Přehled tisku

Usmrcení nevyléčitelně nemocného člověka na vlastní žádost nemá být už v Česku považováno za vraždu. Píše Mladá fronta Dnes.

Paradoxně stejný zákon, který usmrcení nevyléčitelně nemocného člověka nepovažuje za vraždu, poprvé výslovně stanovuje, že eutanazie je trestný čin. Podle tohoto nového zákona, o kterém má příští týden jednat vláda, bude za eutanazii hrozit až šest let vězení. Ale třeba také nic. Za vraždu je přitom minimální sazba deset let. Autoři návrhu tvrdí: není to žádné uznání eutanazie. Podle Pavla Šámala, soudce Nejvyššího soudu a hlavního autora zákona je nutné rozlišit mezi eutanazií a vraždou, která je mnohem závažnější čin. Podobná právní úprava existuje i v řadě evropských zemí. V Rakousku a Německu jsou dokonce tresty ještě nižší - dodává Mladá fronta Dnes.


Šéfové sněmovních výborů, poslaneckých frakcí a zahraničních delegací, kteří dostávají jako ostatní poslanci 28 tisíc korun na dopravu, mají oproti svým kolegům ještě jednu výhodu - píše Právo. K dispozici navíc mají služební octavie s 500 litry benzínu na měsíc. A právě o této nebývalé výsadě několika vyvolených funkcionářů včera diskutovalo vedení sněmovny. Právu to potvrdil její šéf Lubomír Zaorálek. K žádnému závěru ale sněmovní špičky nedospěli.


Už šest let se vláda snaží o zrovnoprávnění mužů a žen. A pořád to není ono: ať se ženy snaží sebevíc, berou nižší platy než muži. Navíc se nedokážou prosadit do vedoucích funkcí, píše Mladá fronta Dnes. Že se kabinetu na tomto poli zatím příliš nedaří, se píše ve zprávě, kterou dnes předloží svým kolegům ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Není to jen otázka zákonů, předpisů, chtění, ale i určité změny myšlení. I v těch zemích, kde byli úspěšní, trvalo zrovnoprávnění řádově desítky let," uklidňuje Škromach. Ve své zprávě si pro letošek vytkl dva cíle: prosadit, aby se veřejné rozpočty sestavovaly i s ohledem na to, jaký mají z té či oné investice prospěch muži a jaký ženy, a "zrovnoprávnit" obě pohlaví, pokud jde o věk odchodu do důchodu. "Ženy zatím odcházejí do důchodu dříve než muži. V roce 2013 by v případě, že nebudou mít děti, měly už mít nárok na penzi teprve ve třiašedesáti letech, tedy ve stejném věku jako muži," vysvětluje Škromach. Ministr chce také prosadit, aby byli všichni státní úředníci proškoleni v otázkách rovnosti pohlaví. "Peníze se na to určitě najdou," slibuje ministr v deníku.


logo Sazky
Loterijní gigant Sazka plánuje, že ve druhé polovině roku vtrhne na trh sázek s novou hrou - informují o tom Lidové noviny. Hodlá spustit takzvané interaktivní videoloterijní terminály, na kterých bude možné hrát celou řadu her a loterií. Nové přístroje se mají stát vážnou konkurencí současným hracím automatům. Do konce roku by měla být spuštěna až tisícovka přístrojů. Hazard je v Česku rok od roku větší byznys. Naděje na rychlé a bezpracné zbohatnutí láká stále víc lidí. V loteriích, sázkových kancelářích, kasinech a hracích automatech loni utratili největší sumu peněz v české historii. Podle předběžných údajů ministerstva financí Češi prosázeli téměř 80 miliard korun. Dozvíme se z Lidových novin


"Nechtěli ho ošetřit, protože neměl kartičku zdravotní pojišťovny ani z Česka, ani ze Slovenska," tvrdí Václav Janeček ze Skalice, u něhož Rabovský přes dva roky bydlel. Muž měl už několik let zdravotní problémy. "Jeho stav se zhoršil v sobotu a v neděli až křičel od bolesti," vzpomíná Janeček. Zoufalého muže odvezli do skalické nemocnice, odkud ho však po čtyřech hodinách přivezli zpět domů. "Už mně ani nevnímal, dali jsme ho na postel a do rána bylo po něm," líčil situaci šokovaný Janeček. Tvrdí, že lékaři ze Skalice následně odmítli udělat ohledání mrtvého. "Řekli nám, že pokud chci ohledání, mám jít pro doktora na Moravu," dodal. Rabovský bydlel na Slovensku, ale nepracoval zde. "Na Moravě odešel od družky a byl prakticky bezdomovec. Já ho nenechal bydlet pod mostem," říká Janeček. Ředitel skalické nemocnice Ivan Medlen tvrdí, že pacient byl standardně ošetřený, ale jeho stav si nevyžadoval hospitalizaci. "Doporučili jsme mu, aby se v pondělí hlásil ke kontrole a kdyby se jeho stav zhoršil, ať přijde okamžitě. Pokud vím, pohotovost nekontaktoval," prohlásil ředitel.


Do rolí národních obrozenců se teď dostávají úředníci, právníci a překladatelé, kteří zápolí se slovníkem používaným bruselskou administrativou, píší Lidové noviny. Jeden z náměstků ministra pro místní rozvoj prý dokonce nabídl 10 tisíc tomu, kdo srozumitelně přeloží do češtiny slovo "implementace". V překladech dokumentů z Bruselu, kterými se při žádostech o evropské dotace mají řídit starostové obcí, se objevují výrazy, které v českých slovních najít nelze. Zástupci obcí se prokousávají výrazy jako "iracionalizace, institucionální kapacita, nebo konzistence předpokladů". Uměle vytvořená, takzvaná euročeština, se nelíbí ani starostům, ani jazykovědcům. Ti tvrdí, že kdyby se úředníci věnovali překladům důkladně a s citem, nemuseli by si novotvary vymýšlet. Tolik Lidové noviny.


Světoznámý americký architekt polského původu Daniel Libeskind,  foto: ČTK
Světoznámý architekt Daniel Libeskind přiletěl do Prahy, aby představil svůj projekt Dalího paláce. Píše Mladá fronta Dnes. Budova má do roku 2007 stát u Vltavy na rohu Revoluční ulice a má v ní být vystaveno patnáct set obrazů Salvadora Dalího. Zástupcům města se návrh líbí, autory projektu však čekají ještě složitá jednání. Na budovu zatím nejsou ani peníze. Libeskind je autorem Židovského muzea v Berlíně a navrhl věž na místo po dvojčatech v New Yorku.