Přehled tisku

Vladimír Špidla oznámil demisi vlády, foto: ČTK

Fotbal a politika - to jsou témata, která pochopitelně dominují stránkám českých deníků. O titulní strany se tak dělí postup našich fotbalistů do semifinále mistrovství Evropy a demise premiéra Vladimíra Špidly. Například deník Právo rekapituluje jeho politickou kariéru a všímá si, že i když politologové a oponenti ho často odepisovali, dokázal až do soboty vždy svou pozici obhájit.

Vladimír Špidla oznámil demisi vlády,  foto: ČTK
Lidové noviny se nespokojují jen s pohledem do minulosti a zabývají se tím, jak to s Vladimírem Špidlou bude do budoucna. Sám po svém pádu prohlásil, že chce nadále bojovat za vybudování moderního sociálního státu. Otázkou zůstává, v jaké pozici. Zatím nejvíc pravděpodobná varianta je, že zůstane řadovým poslancem. Rýsuje se i možnost, že se ho jeho nástupce Stanislav Gross pokusí prosadit do pozice evropského komisaře. Lidovým novinám potvrdil, že má velký zájem na tom, aby Špidla mohl i nadále ovlivňovat politiku ČSSD. Jak, to už ale nedodal.


Lidové noviny také zjistily, že bývalí unionisté Tomáš Vrbík a Marian Bielesz s největší pravděpodobností opustí poslanecký klub Unie svobody-DEU. Počet poslanců v klubu tak klesne pod stanovené minimum deseti členů a klub se rozpadne. Oba politici tímto krokem chtějí zareagovat na výsledek víkendového sjezdu Unie svobody-DEU a zároveň na pád vlády vedené Vladimírem Špidlou. Podle Tomáše Vrbíka průběh sjezdu vůbec nezohlednil neúspěch strany v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Bielesz se zase proto, že padl premiér Špidla, už necítí být vázán koaliční smlouvou. Oba poslanci ze strany vystoupili počátkem letošního března, v unionistickém poslaneckém klubu však zatím zůstali. Odchod ze strany zdůvodnili dlouhodobou nespokojeností se směřováním Unie i jejím působením v koalici se sociálními demokraty a lidovci, konstatujíLidové noviny.


Češi mohou být klidní - nejen oni patří mezi špatné investory. Hospodářské noviny dokládají, že svodům lákavých úrokových sazeb podléhají stejně jako my i Britové. Za posledních pět let vložilo své peníze do speciálních dluhopisů na 250 tisíc lidí, kteří vyslyšeli vábení investičních firem slibujících výrazné zhodnocení jejich úspor. Svou investicí si často chtěli zajistit přilepšení k důchodu. Jaké ale bylo jejich překvapení, když po pěti letech naopak prodělali, protože cena akcií, od které se jejich možné zisky odvíjely, nerostla tak, jak investiční společnosti počítaly. Pokud tedy nemáte s nabízenými službami dostatečné zkušenosti, nechte si poradit od odborníků, radí Hospodářské noviny.


Mladá fronta Dnes si všímá, že fotbalové mistrovství Evropy výrazně zvedlo zájem lidí o dresy a další věci spojené s tematikou světově nejsledovanějšího sportu. Za poslední měsíc se zájem zákazníků zvýšil asi o sto procent. Zboží nakupují hlavně cizinci a ti, kteří do Portugalska na Euro míří. Zájem zákazníků o fotbalové propriety se odvíjí od vývoje šampionátu a výkonů hvězd. Proto například o zboží spojené s osobou Davida Beckhama po vypadnutí Angličanů, na kterém se Beckham neproměněnou penaltou velmi výrazně podílel, značně poklesl. S postupem českého týmu mají naopak naši obchodníci žně. A těší se, že případná výhra Čechů v semifinálovém zápase s Řeky, jejich zisky ještě zvýší, končí svou fotbalově - ekonomickou exkurzi Mladá fronta Dnes.


Pět milionů korun ukořistili v pátek pozdě večer tři maskovaní lupiči, kteří v Olomouci přepadli ozbrojenou eskortu s tržbami několika obchodních domů. Informuje Mladá fronta Dnes. Pachatelé na dvojici mužů zaútočili v okamžiku, kdy oba vystoupili z auta a šli po schodech ke vstupním dveřím budovy bezpečnostní agentury. Policie po útočnících, kteří jsou ozbrojeni, intenzivně pátrá, píše deník.


Foto: Radio Prague International
Novým světovým šampiónem v rychlosti pojídání olomouckých tvarůžků se stal v sobotu odpoledne před zraky několika stovek diváků na Horním náměstí v Olomouci 168 cm vysoký a 70 kg vážící pokrývač Petr Miček (35) z Bystrovan na Olomoucku. Nepodařilo se mu však pokořit světový rekord. Informuje deník Právo. Tři stogramové balíčky syrečků, dva krajíce chleba s máslem, stogramovou cibuli a půl litr piva stihl Mičeek spořádat za minutu a 57 sekund, ale nejlepší světový výkon, který drží od loňska Vladislav Najman (56) z Přáslavic, je o sedm sekund lepší. Najman obsadil druhé místo, za vítězem zaostal pět vteřin. Miček se mistrovství zúčastnil letos již počtvrté. Při předchozích startech byly vždy druhý. "Dnes to konečně vyšlo, ale příliš jsem si nevěřil," svěřil se Právu vítěz.