Přehled tisku

Foto: ČTK

Fotbalová euforie ve čtvrtek ovládla zemi. Českému týmu, který hrál v portugalském Portu semifinále mistrovství Evropy s Řeckem, fandily doma miliony lidí. Na Staroměstském náměstí v Praze se už odpoledne začal scházet dav fanoušků, kteří sledovali utkání na obří obrazovce. Na dlažbě ležel vpodvečer skoro třicet metrů dlouhý transparent s portrétem trenéra české reprezentace Karla Brücknera. Fanoušci na něj poklekali. Na vítězství jeho týmu navíc lidé v Česku vsadili desítky milionů korun.

Foto: ČTK
Fotbalová euforie ve čtvrtek ovládla zemi. Českému týmu, který hrál v portugalském Portu semifinále mistrovství Evropy s Řeckem, fandily doma miliony lidí. Píše Mladá fronta Dnes. Na Staroměstském náměstí v Praze se už odpoledne začal scházet dav fanoušků, kteří sledovali utkání na obří obrazovce. Na dlažbě ležel vpodvečer skoro třicet metrů dlouhý transparent s portrétem trenéra české reprezentace Karla Brücknera. Fanoušci na něj poklekali. Na vítězství jeho týmu navíc lidé v Česku vsadili desítky milionů korun. Nikdy předtím se na sport nesázelo víc. Češi byli ve finále mistrovství Evropy v roce 1996 (odešli poraženi) a mistry se stali za bývalého Československa v roce 1976 v Bělehradě. Píše deník ke čtvrečnímu utkání, ve kterém Češi prohráli s Řeckem 0:1.


Šikana zaměstnanců je v Česku stále častější. Hospodářské noviny zjistily, že firmy často porušují zákoník práce a na tom nic nezměnil ani příchod zahraničních investorů. Podniky odmítají vznik odborů a zaměstnaneckých rad, propouštějí na hodinu bez udání důvodu, nutí zaměstnance k přesčasům, které neplatí a svévolně prodlužují zkušební lhůty. Jednání s odbory jsou nejvíce přístupní v britských hypermarketech Tesco a francouzském Carrefouru, naopak hůř se jedná s německými řetězci Kaufland, Penny Market a Lidl. Jen loni evidovaly úřady 14 tisíc přestupků. Firmy to, podle deníku, popírají.


Státu hrozí, že z kapes daňových poplatníků zaplatí dosud nejvyšší částku za pobyt ve vězení - celých pět milionů korun. Podle Lidových novin podnikatel Ludvík Tanzyna strávil dva roky neprávem ve vazbě. V roce 1994 byl obviněn ze závažné majetkové trestné činnosti. Od soudu ale odešel jako nevinný člověk a teď se soudí o odškodnění za ztracený čas ve vězení a prvoinstanční soud mu už dal za pravdu. Informují Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes varuje řidiče i dopravní policisty před nadcházejícím prodlouženým víkendem. Statisíce lidí vyrazí na prázdniny nebo využijí sváteční volno a silnicím hrozí kolaps. Nejpřetíženější budou tahy na jih, protože skoro milion lidí směřuje na dovolenou do Chorvatska. Jediná šance, jak překonat pekelný víkend, je vyhnout se špičce a zvolit méně tradiční trasy. Řidiči by měli být na silnicích velmi opatrní - právě v červenci umírá nejvíc lidí v roce - loni jich bylo 159. Píše deník.


Deník Právo doporučuje lidem odpočinout si. Nevybraná dovolená je časovaná bomba pro zdraví. Deník cituje názory odborníků lékařů, podle kterých lidé bez odpočinku více trpí poruchami kardiovaskulárního systému. Ty mohou vyústit ve vysoký krevní tlak, infarkt nebo mozkovou mrtvici. Objevují se i zažívací potíže nebo alergie. Ani jeden z lékařů ale nedokáže říci, jaká dovolená je nejlepší. Všichni se aspoň shodují, že je to taková, která organismus osvěží. Pro někoho osvěžení přijde po týdnu, jiný k tomu potřebuje mnohem větší dobu. Upozorňuje deník.