Přehled tisku

Foto: Evropská komise

Právě dnes je Česká republika půl roku v Evropské unii. Analýzu na toto téma přinášejí Hospodářské noviny. Střední a východní Evropu nezachvátila vlna zdražování. Londýn, Dublin nebo Stockholm nejsou plné Čechů, Maďarů nebo Poláků hledajících lépe placená místa. Kdo doufal nebo se bál, že vstup do Evropské unie přinese radikální změny, nedočkal se. Tak shrnují Hospodářské noviny náš půlrok v Unii.

Foto: Evropská komise
Právě dnes je Česká republika půl roku v Evropské unii. Analýzu na toto téma přinášejí Hospodářské noviny. Střední a východní Evropu nezachvátila vlna zdražování. Londýn, Dublin nebo Stockholm nejsou plné Čechů, Maďarů nebo Poláků hledajících lépe placená místa. Kdo doufal nebo se bál, že vstup do Evropské unie přinese radikální změny, nedočkal se. Tak shrnují Hospodářské noviny náš půlrok v Unii. Píší také, že české firmy zároveň cítí za zády pořád ostřejší konkurenci. Dobře to ilustruje příklad jihočeské mlékárny Madeta. Ta v pátek oznámila, že bude muset propustit kolem stovky lidí. Ne ale proto, že by ji ničila konkurence levnějších - nebo výrazněji dotovaných - výrobků z Evropské unie, před kterými varovali čeští farmáři. Propouští prostě proto, že zemědělci, kteří jí zatím dodávali mléko, nebyli spokojení s cenou, jakou Madeta nabízela. A tak se mléko raději rozhodli vyvést do Bavorska, kde jim zaplatí lépe, píší Hospodářské noviny.


Lidové noviny posuzují chování a šance nejsilnějších politických stran před volbami, které se v České republice budou konat koncem týdne. Komentátor píše, že jejich výsledek neurčí jen to, kdo povede tu či onu vesnici, město nebo kraj. Vítězství podle něj potřebují šéfové stran i proto, aby se udrželi u kormidel. Komentátor si klade otázku, co se stane s předsedou ODS Mirkem Topolánkem, pokud zklame očekávání své strany. O smysluplnosti takzvaně mobilizační kampaně totiž podle listu pochybují nejen protivníci ODS. "Jeho straníci za ním stojí, ale zatínají zuby. Jestli volby dopadnou pro ODS jinak než úspěchem, zahrají si s Topolánkovou hlavou kuželky," naznačuje komentátor Lidových novin. Poukazují na to, že sociální demokraté premiéra Stanislava Grosse zase sázejí na obraz úspěchu a slibují na všechny strany. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová jedněm slíbí privatizaci soukromých nemocnic, těm druhým, že se privatizovat nebude, uvádí list příklad.


S nabídkami k prostituci se v Chebu setkávají i žákyně základních škol. Zjistil to průzkum III. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který se dotazoval 900 žáků prvního i druhého stupně základních škol v Chebu, uvádí v regionálním vydání deník Právo. Podle autorky průzkumu Evy Vaníčkové více než pětina žákyň nejvyšších ročníků odpověděla kladně na dotaz, jestli se někdy setkala s takovou nabídkou. Školáci také uváděli, že si někteří jejich vrstevníci prostitucí přivydělávají.


Na policejním prezidiu vzniklo nové speciální oddělení, zaměřené na evropský zatykač. Oddělení funguje při odboru mezinárodní spolupráce a nepřetržitě v něm bude pracovat šest specialistů, informují Hospodářské noviny. Novela trestního řádu, která do právního systému zavádí takzvaný eurozatykač, začala platit v pondělí. Čeští občané tak budou moci být vydáváni k trestnímu stíhání do jiných států Evropské unie. Úprava se týká závažných deliktů, například podezření z terorismu, pedofilie, vražd, rasismu nebo obchodů se zbraněmi nebo drogami. Česká republika je jedinou zemí unie, ve které se eurozatykač nebude vztahovat na trestné činy spáchané před začátkem účinnosti příslušného zákona.


Zahraniční zastoupení Českých aerolinií v dohledné době zeštíhlí. Aerolinky chtějí šetřit hlavně na personálních nákladech a při prodeji letenek plánují víc využívat internet. Píší to Lidové noviny. ČSA mají ve světě desítky obchodních míst. Celý plán na snížení počtu pracovníků v zahraničních zastoupeních je součástí strategie společnosti na léta 2004 až 2014, kterou v červnu schválila valná hromada. O místo má přijít několik stovek lidí.


Komunistická strana Čech a Moravy je podle důvěrné zprávy Bezpečnostní informační služby úzce spojena s některými levicovými extremistickými skupinami. Tuto a další informace obsahují podle Mladé fronty Dnes dokumenty původně určené pro tým expremiéra Vladimíra Špidly, které má list k dispozici. Podle BIS například extremní levice manipuluje s úředníky, ale také sepisuje seznamy nepohodlných osob určených k likvidaci, píše Mladá fronta Dnes.