Přehled tisku

Jarek Nohavica, foto: ČTK

Víkend kromě cen Alfréda Radoka přinesl také hudební ceny Anděl. Do Síně slávy vstoupil písničkář Jarek Nohavica. Deníku Právo na otázku zda do ní vstupuje připraven, řekl: "Vcházel jsem tam s trémou, protože samozřejmě vím, kdo všechno tam sedí kolem stolu a kdo tam na mě čeká. Jsem si vědom toho, že jako nejmladší budu muset chodit pro pivo a dělat rajóny."řekl Nohavica Právu.

Jarek Nohavica,  foto: ČTK
Víkend kromě cen Alfréda Radoka přinesl také hudební ceny Anděl. Do Síně slávy vstoupil písničkář Jarek Nohavica. Deníku Právo na otázku zda do ní vstupuje připraven, řekl: "Vcházel jsem tam s trémou, protože samozřejmě vím, kdo všechno tam sedí kolem stolu a kdo tam na mě čeká. Jsem si vědom toho, že jako nejmladší budu muset chodit pro pivo a dělat rajóny."řekl Nohavica Právu. Skupinou roku se stal Kabát, který se za 15 let existence proměnil z pivní kapely v uznávanou mainstremovou formaci. Její zpěvák Josef Vojtek deníku řekl: "Neděláme to pro nějaké ceny, děláme to pro lidi. Oni chodí, žijou, bigbít se hraje a to je to největší ocenění. Sošky andělů jsou sice hezké, ale vyprodat sportovní halu je hezčí."


Dva týdny po schválení státní energetické politiky přišlo Ministerstvo průmyslu a obchodu s nápadem postavit nové přečerpávací vodní elektrárny, o kterých se koncepce vůbec nezmiňuje. Píšou to pondělní Hospodářské noviny. "Přečerpávací stanice, to není výroba, ale jakási akumulace energie," zdůvodnil podle HN náměstek ministra průmyslu Martin Pecina, proč se přečerpávací elektrárny v koncepci neobjevily. V tuzemsku jsou zatím dvě elektrárny tohoto typu, a to v Dalešicích u Dukovan a v Dlouhých stráních v Jeseníkách. Stavbou dalších přečerpávacích elektráren by se naplnila vize, podle které by páteř české energetiky tvořila po roce 2020 jaderná a vodní energetika. Podle deníku ČEZ rovněž zvažuje možnost dostavět slovenskou jadernou elektrárnu Mochovce a část elektřiny dovážet do ČR. Firma však musí nejprve uspět v privatizaci Slovenských elektráren, kterým Mochovce patří. Podle náměstka ministra průmyslu a zároveň člena dozorčí rady ČEZ Martina Peciny se přesto počítá se stavbou jaderných zdrojů v ČR. Výstavba dvou českých bloků by se však mohla oddálit.


Čeští pozorovatelé v Evropském parlamentu se stanou na krátkou dobu řádnými europoslanci. Poslanci a senátoři, kteří jako pozorovatelé působí, budou zastávat novou funkci jen v období mezi 1. květnem a červnovými volbami do EP. Pravidla Evropské unie totiž nepřipouští, aby členský stát neměl v parlamentu zastoupení, píšou dnešní Lidové noviny. Stejně bude postupovat většina přistupujících zemí. Vlastní schůze EP, které se budou účastnit prozatímní europoslanci, bude trvat pouze čtyři dny. Hlasovat se na ní bude o nových eurokomisařích z přistupujících zemí.


Více než 46 procent občanů odmítá vyslání českých vojáků na ochranu olympijských her v Aténách, pokud by tuto akci měla financovat Česká republika. Těsná většina dotázaných také podpořila stažení našich bezpečnostních složek z Iráku. Vyplývá to z průzkumu, který pro dnešní Lidové noviny (LN) připravila agentura SC&C. Souhlas s tím, aby vláda vyslala na letní olympijské hry specialisty z chemické roty a tuto misi také financovala, vyjádřilo 38 procent z 640 respondentů. * Účastníci výzkumu také odpovídali na to, zda by Česká republika měla po vzoru Španělska stáhnout z Iráku své policisty, kteří pomáhají školit tamní bezpečnostní složky. Kladných odpovědí bylo v tomto případě těsně pod 40 procent. Pro jejich setrvání se vyslovilo 37,4 procenta.


