Přehled tisku

Foto: ČTK

Nadcházející senátní a krajské volby jsou hlavním tématem komentářů pátečních deníků. Listy se zamýšlejí především nad významem voleb do zastupitelstev krajů a nad možnými povolebními koalicemi. O tom, že ve hře je více, než budoucí postavení krajů, je přesvědčen komentátor Hospodářských novin.

Foto: ČTK
Nadcházející senátní a krajské volby jsou hlavním tématem komentářů pátečních deníků. Listy se zamýšlejí především nad významem voleb do zastupitelstev krajů a nad možnými povolebními koalicemi. O tom, že ve hře je více, než budoucí postavení krajů, je přesvědčen komentátor Hospodářských novin. Podle něho jde o vývoj celé společnosti. "Při vzniku nových krajů se samozřejmě předpokládalo, že politici a úředníci budou tvrdě bránit své kompetence a finanční zdroje a budou se snažit pravomoci krajů okleštit. Koho by však napadlo, že třeba v souvislosti s nemocnicemi se rozhoří zásadní ideologické spory, které budou ovlivňovat celý stát," připomíná autor. "Kdo by tušil, že patnáct let po listopadu 1989 bude soukromé vlastnictví znovu vydáváno za hrozbu? Koho by napadlo, že politici z centra budou chtít do života krajů zasahovat za každou cenu, aniž by si lámali hlavu tím, zda tak náhodou neporušují Ústavu?" ptá se komentátor HN.

Stanislav Gross volební billboard ČSSD  (Foto: ČTK)
Důležitost krajských voleb nepodceňují ani Lidové noviny. Poukazují na to, že letošní kampaně nejsilnějších politických stran byly vedeny agresivně, s plným nasazením a za srovnatelné náklady jako před volbami do sněmovny. Tentokrát však mohou být volby důležitější než v roce 2000, protože se změnila politická krajina, píše deník. Domnívá se, že se rýsuje nová opoziční smlouva, byť nepsaná, a to mezi ČSSD a KSČM. "Kontury této vlády a především její podpora ve sněmovně jsou nejasné.. Spíše se rozhoduje o tom, kdo s kým a proti komu bude vládnout. Sbližování ČSSD a KSČM a přelévání voličů mezi nimi znamená, že hlasy pro tyto strany jsou zaměnitelné. A také, že otvírají možnost připuštění komunistů k moci," uvažuje list.

Deník Právo si všímá tvrzení některých občanských demokratů o tom, že po volbách nemusí být hejtman z řad vítězné strany. Autor komentáře poznamenává, že ODS by se sama mohla stát "z favorita otloukánkem". "K vyšachování ODS přitom nemusí vést pouze sblížení mezi sociálními demokraty a komunisty v regionech úspěšných pro levici." Komentátor se domnívá, že vliv občanských demokratů na dění v republice je nejmenší v její historii. "Nepočítáme-li starosty, jsou krajští hejtmani a radní to jediné, co ODS v exekutivě má. Možná ještě rádi některé hejtmany obětují aspoň za účast v krajské radě," naznačuje komentář Práva.


Právo rovněž upozorňuje, že pojem "české pivo" má naději stát se celoevropsky chráněným označením původu. O uznání označení místa původu požádali komisi čeští pivovarníci. Pokud by se tak stalo, mohly by díky tomu české a moravské pivovary získat značné vývozní možnosti. Lhůta pro podávání žádostí o zeměpisné označení původu vypršela potravinářským firmám v EU posledního října. "Žádost jsme podali prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví již v polovině září, nyní můžeme očekávat připomínky ze strany Evropské komise," řekl místopředseda Svazu pivovarů a sladoven František Krakeš. Aby české pivo mělo nárok na toto označení, muselo by být vyrobeno výhradně na území Čech a Moravy. To je v návrhu vymezeno geografickým územím, takže ani případnou územní integrací v EU by ochrana českého piva nezanikla. Pod označení by spadaly i moravské pivovary. Piva tuzemských pivovarů vyráběná v licenci mimo vymezené území by však nesměla označení České pivo používat, uvedlo Právo.


Frýdecko-místecká textilka Slezan brzy rozdá 141 výpovědí. Důvodem je chystané lednové zrušení dovozních kvót na textil z asijských zemí, po kterém bude český trh zaplaven levným zbožím především z Číny. Tomu české textilky nemohou konkurovat. Píše o tom páteční Moravskoslezský deník. Podle personálního ředitele Slezanu Luďka Korče firma už nyní začíná přicházet o objednávky. Výrobci konfekce totiž podle něj vyčkávají a sledují, za kolik nakoupí od ledna látku od čínských obchodníků. "Omezení zakázek je už dnes podstatné," uvedl pro deník Korč. Podle něj zanikne kvůli levnému dovozu textilu jen v České republice zhruba 40.000 pracovních míst. Slezan údajně zvažuje, že najede na výrobu textilu, který Číňané nevyrábějí, například ohnivzdornou látku.


Národní přírodní rezervace Libický luh na Nymbursku sloužila neznámé firmě jako černá skládka nebezpečného odpadu. Náhodný svědek v tamních močálech o uplynulém víkendu objevil zhruba 50 vyhozených monitorů a počítačů. Pokud by byly monitory rozbité, hrozil by únik olova a rtuti, které by přírodu značně poškodily. Uvedla to páteční Mladá fronta Dnes v příloze pro Hradecký kraj. "Ještě ve středu se u jedné z lesních cest v Libickém luhu povalovalo asi 10 monitorů od počítačů. V neděli jsem tam viděl v drátěné oplocence naštosované desítky monitorů. Do večera ale všechno zmizelo, někdo je musel odvézt," řekl Miloslav Matějka z Hradce Králové. Zda v rezervaci nezůstaly nebezpečné látky a jaké škody skládka nebezpečného odpadu způsobila, se bude zkoumat.


Foto: ČTK
Mladá fronta Dnes přináší recenzi premiéry slavného muzikálu Cats. Pod titulkem dobře našlapující Kočky autor oceňuje zdařilou inscenace. "Režisér Juraj Deák však dokázal to nejpodstatnější - aby z celého představení dýchala atmosféra přítulnosti tak, jak si to autor Cats přál. V mnohém je ještě co dopilovávat a říká se, že ideální tvar může divák vidět až po několika desítkách repríz. A Cats jsou muzikálem, který svého diváka hýčká v naději, že se přijde podívat i podruhé."