Přehled tisku

Odposlechy, které policie nasadila na rozhodčí a funkcionáře fotbalové ligy, dokazují, že se neuplácelo jen penězi. V jednom případě se například objevuje prostitutka, kterou podle policie dostal rozhodčí Václav Zejda. Dočteme se v Mladé frontě Dnes. Rozhodčí Václav Zejda byl před měsícem obviněn z korupce už podruhé.

Odposlechy, které policie nasadila na rozhodčí a funkcionáře fotbalové ligy, dokazují, že se neuplácelo jen penězi. V jednom případě se například objevuje prostitutka, kterou podle policie dostal rozhodčí Václav Zejda. Dočteme se v Mladé frontě Dnes. Rozhodčí Václav Zejda byl před měsícem obviněn z korupce už podruhé. Nejprve to bylo za zmanipulování zápasů Synotu Uherské Hradiště. Teď je v podezření, že si nechal slíbit úplatky od Vítkovic (50 tisíc korun) a od Slezského fotbalového clubu Opava. V opavském případě však Zejda podle policie dostal kromě peněz ještě přídavek: ubytování v hotelu Gurmán a k tomu jednu dívku lehkých mravů zdarma. Policie i státní zástupce jsou přesvědčeni, že jde o formu úplatku. Jak na to policie přišla? Vyplývá to z odposlechů. Píše Mladá fronta Dnes.


Manželku prezidenta Livii Klausovou v létě vyslýchala policie kvůli kauze H-System. Jak zjistily Lidové noviny, detektivy v případu stamilionových a nikdy nesplacených úvěrů Komerční banky pro H-systém zajímalo jméno prezidentovy ženy na seznamu lidí, kteří v 90-tých letech zakládali banku spolu s hlavním obviněným Petrem Smetkou.


Život na dluh přerůstá přes hlavu stále více lidem a nutí bankéře i politiky jednat. Píše Mladá fronta Dnes. V průměru každý osmý člověk, který si v bance půjčuje na nábytek, auto nebo elektroniku, má podle čerstvých údajů z národní banky zpoždění se splátkami. Problémových úvěrů, které nejsou spláceny včas, za poslední léta výrazně přibylo. Na konci roku 2001 jejich hodnota představovala osm miliard korun, letos už je jich dvakrát více. Potíže má přes sto tisíc lidí, kteří kupovali auto anebo si brali půjčku rovnou v obchodě: kvůli prodlení mají záznam u sdružení Solus, které vede databázi o dluzích. O stovkách tisíc dalších případů mluví vymahačské firmy. Ty volají lidem, aby vymohly nedoplatky za telefon, plyn či za splátky úvěru. Exekutoři hlásí letos nárůst zakázek o čtyřicet procent.


Zatímco ČSSD bude mít před krajskými a senátními volbami v zádech známé osobnosti formátu Karla Gotta či Heleny Vondráčkové, ostatní strany příliš s podporou slavných nepočítají. Výjimkou je senátní kandidát USDEU v Praze 6, bývalý prezidentský kancléř Karel Schwarzenberg. Dočteme se z deníku Právo. V kampani jej podpoří jeho bývalý šéf na Hradě Václav Havel, herci Chantal Poullain, Eva Holubová, Pavel Landovský či Jiří Krytinář, zpěvák Pavel Bobek, socioložka Jiřina Šiklová nebo režiséři Jan Hřebejk a Ladislav Smoljak. Právu to řekl člen Schwarzenbergova volebního štábu Patrik Nacher s tím, že forma podpory se teprve zvažuje.


Česko je rájem alkoholu. Jak konstatuje Mladá fronta Dnes, ve srovnání s ostatními státy světa je snadno dostupný a taky relativně levný. Jen v 16-ti státech světa je pivo levnější než nealkoholický nápoj a Česko je mezi nimi. Lékaři proto vyzvali politiky, aby stát postoj k alkoholu zpřísnil.


Hospodářské noviny spočítaly, kolikrát byl Vladimír Špidla ve funkci premiéra na společenských večírcích. Málokdy. Nový premiér Stanislav Gross je naopak na párty a společenských oslavách stálým hostem. Návštěvy mezi lidmi prý považuje za jeden ze svých hlavních úkolů.