Přehled tisku

Vesnicí neustále kroužila policejní auta a půl roku se v Hospozíně mluvilo hlavně o vrahovi třináctileté Barbory Němečkové ze sousední Kmetiněvsi. Ale on na sobě nedal nic znát. "Pořád se usmíval a ochotně zdravil,"říká o něm sousedka Edita Veselá. Píše Mladá fronta Dnes. Čtrnáctiletého vraha dopadla v pátek policie. Usvědčil ho test DNA. Svou oběť znásilnil a uškrtil.

Vesnicí neustále kroužila policejní auta a půl roku se v Hospozíně mluvilo hlavně o vrahovi třináctileté Barbory Němečkové ze sousední Kmetiněvsi. Ale on na sobě nedal nic znát. "Pořád se usmíval a ochotně zdravil," říká o něm sousedka Edita Veselá. Píše Mladá fronta Dnes. Čtrnáctiletého vraha dopadla v pátek policie. Usvědčil ho test DNA. Svou oběť znásilnil a uškrtil. Chlapec žil v rodině s matkou, babičkou a dědečkem. Rodina patřila k starousedlíkům. Jméno pachatele redakce kvůli zákonu na ochranu mladistvých zveřejnit nesmí. Sousedka z domu Edita Veselá o vrahovi mluví jako o malém "usmrkánkovi". Miloval podle ní moderní hudbu, která se často rozléhala domem. "Holdoval akčním filmům. Chodil si k nám půjčovat videokazety s Jeanem Claudem van Dammem. Přitom je to drobounký černovlasý klučina, žádný kulturista. Ale říkalo se o něm, že hodně pije alkohol," popisuje ho Veselá. Dočteme se v MF Dnes.


České hospodářství v druhém letošním čtvrtletí příjemně překvapilo. Hrubý domácí produkt meziročně vzrostl nejvíce za posledního tři a půl roku, a to o 4,1 procenta. Údaje, které zveřejnil Český statistický úřad, předčily očekávání státu i ekonomů. Čteme v Lidových novinách. Hlavním tahounem růstu se staly investice, nikoliv spotřeba domácností, jak tomu bylo dříve. Hlavně kvůli obavám ze ztráty zaměstnání lidé tolik neutráceli a raději šetřili pro případ, že by se zařadili mezi nezaměstnané. Informace o růstu HDP překvapily i ministra financí Bohuslava Sobotku. "Nyní nebudeme měnit odhady daňových příjmů v rozpočtu na příští rok, ale případné dodatečné daňové výnosy použijeme na snížení rozpočtového schodku," tlumočil vyjádření ministra financí jeho mluvčí Marek Zeman. Použití mimořádných příjmů na úhradu schodku rozpočtu potvrdil LN i ekonomický poradce premiéra Jan Mládek. Analytici soudí, že výsledek ekonomiky lze považovat za argument pro další postupné zvyšování úroků Českou národní bankou. "To by mohlo vrcholit úrokovými sazbami na úrovni 3,5 procenta na konci příštího roku," říká hlavní ekonom Živnobanky Patrik Rožumberský. V reakci na zveřejnění výsledků HDP posílila i česká měna, a to na 31,68 koruny za euro.


Policejní prezident Jiří Kolář si podle všeho chystá půdu pro svůj odchod z čela policejního prezidia. Dočteme se v deníku Právo. Minulý týden totiž uvedl, že se cítí unaven. To by mohlo nasvědčovat faktu, že Kolář se připravuje sám odejít po šesti letech z funkce. Podle informací z policejních kuloárů by Kolář mohl funkci skutečně opustit hned po Novém roce, a to tak, aby rezignace nevypadala vynuceně, například jako důsledek různých policejních afér. Nejnověji způsobil šok případ, v němž jako spoluorganizátoři únosů, vydírání či vražd působili i bývalí detektivové útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. "Jsem už unavený z atmosféry neustálé skandalizace policie, a to i ve věcech, které nejsou reálné," přiznal Kolár v debatě ČT Otázky Václava Moravce. Připustil i to, že "sešrotovat" by ho mohly aféry policistů. Je ale podle svých slov rozhodnut pokračovat v odhalování jejich zločinů, jinak by veřejnost policii nevěřila. Píše Právo.


Na počátku bylo odmítnutí žadatelky o zaměstnání a věta: "Pro tuto práci jste stará." Padesátiletá žena pak firmu žalovala, spor prohrála a od soudce o svém věku slyšela zhruba totéž. Byla to zřejmě poslední kapka. Žena spáchala sebevraždu. Píše Mladá fronta Dnes. Její advokátka míní, že žalobkyně neunesla ponížení ve firmě, prohru u soudu a necitlivý výrok soudce, který se jí silně dotkl. "Málokdy mi v soudní síni dojde řeč. Ale tehdy jsem opravdu nevěděla, co říct," popisuje situaci její advokátka Daniela Světlíková. Vojtěch Cepl mladší ze středočeského krajského soudu, který případ před několika měsíci soudil, si jej dobře pamatuje. Firma vyhrála proto, že prokázala, že zaměstnává ještě starší lidi. Soudce tvrdí, že jeho komentář nebyl urážlivý. "Řekl jsem, že když se člověk podívá na její občanský průkaz, vidí, jaký je její věk. Tato věta je jen technická a pravdivá. Není na ní nic urážlivého," řekl Cepl. Význačný pražský soudce, který si nepřál být jmenován, uvedl, že soudci se takovým způsobem vyjadřovat nesmějí. "Je to absolutně nepřípustné. Taky bych rád řekl obžalovanému z dvojnásobné vraždy - ty dobytku, nejradši bych tě na místě zastřelil. Jenže to nejde," říká soudce pro Mladou frontu Dnes.


Cukrovary a další velkoprodejci cukru ukázali, jak se dá také vydělat na vstupu do Evropské unie. Ač k tomu není důvod, oznámili odběratelům, že kvůli vstupu zdraží cukr. Za poslední čtvrtrok si tak cukrovarníci zvýšili zisky nejméně o půl miliardy korun. Čteme z Hospodářských novin. Je velmi pravděpodobné, že zdražení cukru bude zkoumat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. "Trh s cukrem je sice skoro všude deformován nějakou regulací, ale to vůbec neznamená, že by se podnikatelé mohli domlouvat na zdražování," řekl HN předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář. Růst ceny cukru není opodstatněný. "Je to zcela iracionální," říká prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Obdobný názor má státní tajemník Ministerstva zemědělství Miroslav Toman. Také podle Jana Millera z Asociace soukromého zemědělství si cukrovary i spekulanti, kteří nakoupili cukr do zásoby, se zdražením pospíšili až příliš. Agrární systém unie totiž sice vyšší ceny pro pěstitele cukrovky a následně cukrovary skutečně nařizuje, ale v Česku to začne fakticky platit až po letošní sklizni. A ta teprve začíná. "Teprve od příští sezóny mají zemědělci kvůli unii dostávat za tunu cukrovky nejméně 1470 korun, místo dřívějších 980 korun. Kvůli tomu pak mají mít cukrovary zaručenu minimální cenu odbytu o zhruba pět korun vyšší. Ale dosud je veškerý cukr vyroben za levnějších poměrů," říká Jan Miller. To, že musí cukr vzápětí zdražit, však začaly cukrovary zdůrazňovat už před vstupem do EU. Píší Hospodářské noviny.