlamentní kontrolou, ale faktem je, že se vždycky na rentgenu zkoumá to, co by mohlo být nebezpečné. Samotná kovová kulka, to je nepříjemné z hlediska obsahu, ale nemělo by to být samo o sobě nebezpečné," řekl Gross deníku. Ministr je přesvědčen, že kdyby byla poslána nábojnice s kulkou, rentgenovou kontrolou v parlamentu by neprošla.


Sazka se podle dnešních Hospodářských novin rozhodla od půli března zvýšit ceny sázek u nejrozšířenějších her Sportka a Šťastných 10. Ke zdražení sahá v době, kdy obtížně hledá zdroje k financování stavby své haly, v níž se v Praze bude hrát hokejový šampionát, píšou. "Už jsme získali povolení ministerstva financí," potvrdil deníku mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. O kolik se zvýší cena jedné sázenky od poloviny března ale odmítl uvést. Důvodem zdražení je podle Sazky růst daně z přidané hodnoty.