Přehled tisku

Milada Emmerová a Karel Kühnl, foto: ČTK

Koncepce zdravotnictví z dílny ČSSD navrhuje zestátnění velké části zdravotnictví. Předpokládá se v ní, že stát vykoupí zprivatizované nemocnice a ordinace. Ministryně Milada Emmerová se ale k materiálu hlásí jen částečně, píšou páteční Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes

Milada Emmerová a Karel Kühnl,  foto: ČTK
Koncepce zdravotnictví z dílny ČSSD navrhuje zestátnění velké části zdravotnictví. Předpokládá se v ní, že stát vykoupí zprivatizované nemocnice a ordinace. Ministryně Milada Emmerová se ale k materiálu hlásí jen částečně, píšou páteční Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes. "Považuji ho za podklad pro tvorbu nové koncepce. Materiál sám není v žádném případě koncepcí, mám k němu řadu výhrad," řekla HN Emmerová a dodala, že s myšlenkou vykoupení nemocnic se v žádném případě neztotožňuje. Experti ČSSD v návrhu předpokládají, že stát vykoupí zpět soukromé nemocnice i ordinace. Ambulance pak předá krajům a obcím, které je podle potřeby pronajmou. Lékaři by své ordinace nemuseli prodat, ale ztratili by přístup k úhradám od pojišťoven a léčili by jen za přímé platby od pacientů.

Návrh koncepce zdravotnictví je rovněž tématem komentářů, a to jak v Hospodářských novinách tak v Mladé frontě Dnes. V souvislosti s tímto návrhem oba deníky hovoří o návratu socialismu. "Zatímco slovenský parlament potvrdil moderní reformu zdravotnictví, na české straně bývalé federace se spisují plány vpravdě socialistické," domnívá se komentátorka MfD. Autor glosy v HN takovou koncepci zdravotnictví považuje za ukázku "bolševického chování a myšlení, které ignoruje předchozí patnáctiletý vývoj v oboru". Navrhuje proto, aby premiér Stanislav Gross odvolal ministryni Miladu Emmerovou. "Pomůže tím zdravotnictví a vyhne se tak podezření, že zdravotnickou koncepci vlády sepsali komunisté," myslí si komentátor.


Stanislav Gross,  foto: ČTK
Lidové noviny si v souvislosti s kauzou Kořistka všímají, že postoj a reakce ODS jsou poněkud nešťastné. Přehnaný termín grosstapo a nepřiměřená hysterie vyvolávají často dojem, jakoby ODS chtěla zabránit vyšetřování samému. "Na mnohé voliče tento model chování zapůsobil jako přiznání lapeného podvodníka," píše list. Citlivějším povahám podle LN také vadila zdůrazňovaná nadřazenost osoby předsedy nejsilnější opoziční strany, jako by nebylo v právním státě vůbec možné vyšetřovat politické prominenty, míní LN.

Mladá fronta Dnes, která v pátečním vydání přinesla kompletní záznam výpovědi unionistického poslance Zdeňka Kořistky na detektoru lži, se také zamýšlí nad tím, jestli je postup policie adekvátní k informacím, které z výpovědi vyplývají. Podle listu je pochopitelné, že poté co detektor uvěřil Kořistkově informaci o nabízení úplatku, případ řeší. Jelikož však z výpovědi také vyplývá, že Kořistka o některých důležitých okolnostech uplácení lhal, je způsob, jakým policie pátrá, "naprosto nepochopitelným", stojí v komentáři MfD.


Komentář Práva v souvislosti s aktuálně zveřejněnými výsledky volebních preferencí přemítá o možném složení Poslanecké sněmovny po příštích volbách. Podle agentury STEM si polepšila ČSSD, která by nyní získala přes 18 procent voličských hlasů. ODS, kterou by dnes volilo 28 procent, naopak ztratila. S komunisty, jejichž výsledek je poměrně stabilní, podle něj koalici nikdo neutvoří a spojení s KDU-ČSL zřejmě na vládnutí stačit nebude, míní list. Unie svobody je podle dosavadních výsledků bez šancí a tak se nabízí možnost velké koalice. Současný boj mezi občanskými demokraty a ČSSD tedy může být i bojem o lepší výchozí pozici pro budoucí koaliční spolupráci, píše Právo.


Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek by uvítal existenci týmu zpravodajů, kteří by parlament zpravovali o dění v Bruselu. Lidi získávající kuloárové informace v Evropském parlamentu využívají parlamenty více než poloviny členských zemí. Zřízení informátorů přichází podle Zaorálka v úvahu nejdříve na jaře, kdy bude jasné, jak se rozběhla práce nové Evropské komise. Informují o tom páteční Hospodářské noviny. "Skotové mi řekli, že díky těmto zdrojům mají informace často k dispozici rychleji než britská vláda," sdělil listu předseda sněmovny. Tým by měl být složený ze odborníků na evropskou legislativu - nestraníků, které by zaměstnávala sněmovna. Náklady zatím nejsou vyčísleny.


Ve výběru nového generálního ředitele Eurotelu jsou tři kandidáti. Píše to Mladá fronta Dnes, podle níž šanci vést jednu z nejziskovějších českých firem mají zastupující ředitel firmy Michal Heřman a šéf televize Prima Martin Dvořák. Nabídku podle deníku dostal také ředitel slovenské Všeobecné úverové banky a někdejší člen představenstva Komerční banky Tomas Spurny. Nového šéfa budou v pondělí vybírat vrcholní manažeři Českého Telecomu a ve středu má volbu potvrdit dozorčí rada. Podle MfD mají největší šance Heřman.


Policisté z gangu kolem Davida Berdycha se účastnili i únosů a loupeží. Z dřívějších informací přitom vyplývalo, že zločincům pouze předávali údaje z policejních databází a poskytovali jim uniformy, píše páteční Mladá fronta Dnes. "Dva ze čtyř obviněných bývalých policistů se na loupežích a únosech podnikatelů nejspíš přímo podíleli. Jeden to má napsáno i v obvinění," sdělil listu středočeský státní zástupce Tomáš Milec. Odmítl však říci, o které obviněné jde. Gang podle policie čítá nejméně 27 lidí, z toho dvě ženy.


Fotbalové utkání Jihlava - Slávia,  foto: ČTK
Fotbalové utkání v Jihlavě skončilo tragédií, fanoušek bojuje o život, píší Lidové noviny. Ke konfliktu došlo ve středu při zápasu FC Vysočina s pražskou Slávií. Jednadvacetiletý fanoušek Jihlavy skončil s krvácením do mozku v nemocnice, kde se musel podrobit komplikované operaci. Násilí na fotbalových stadionech se podle deníku stává nedílnou součástí řady utkání. Policisté jsou na agresívní fanoušky zatím krátcí. Na chování anoušků v ochozech zareagovaly nejen sportovní kluby, které zavedly přísnější dohled, ale také skupina poslanců s návrhem zákona, jenž by fotbalové chuligány trestal přísněji než dosud. Zákon teď čeká ve sněmovně první čtení a jeho autoři by chtěli, aby začal platit už od začátku příštího roku.