Deník Právo zveřejnil polemiku ministryně zdravotnictví Marie Součkové k zákonu o zdravotnických registrech, který nedávno kvůli možnému zneužití dat vrátil prezident Václav Klaus do sněmovny. Součková upozorňuje, že současný zákon umožňuje uchovávat data o zdravotním stavu pacienta pouze v rámci jednoho zařízení. To se nemusí vyplatit, pokud někoho postihnou potíže daleko od domova. Ještě větší nebezpečí hrozí podle Součkové kvůli tomu, že nebude možné shromažďovat velice cenné statistické informace o stavu populace. Ty jsou klíčové zejména pro prevenci, míní Součková. Registry jsou podle ní pro prevenci natolik důležité, že se vyplatí věnovat energii a prostředky kvalitnímu zabezpečení dat proti zneužití, píše ministryně Právu.


Výraznou část emise dluhopisů Sazky určených na financování stavby haly Sazka Arena skoupí manažeři této emise: mezinárodní investiční banka Credit Suisse First Boston (CSFB) a česko-slovenská společnost Penta Finance. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny, kterým to potvrdil spolumajitel a ředitel Penta Finance Marek Dospiva. Sazka vydá dluhopisy v objemu téměř šest miliard korun. "Jak my, tak Credit Suisse upíšeme výraznou část objemu celé emise. Jelikož se jedná o soukromou transakci, nemohu blíže specifikovat, o jakou část se bude jednat," potvrdil HN Dospiva. Připustil pouze, že nepůjde o nadpoloviční část dluhopisů.


V přestupkovém zákoně je sporné znění paragrafu, který upravuje překročení nejvyšší dovolené rychlosti, píše Právo. Chybná formulace je v předpise od roku 2001, kdy vstoupil v platnost zákon o provozu na pozemních komunikacích. Ustanovení zůstalo v zákoně omylem, neboť bylo vázáno na takzvaný bodový systém, který ale nebyl schválen. Nápravu by měla sjednat novela silničního zákona, která je nyní v Poslanecké sněmovně. Sporný paragraf stanoví: "Přestupku se dopustí ten, kdo jako řidič motorového vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním zákonem nebo dopravní značkou o více než 30 km/h v obci nebo o 50 km/h mimo obec," cituje Právo. Zákon o pozemních komunikacích však zároveň jasně stanoví povolené rychlosti. Někteří právníci se domnívají, že by se pokuty za překročení rychlosti mohly dostat až před soud. Politici i policie zpochybnění zákona odmítají, informuje list.


O Unii svobody-DEU ztratili zájem sponzoři. Strana v loňském roce získala pouhých 126 tisíc korun, informují Hospodářské noviny. Vládní ČSSD i opoziční ODS získaly v loňském roce o sponzorů každá po deseti milionech korun. Strany budou letos peníze potřebovat, protože je čeká kampaň k trojím volbám, připomíná list. "Není to samozřejmě dvakrát dobrá situace, ale nějak to vyřešíme," konstatoval v HN předseda US-DEU Petr Mareš. "Příští týden rozešleme dopisy sponzorům z let minulých i lidem, kteří již dříve vyjádřili svoji ochotu nám pomoci a poprosíme je, jestli by nám přece jen nebyli ochotni přispět," vysvětlil. Nepřízeň sponzorů podle listu zřejmě souvisí s klesajícími preferencemi strany. Unionisté ji zdůvodňují také přísnými podmínkami pro přijetí darů. Strana zveřejňuje všechny údaje o sponzorovi a v minulosti některé dary kvůli pochybám, zda nemají být protislužbou, odmítla.