Přehled tisku

kubiniy_mares.jpg

Pondělní deníky komentují kroky ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho. Vyjadřují se k jeho kritice Všeobecné zdravotní pojišťovny a k odvolání Karla Filipa z pozice ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny -IKEM.

Pondělní deníky komentují kroky ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho. Vyjadřují se k jeho kritice Všeobecné zdravotní pojišťovny a k odvolání Karla Filipa z pozice ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny -IKEM. Komentátor Lidových novin připomíná fakt, že IKEM pod vedením ředitele Karla Filipa hospodařil bez problémů a ve své práci dosahoval "pozoruhodných výsledků". "Pokud by se mělo mluvit o vlajkové lodi českého zdravotnictví, IKEM by byl jistě jedním z kandidátů pro tento titul," píše deník a soudí, že "změnou ve vedení po všech stránkách skvěle fungující instituce ministr Kubinyi nevzbudil důvěru ve své reformní snahy."

Mladá fronta Dnes se vyjadřuje ke Kubinyiho kritice VZP. Pozastavuje se nad tím, že Kubinyimu jako ministrovi na pojišťovně vadí to, co jako poslanec schvaloval. O hospodaření VZP se na druhé straně deník vyjadřuje také kriticky. Zároveň hodnotí i systém pojištění v České republice. "V takřka bezplatném zdravotnictví a nyní i stoprocentním přerozdělování vybraných peněz si pojišťovny nemohou něčím významným v léčebném servisu konkurovat. Výsledek: pojišťovny utrácejí peníze za drobnosti pro zdravé lidi - a to vesměs ne jako bonus za péči o vlastní zdraví, ale především jako odměnu za účast. Pojištění je tak obyčejnou daní a pojišťovny víceméně pouhými přerozdělovači," domnívá se Mladá fronta Dnes.


Komentáře Práva se věnují situaci uvnitř ČSSD. První směr uvnitř strany se podle deníku hlásí k hodnotám propagovaným bývalým premiérem Milošem Zemanem. Tato frakce, která zatím postrádá lídra, by mohla do budoucna uvažovat o menšinové vládě za podpory komunistů. V ekonomické oblasti by spoléhala na zvyšování přímých daní, kde by zvýhodnila své voliče, lidi s nižším vzděláním a slabším sociálním postavením. "V evropském kontextu by se mohla sblížit s hledači levicového modelu, kterým nevyhovuje současná podoba ČSSD, ale ke komunistům se blížit nechtějí," píše deník. Druhou alternativou je skupina kolem premiéra Vladimíra Špidly. Ta má lídra, ale postrádá stoupence. Špidla nechce spolupracovat ani s komunisty, ani s ODS, opustil ideu zvyšování přímých daní a neuznává tezi, že rozhodujícími voliči ČSSD jsou nejchudší a málo vzdělaní lidé. Rozumí si s evropskými sociálně demokratickými reformátory, především z německé SPD. Třetí možnost směřování ČSSD podle Práva naznačil ministr vnitra Stanislav Gross, druhý kandidát na předsedu strany. "Vyznává styl, který ho učinil oblíbeným: nikdy neříká ano či ne," píše Právo. Gross tak nezaujímá jasný postoj před volbami vůči možnému spojenectví s jinou stranou. V mocenské politice je podobný Zemanovi a mohl by získat hlasy jeho stoupenců. Pro evropskou scénu by byl vhodným typem politika, pokud by se ČSSD rozhodla sblížit s demokratickou pravicí.


Neznámí pachatelé se již potřetí vloupali do takzvaného vládního domu v Praze-Řepích, ve kterém bydlí někteří ministři a důležití úředníci. V pondělí 3. května vykradli byt úředníka ministerstva financí Josefa Svobody, bratra ministra zahraničí. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Josef Svoboda, který na ministerstvu financí řídí odbor finanční kontroly veřejné správy, přišel o počítačovou techniku, obrazy a šperky. Celková škoda činí téměř 180.000 korun. "Odešel jsem do práce před sedmou ráno a tu krádež jsme zjistili ve tři čtvrtě na jednu odpoledne," řekl Svoboda Mladé frontě Dnes. Podle policie se jedná v krátké době již o třetí případ vloupání do vládní ubytovny. V únoru byla vykradena exministryně zdravotnictví Marie Součková, která přišla o věci v hodnotě 80.000 korun, před necelým měsícem se pachatelé vloupali do bytu ředitele úřadu ministra pro místní rozvoj Antonína Liberdy. Ten však odmítl případ jakkoliv komentovat. "Teprve se shromažďují informace. Poslední případ je velmi čerstvý. Zatím se nedá říci, že by vloupání měla na svědomí organizovaná skupina lidí. Způsob provedení nemá společné prvky," řekla Mladé frontě Dnes policejní mluvčí.


