Přehled tisku

Situace v Afghánistánu, foto: ČTK

České deníky například sledují, jak se změnila bezpečnostní situace v republice po madridské tragédii. Ani pro Čechy neexistuje větší nebezpečí než terorismus, uvádí například Mladá fronta Dnes. Lidé častěji sledují zpravodajství, pečlivěji si vybírají dopravní prostředky, mění plány na dovolenou a méně důvěřují cizincům. Podle aktuálního průzkumu, který pro list zpracovala agentury Median, se přes padesát procent našich občanů bojí o své blízké víc než před krvavými atentáty v Madridu.

Situace v Afghánistánu,  foto: ČTK
První skupina příslušníků speciálních sil z Prostějova odletěla ve čtvrtek utajovaně a za nejpřísnějších bezpečnostních opatření z vojenského letiště v Přerově do Afghánistánu - informuje o tom deník Právo. Vojáci mají v rámci akce Trvalá svoboda pomáhat v afghánských horách s hledáním bojovníků bývalého vládního hnutí Tálibán a teroristické sítě Al-Káida. Obrovský bílý letoun An-124 podle listu odstartoval z přerovského letiště přibližně ve 14:20. Vojáci byli v té době na palubě už víc než hodinu. Jejich přesný počet ale není znám, protože armáda odmítla zveřejnit jakékoliv podrobnosti. Podle odhadu Práva jich byla asi polovina 108členné jednotky. Letištní plocha přerovského letiště je dobře pozorovatelná ze silnice z Prostějova a Tovačova a obří letoun tam nemohl uniknout pozornosti. Na křižovatce v předměstí Přerova proto už dlouho postávali diváci a sledovali dění na letišti, dodává deník Právo.


Českým fotbalem otřásá závažná aféra. Existuje podezření, že si klub z Ostravy koupil výhru v prvoligovém zápase v Plzni. Pokud by se korupce prokázala, byl by to nevídaný skandál, jaký český sport nezažil. Ostravu, vedoucí tým ligy, by to zřejmě zastavilo v cestě za titulem. Mohla by být dokonce s Plzní vyřazena ze soutěže. Píše Mladá fronta Dnes. Baník spojení s korupcí razantně odmítá. "Je to absolutně vyloučeno," uvedl jeden z šéfů, Vojtěch Flégl. Klub se rozhodl bránit soudně. Fotbalová Ostrava je na nohou, fanoušci si myslí, že jde o komplot proti klubu, jemuž konkurence nepřeje titul. Podle čtvrteční zprávy Deníků Bohemia měl nejmenovaný fotbalista Plzně převzít od zástupce Ostravy 750 tisíc korun za to, že jeho tým s Baníkem prohraje. Vše se mělo odehrát 15. března, dvě hodiny po zápase v plzeňském baru Maxim. Korupci měla náhodou natočit skrytá kamera. Tu prý do podniku nainstalovala policie sledující drogové dealery.

Existuje takový záznam? Neví o něm ministr vnitra Stanislav Gross ani lidé z policejního prezidia. "Prošetřujeme to, ale nic nenasvědčuje, že by kazeta existovala," uvedl mluvčí prezidia David Kubalák. I šéf národní protidrogového centrály Jiří Komorous tvrdí: "Nic jsme nenatáčeli."

Situace je zajímavá i tím, že Sparta, která je v lize sedm bodů za Baníkem, je majetkově propojena s vydavatelem Deníků Bohemia. Vlastimil Košťál je šéfem Sparty i předsedou dozorčí rady vydavatelství. Může to mít s aférou spojitost? "Co tím myslíte? Že jsem nějaký syn pana Košťála?" reagoval pobouřeně ředitel vydavatelství Vladimír Poříz, dočetli jsme se z Mladé fronty Dnes.


Lidové noviny píšou, že vláda je ve válce s generálním ředitelem Sazky Alešem Hušákem. Politiky rozzlobilo Hušákovo prohlášení, že si nepřeje, aby se na slavnostním otevření víceúčelové haly Sazka Arena objevil premiér Vladimír Špidla. Ministryně školství a tělovýchovy Petra Buzková chce reagovat dopisem akcionářům Sazky, ve kterém je vyzve, aby Hušáka buď donutili k omluvě, nebo odvolali. To samé požadují i další politici. Ministři také naznačují, že zůstane-li Hušák ve funkci a premiérovi se neomluví, může to mít pro Sazku do budoucna negativní důsledky při jednáních se státem. Podle Lidových novin navštíví z vrcholných politiků halu Sazka Arena zřejmě jen prezident Václav Klaus, který slíbil, že ji otevře.


Český důchodový systém je neudržitelný a vládní návrh reformy nedokáže problémy vyřešit - právě to podle Hospodářských novin už brzy našim politikům vzkáže světová Organizace pro hospodářský rozvoj. A přidá radu: Nespoléhejte na švédský model fiktivních účtů. Místo toho motivujte lidi, aby si spořili na soukromé účty. Zároveň je přesvěčte, aby se smířili s tím, že penze od státu budou klesat. Zprávu o trvale udržitelném rozvoji v Česku se OECD chystá oficiálně vydat v příštích týdnech. Hospodářské noviny mají k dispozici její první verzi.


Se vstupem do Evropské unie si Češi podle Mladé fronty Dnes začnou i v obchodech užívat rozmach služeb, pro které dosud chodili hlavně do bank. Půjčky, kreditní karty a pojištění jim totiž začnou ve velkém nabízet nejen finančníci, ale i prodejci potravin či mobilní operátoři. Podle expertů budou naše banky následovat své evropské konkurenty, kteří se už naučili těžit z toho, že zákazníkům vyhovuje pohodlí, kdy si zařídí všechno na jednom místě.

Lidové noviny informují o tom, že pražská fakultní nemocnice na Bulovce v nejbližší době otevře speciální zubní ordinaci. Stomatolog tam bude jen pro pacienty s vysoce rizikovými infekcemi, jako jsou především HIV pozitivní, ale také lidé nakažení hepatitidami B a C, tuberkulózou nebo syfilidou. Ordinace u nás bude jediná svého druhu a měla by fungovat také jako školicí a výukové středisko pro ostatní stomatology. Právě zubaři jsou totiž potenciálně nejvíce ohroženi, když ošetřují HIV pozitivního pacienta a nevědí o tom. Zároveň mají často šanci dosud neregistrovaného nositele viru HIV odhalit. Můžou k tomu napomoci změny v ústní dutině, které se často objevují coby sympton přítomnosti viru v těle, píšou Lidové noviny.