Přehled tisku

Premiér Vladimír Špidla, foto: ČTK

Tisk se znovu zabývá otázkou, nakolik je vládní koalice po neúspěchu ve volbách do Evropského parlamentu stabilní a udržitelná. Lídr ČSSD a premiér Vladimír Špidla dostal podle Mladé fronty Dnes v eurovolbách ránu, ze které se nevzpamatuje. "Dvě reakce: Špidlova - nic se neděje, jedeme dál; Topolánkova - Špidla ztratil mandát k tomu, aby mluvil za republiku. Oboje je stejný nesmysl," míní deník.

V Česku velmi rychle přibývá boháčů, píše


Premiér Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Tisk se znovu zabývá otázkou, nakolik je vládní koalice po neúspěchu ve volbách do Evropského parlamentu stabilní a udržitelná. Lídr ČSSD a premiér Vladimír Špidla dostal podle Mladé fronty Dnes v eurovolbách ránu, ze které se nevzpamatuje. "Dvě reakce: Špidlova - nic se neděje, jedeme dál; Topolánkova - Špidla ztratil mandát k tomu, aby mluvil za republiku. Oboje je stejný nesmysl," míní deník. Dodává, že za stěnou silných slov se v kuloárech čile jedná o tom, jak vládu "udržet na přístrojích". "Variant je mnoho - od prostého dozoru ministra vnitra Stanislava Grosse coby předsedy strany, až po kabinet s podporou komunistů. Správné řešení je ovšem jen jedno, předčasné volby," poznamenává Mladá fronta Dnes. Lidové noviny ale míní, že ODS se do předčasných voleb příliš nechce. Uvádí, že představitelé této strany v neoficiálních rozhovorech přiznávají, že by se jim nejvíce líbilo, kdyby ČSSD vládla s Grossem v čele a za podpory komunistů. "Tím by se sociální demokraté ještě více znemožnili," dodává deník.

Také komentář Práva se věnuje pnutí uvnitř ČSSD a tlakům na odstoupení předsedy strany Špidly. Uvažuje, jaký postup by měla zvolit frakce sdružující stoupence bývalého šéfa strany a vlády Miloše Zemana, který nyní tráví politický důchod v chalupě na Vysočině. "Cynicky vzato, zemanovcům zbývá jediné: udělat vše pro další porážku ČSSD, tentokrát v podzimních krajských a senátních volbách, a pak na březnovém sjezdu utlouct Grosse jako viníka debaklů," uvádí autor glosy.


Lidé spojení s ústeckým konkurzním soudcem Jiřím Berkou jsou podle Hospodářských novin podezřelí také z vydírání firem, které se ocitly na hranici bankrotu. List píše, že policie začala prověřovat informace, podle nichž lidé z Berkova okolí těžili z toho, že se nechávali fiktivně zaměstnávat ve vytipovaných podnicích. Šlo přitom převážně o firmy, jež se dostaly do finanční tísně. "Přišel za mnou člověk z jejich skupiny a řekl mi, že pro něj není problém zařídit, aby soud prohlásil na firmu konkurz. Nabídl mi, že tomu lze předejít, když zaplatím. A to tak, že z něj na oko udělám zaměstnance podniku," řekl listu společník jedné z firem, který kvůli policejnímu vyšetřování trval na anonymitě. Jeho slova v obecné rovině potvrdil i žalobce. Berka a šest dalších lidí byli obviněni ze zločinného spolčení kvůli podezřelým konkurzům.


Česko-italskému podnikateli a předsedovi Hnutí na obranu majitelů realit Girolamu Giormanimu hrozí pokuta až deset milionů korun. Letos v lednu zveřejnil na internetu seznam šesti desítek politiků, bankéřů, soudců a dalších osobností, které mají nadprůměrné příjmy a bydlí přitom v bytech s regulovaným nájemným. Podle Lidových novin se tím někteří politici cítí poškozeni a na podnikatele poslali kontrolory z Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten může seznam na webových stránkách zakázat a jeho zřizovatele potrestat.