Vlajky deseti nových zemí Evropské unie u budovy Evropského parlamentu ve Štrasburku,  foto: ČTK
K volbám do Evropského parlamentu se chystá jít jen polovina voličů. Lidové noviny upozorňují, že z nejnovějšího průzkumu Evropské unie vycházejí obyvatelé Česka jako euroskeptici. Volit chtějí jít pouze 4 lidé z 10. Pro Evropskou unii navíc není příjemné zjištění, že mezi obyvateli starých i nových členských států přibylo pesimistů. Postoj velké části voličů se dá shrnout do jednoho slova - apatie. Navíc jen třetina voličů je rozhodnuta jít k volbám "najisto", píší Lidové noviny.

Ve volbách do Evropského parlamentu by zvítězila ČSSD s necelými 30 procenty hlasů. Získala by tak sedm až devět mandátů. Vyplývá to z průzkumu, který pro ČSSD vypracovala mezinárodní společnost Burson-Marsteller. Informuje o tom pod titulkem Kouzla s čísly potěšila sociální demokraty deník Právo. Druhá ODS by s 27 procenty dostala osm mandátů, třetí komunisty by volilo 20 procent lidí, a měli by tak nárok na pět křesel v EP. Čtvrtí by byli lidovci s 13 procenty, za které by získali tři až čtyři mandáty. Ve volbách by ještě uspěli zelení s 5,3 procenty hlasů - v EP by tak mohli mít až dva zástupce. Podle mluvčí ČSSD je průzkum součástí projektu, který objednala Evropská unie a který zahrnuje všechny členské země. Autoři průzkumu v něm neoslovili žádné vzorky voličů a spokojili se jen se statistickou metodou a s odvozováním výsledků od posledních národních parlamentních voleb. Přesto tvrdí, že takto zvolený model předpovídá výsledky evropských voleb s 92procentní přesností a s průměrnou chybou u každé politické strany do dvou procent, cituje deník Právo.


Umučení Krista
Nejdříve zhlédl kontroverzní film Umučení Krista, poté spáchal sedmnáctiletý středoškolák v modřanské rokli sebevraždu. Píše to Mladá fronta Dnes. Mluvčí policie Iva Knolová potvrdila, že policie prověřuje, do jaké míry mohl film přispět k mladíkově smrti. "Je to jen jedna z verzí. Pravý důvod, proč šel student do kina a pak ukončil svůj život, se asi už podle všeho nedozvíme. Žádný dopis po sobě nezanechal. Stejně tak dobře mohlo jít o souběh osobních problémů, které vyústily v mladíkovo tragické rozhodnutí." S jistotou lze podle kriminalisty, který je do případu zasvěcen, ale nepřeje si zveřejnit jméno, říci zatím jen to, že mladík spáchal sebevraždu. "Nasvědčovaly tomu i jiné okolnosti, ale definitivně to prokázala pitva. Je to jasná sebevražda," tvrdí kriminalista. Na souvislost mezi dobrovolným odchodem ze života a zhlédnutím místy až šokujícího filmu Umučení Krista upozornila televize Nova, uvádí Mladá fronta Dnes. Policejní psychologové nicméně soudí, že zhlédnutí filmu nebylo hlavním motivem sebevraždy. "Nanejvýše ji mohlo urychlit," říká podle Mladé fronty Dnes jeden z expertů.


