Přehled tisku

Nová vláda, foto: ČTK

Čtvrteční deníky komentují především dění kolem nového kabinetu Stanislava Grosse. Mladá fronta Dnes vyjmenovává a srovnává přednosti a nedostatky nového premiéra Stanislava Grosse. Mezi jeho klady patří mimo jiné to, že je schopný taktik a vyjednavač, nebojí se přijímat roli vůdce, pokouší se razantně řešit problémy, je realista, mluví srozumitelným jazykem a věří v budoucnost Evropské unie a ve spojenectví s USA.

Nová vláda,  foto: ČTK
Čtvrteční deníky komentují především dění kolem nového kabinetu Stanislava Grosse. Mladá fronta Dnes vyjmenovává a srovnává přednosti a nedostatky nového premiéra Stanislava Grosse. Mezi jeho klady patří mimo jiné to, že je schopný taktik a vyjednavač, nebojí se přijímat roli vůdce, pokouší se razantně řešit problémy, je realista, mluví srozumitelným jazykem a věří v budoucnost Evropské unie a ve spojenectví s USA. Jako negativní rysy jeho osobnosti pak MfD zmiňuje to, že nemá zkušenosti s "velkou politikou", nebrání se úplně čistému propojení politiky s byznysem, nemá patřičné vzdělání, forma je pro něj víc než obsah, je mistrem kompromisu. "Skutečný politický život Stanislava Grosse začíná právě teď. Jeho kariéra vlivného ministra neznamená proti premiérské nic," uzavírá deník.


Hospodářské noviny se zamýšlí nad úlohou prezidenta Václava Klause při sestavování nové vlády. List se domnívá, že "ani druhý český prezident není imunitní vůči pokušení být aktivním politickým hráčem". "Prezident se snažil modelovat vývoj jednání podle představ, jež měl o důvodech a důsledcích pádu kabinetu předcházejícího. A ne zcela uspěl," píšou HN.


Náboženská arbitráž v Izraeli potvrdila odvolání Karola Sidona z funkce vrchního pražského rabína. Jeho místo ve Staronové synagoze zaujme rabín Manis Baraš. Informují o tom Lidové noviny a Právo. O odvolání vrchního pražského rabína Karola Sidona z funkce v červnu rozhodlo vedení pražské židovské obce. Podle rozhodnutí arbitráže místo Sidona povede Staronovou synagogu rabín Manis Baraš, Sidon však zůstane zemským rabínem a zároveň bude zastávat novou funkci "prezidenta" rabínů. Třetím, pomocným, rabínem bude Izraelec Menach Kalchaim. Rozsudek rabínského soudu už byl podle Lidových novin zúčastněným stranám doručen. Předseda pražské židovské obce Tomáš Jelínek však prý zatím rozhodnutí tají a nechce ho komentovat.


Dlouho chystaná stavba silničního obchvatu Lysé nad Labem na Nymbursku je ohrožena. I když středočeský krajský úřad nedávno oznámil, že jeho stavba by měla začít nejpozději v říjnu, nyní hodlá zvážit, zda se do této investice vůbec pustí. Dánská společnost, kvůli které kraj výstavbu obchvatu podporoval, se totiž rozhodla odstoupit od záměru postavit v Lysé terminál za zhruba miliardu korun. Píše to deník Právo. Dánská společnost tak podle listu vzdala více než dva roky trvající boj s neústupnými vlastníky pozemků. Vedení města má nyní obavy, že se obchvat po odchodu Dánů stavět nebude. Podle středočeského hejtmana Petra Bendla jsou obavy radnice oprávněné. "Taková úvaha tu skutečně je. Peníze na obchvat jsme prosazovali kvůli průmyslové zóně, která zde měla vzniknout. Pokud si ji lidé nepřejí, je pochopitelné, že zvažujeme využití jinde," řekl hejtman.


Zakladatel a lídr legendární skupiny Olympic Petr Janda bude kandidovat v podzimních volbách do Senátu v obvodě Kutná Hora za hnutí Nezávislí. Dvaašedesátiletý rocker by se chtěl jako senátor věnovat především oblasti kultury. Informují o tom Mladá fronta Dnes a Právo. "Myslím, že mi politická budoucnost bude docela slušet," řekl MfD Janda. "Už mám na ni věk," dodal ještě. Na svou kandidátku ho zlákalo hnutí Nezávislí. Vsadilo tak znovu na taktiku, se kterou uspělo v nedávných evropských volbách. Při nich se známé tváře z televize Nova Vladimír Železný a Jana Bobošíková úspěšně probojovaly do Evropského parlamentu. Janda v minulosti podle MfD sympatizoval s ODS, kterou také podpořil na některých předvolebních mítincích. "Jejich příznivec jsem pořád. Ale nezávislost mě oslovila. Já jsem rocker a těžko dokážu plnit příkazy strany. Vždyť jsem také hnutí Nezávislých upozornil, že jsem rebel a že se na mě mohou i zlobit," řekl MfD.


Nejvyšší odměny si loni vyplatilo vedení České konsolidační agentury, píšou Lidové noviny. Na jednoho člena připadly čtyři miliony korun. Pětičlenné vedení si rozdělilo celkem 20 milionů korun, tedy stejně jako v roce 2002. Výši odměn pro manažery, kteří spravují problémový majetek, přitom loni kritizoval i ministr financí Bohuslav Sobotka. "Nastavení úrovně odměňování manažerů konsolidační agentury zcela převyšuje jakékoli myslitelné odměny ve veřejném sektoru," připomínají LN loňská ministrova slova. Nicméně stejnou částku získali lidé z ČKA i letos, a to přesto, že činnost konsolidační agentury tvrdě kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Navíc agentura loni prohrála spor se společností EC Group, která koupila z portfolia agentury pohledávky za 3,4 miliardy korun, připomíná list.


Foto: BS Thurner Hof,  Creative Commons 3.0
V Krušných horách se značně přemnožili jeleni. Návštěvníci lesů sice mají radost, že mohou vidět vysokou, lesníkům ale dělá přemnožení starosti. Jeleni okusují stromy a oloupávají z nich kůru. Ty jsou potom slabé, snadněji podléhají nákazám a umírají, píše Mladá fronta Dnes. "Stav jelení zvěře by se měl ze zákona pohybovat mezi pěti až 15 kusy na 1000 hektarů. Tyto počty jsou dány takzvanou úživností lesa, což znamená, že větší počet už v lese nenajde potravu. U nás máme 100 jelenovitých na 1000 hektarů, což je pětkrát až desetkrát více, než je normální," řekl MfDředitel Krajského inspektorátu Lesů České republiky Jan Ferkl.