Drobní obchodníci žijí - podle Hospodářských novin ale rok od roku pod větším tlakem. Jejich příjmy snižuje byrokracie úřadů, stálé změny zákonů a především tvrdá konkurence obchodních řetězců. Zánik malých prodejen dokládají i poslední statistiky: v dubnu utržili obchodníci bez vlastních zaměstnanců o 9 procent méně než před rokem. Naopak velkým firmám, zejména provozovatelům obchodních řetězců, tržby rostly. Odborníci tvrdí, že se velké sítě budou dál rozrůstat. Vysoká konkurence hypermarketů je naopak výhodná pro spotřebitele. Nižší ceny potravin se dokonce část loňského roku podílely na nulové inflaci.


Legionáři - Pomník na Palackého náměstí
Na rozpadající se hroby čs. legionářů v Rusku si až nyní, po šestaosmdesáti letech, vzpomněl český stát. Ačkoliv by bez těchto mužů asi jen sotva vzniklo Československo, píše Mladá fronta Dnes. Jak uvedl český vojenský přidělenec v Rusku Karel Kotek, ve Vladivostoku se začalo s opravami náhrobků sto dvaceti legionářů a čtyři metry vysokého pomníku. Přiznává však, že jde o první krůček. Pro Rusy hroby legionářů totiž už nejsou symbolem nepřátelství a v Česku se našly i peníze na opravu pomníčků. Ministerstvo obrany přispělo pěti miliony korun. V bojích proti bolševické vládě padlo ke konci první světové války 4112 legionářů, po nichž původně zůstalo 140 pomníků. Dnes se legionářské památníky dají spočítat na prstech jedné ruky.


Po vstupu Česka do EU se nesmějí zakládat nové vinohrady. Už vysázené vinice se proto stávají ceněným zbožím, píší Hospodářské noviny. Kromě lidí z oboru začaly lákat také obchodníky, kteří skupují pozemky pod pronajatými vinicemi. Využívají tak rozporu mezi zákonem o půdě, podle kterého se za vysázené vinice na pronajatých pozemcích v případě ukončení nájmu platit musí, a zákonem o pozemkových úpravách, kde platba uzákoněna není a nájemní smlouvy zanikají automaticky. Pronájem pozemků s vinicemi je velmi výnosný obchod. Pronájmem půdy s vinohrady si totiž jejich vlastníci mohou vydělat milióny korun, dodávají Hospodářské noviny.


Česku hrozí mezinárodní ostuda. Deníky Bohemia píší, že naši úředníci nelidsky zametli s palestinským uprchlíkem Ibrahimem Ziadem. Muž, který žil více než 200 dnů v tranzitním prostoru ruzyňského letiště, utekl za svou ženou a dcerkou do Německa. O Ziadův případ se začala média zajímat loni v srpnu. Čeští úředníci odmítali vpustit uprchlíka na naše území. Letos v únoru se o případ začal zajímat Vysoký komisař OSN pro uprchlíky a úředníci se zřejmě zalekli. Ziada převezli do utečeneckého tábora v Zastávce u Brna. Jenže soud nepřipustil Ziadovu žalobu proti neudělení azylu, a tím mu pobyt v táboře zrušil. Hrozilo, že by byl vyhoštěn. Před pár dny proto nelegálně utekl. Teď čeká, jestli mu udělí azyl Německo a má velkou naději. Jenže v takovém případě by měla Česká republika pěknou ostudu.