Sociální demokraté opět požadují, aby byly registrační pokladny vybaveny takzvanou fiskální pamětí. Jde o elektronické zařízení, které by dokumentovalo všechny operace pokladny od jejího uvedení do provozu. Falšování údajů a krácení tržeb by bylo obtížnější. Vládní ČSSD od tohoto požadavku na posledních koaličních jednáních ustoupila. Opět přitvrdila poté, co sněmovna minulý pátek propustila příslušný návrh zákona do dalšího čtení. Píšou to Hospodářské noviny. Do fiskální paměti by měli přístup jen kontroloři finančních úřadů a při opravách pracovníci specializovaných servisních firem. "Většina mých kolegů z klubu bude trvat na tom, aby se fiskální paměti do zákona vrátily. Vždy, když jsme v minulosti o registračních pokladnách hovořili, tak jsme s takovou pamětí počítali," prohlásil podle deníku v pátek hned po hlasování v prvním čtení poslanec ČSSD Michal Kraus. Také poslanci KSČM podle listu požadují, aby byl zákon důraznější než jeho vládní verze. Poslanci KDU-ČSL i US-DEU jsou změnou postoje sociálních demokratů překvapeni. "Neumím si představit, že by se k prosazení fiskálních pamětí proti nám spojili s komunisty. Bylo by to jednoznačné porušení koaliční spolupráce," citují Hospodářské noviny předsedu lidovců Miroslava Kalouska.


Ženy dostávají ve srovnání s muži nižší mzdu v celé Evropě. V Rakousku, Německu, Česku a na Slovensku jsou však tyto rozdíly největší. České ženy si vydělávají v průměru o 26 procent méně než muži. V EU jsou na tom hůře jen Rakušanky s rozdílem 32 procent a Slovenky s 27procentním rozdílem. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na studii Evropské nadace pro lepší pracovní a životní podmínky. Němky jsou na tom v platovém srovnání stejně jako Češky a nejlepší situace panuje ve Slovinsku, kde platový rozdíl zůstal pod deseti procenty. "Českou zvláštností je fakt, že vysokoškolsky vzdělané ženy dostávají zaplaceno jen 65 procent toho, co dostávají stejně vzdělaní muži," cituje deník socioložku Marii Čermákovou. Totéž se podle ní týká i vedoucích a řídících pracovníků. V celé EU činil rozdíl mezi platy žen a mužů loni průměrně 18,6 procenta. V posledních dvou letech se pokaždé snížil o jeden procentní bod, uvádí Mladá fronta Dnes.


Výběr transportérů pro českou armádu zavání střetem zájmů, píší Deníky Bohemia. Podle původních prohlášení by 243 nových vozidel měla přes českého prostředníka dodat jedna ze tří zahraničních společností. Jde o transportéry finské Patrie, rakouské stroje Pandur firmy Steyer - Daimler - Puch a švýcarská vozidla Piranha společnosti Mowag. Cena zakázky se má pohybovat kolem 25 miliard korun. Se švýcarským Mowagem má ale smlouvu o spolupráci Vojenský opravárenský podnik ve Štenberku. Do něj přitom loni byly začleněny dva vojenské technické ústavy, které dříve zpracovávaly právě požadavky na nákup transportérů. Konkurenci se takové propojení nelíbí. Ministerstvo obrany zůstává v klidu. Podle jeho mluvčího Ladislava Štichy někdo prostě příslušnou studii zpracovat musel a volba padla na Vojenský opravárenský podnik. Deníky Bohemia uzavírají, že dohodu o transportérech může se zahraniční společností nově uzavřít přímo ministerstvo obrany. Umožňuje mu to novela zákona o obchodu s vojenským materiálem, kterou koncem března přijala sněmovna.


Známá česká modelka Karolína Kurková bude lobbovat za karlovarský filmový festival. Podle deníku Právo bude modelka v lázeňském městě po celou dobu filmové přehlídky, která bude od 2. do 10. července. Už před tím ale chce ve světě přesvědčovat známé osobnosti, aby na festival přijely. Nejžádanější světová modelka letos přijede do Karlových Varů jako celebrita. Jejím snem však je studium na pražské divadelní fakultě. Je tedy možné, že půjde ve šlépějích některých svých kolegyň a kromě přehlídkových mol ji uvidíme i na filmovém plátně, uzavírá deník Právo.