Plastiku krávy na Kinského náměstí v Praze, která byla opatřena pěticípou hvězdou a číslem 23, poničili pachatelé za bílého dne a po zralé úvaze. Ve dnech 60. výročí invaze spojenců do Normandie prý takový artefakt považovali za něco krajně neuctivého. Jak píše deník Právo, trojice pachatelů, jimiž jsou dva studenti pražské techniky a jeden diplomovaný architekt, po činu vyčkala s doklady v kapse na příjezd policistů. Za to, že do plastiky prorazili otvory, aby odstranili znaky Rudé armády, může jít trojice až na tři roky do vězení. Obvinění se podle listu rozhodli, že budou o motivech svého činu písemně informovat prezidenta Václava Klause a požádají ho o vyjádření. Poškozená plastika stojí před Justičním palácem, kde dříve býval ruský tank číslo 23, připomínající osvobození Československa sovětskou armádou. Tank byl nakonec z Kinského náměstí odstraněn a skončil ve vojenském muzeu. Výtvarný projekt CowParade vznikl v roce 1996 v Curychu. Dosud se akce uskutečnila v 18 velkoměstech, mimo jiné v Paříži, Montrealu, Londýně a Bruselu. V Praze, kde je vystaveno celkem 220 exponátů, akce potrvá až do konce září. Řada plastik je však už poškozena.


Stále více cizinců lákají podstatně nižší ceny stomatologů v Karlovarském kraji. Často jich využívají zejména lidé z Německa. Výjimkou nejsou ani lázeňští hosté, kterých přijíždí do Karlovarského kraje během roku několik desítek tisíc, píše Mladá fronta Dnes. 0Infocentrum v Karlových Varech a v Aši má dokonce na svých webových stránkách seznam zubařů, kteří poskytují své služby zahraniční klientele. Na skutečnosti, že zejména lidé z Německa služeb českých stomatologů často využívají, se zaměstnanci infocenter shodují.


Nejen fanoušci u televizí v úterý zděšeně sledovali trápení českých fotbalistů, kteří až v závěru zachránili zápas s Lotyši. Mladá fronta Dnes píše, že dvojnásob zatrnulo sponzorům a lidem z firem, které s národním týmem spojily své jméno a sázejí na výdělky díky fotbalové mánii. Čím víc gólů od Nedvěda, Kollera a Poborského, tím větší předpoklad, že za ně Češi budou utrácet. Například reklamní experti tvrdí, že o tom, nakolik je úspěch českých sportovců spjat s reklamou, svědčí i vypadnutí českých hokejistů ve čtvrtfinále hokejového šampionátu. Záhy poté opadla hokejová reklama a sledovanost televizních přenosů šla až na třetinu v porovnání se zápasy českého týmu.


Koho baví soutěž SuperStar, ptá se Mladá fronta Dnes a odpovídá, že skoro všechny. V neděli to bude událost čístlo jedna. Podle průzkumu se finále pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar chystá sledovat více než sedm Čechů z deseti. Hledání pěvecké hvězdy je nejpopulárnější mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním. Finálový večer se jich chystá sledovat přes 80 procent, lidí se základní školou o deset procent méně. Proč soutěž zajímá více vzdělané lidi? Jednak oceňují profesionální provedení pořadu, jednak chtějí být "in" ve společnosti. Nejvíce diváků má soutěž mezi ženami. Finálový večer si jich nenechá ujít jednaosmdesát procent. Soutěž je nejpopulárnější u mladých. Ve věkové skupině 15 až 19 let se líbí téměř 95 procentům.


Vzácný zkamenělý strom araukarit v Nové Pace na Jičínsku, který je největším svého druhu v Česku, nechá místní radnice zrestaurovat. Pískovec v podloží kmenu se totiž vlivem nestabilních teplot a vlhka drolí a rozpadá. Celá památka leží ve vitríně nedaleko náměstí a je jednou z turistických atrakcí města. Jak vedly Deníky Bohemia, kmen, který je dlouhý 7,5 metru a široký až 40 centimetrů, se dočká injektáží po celé ploše a zpevnění. Vzácná památka z pravěku byla do Nové Paky převezena v roce 1954 z nedaleké lokality. Strom zkameněl tím, že jej prosytila kyselina křemičitá, která se předtím uvolnila z křemičitanů usazených v horninách.